Εάν στην περίοδο κρίσης που διανύουμε το υπουργείο Παιδείας πήγαινε με γρήγορους ή απλώς κανονικούς ρυθμούς, τότε θα υπήρχαν λιγότεροι άνεργοι αγανακτισμένοι επιστήμονες στο Σύνταγμα. Αυτό δήλωσαν σε συνέντευξη Τύπου, σήμερα, Τετάρτη, οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας καθηγητών ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ), της Ομοσπονδίας καθηγητών ΤΕΙ (ΟΣΕΠ-ΤΕΙ) και της Ενωσης Ελλήνων Ερευνητών.

Οι τρεις Ομοσπονδίες αντιτάχθηκαν για άλλη μια φορά στην πολιτική του υπουργείου Παιδείας στην ανώτατη εκπαίδευση, κατηγορώντας το για υποχρηματοδότηση πανεπιστημίων, ΤΕΙ και ερευνητικών κέντρων και αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην αξιολόγηση των ερευνητικών προτάσεων που κατατέθηκαν για τα γιγαντιαία κοινοτικά προγράμματα του «Θαλή» και του «Ηράκλειτου».

Εξαιτίας αυτών των καθυστερήσεων, (η πρώτη φάση της αξιολόγησης διήρκεσε 8 μήνες), όπως ανέφεραν, εκατοντάδες νέοι επιστήμονες είναι σήμερα άνεργοι.

Απαιτούμε από το υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει τις διαδικασίες αξιολόγησης των ερευνητικών προγραμμάτων με γρήγορους ρυθμούς, τόνισαν οι εκπρόσωποι των τριών Ομοσπονδιών.

Πρόσθεσαν δε, ότι με τη διαδικασία που ακολουθείται σήμερα «χάνονται» χρήματα, καθώς αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι το συνολικό «πακέτο» όλων των κοινοτικών προγραμμάτων ήταν 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι θα διατεθούν τελικά 1.065.000 ευρώ για τα ίδια προγράμματα.

Οι πανεπιστημιακοί απαίτησαν επίσης να γίνουν άμεσα οι διορισμοί των 800 μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού που εκκρεμούν για υπογραφή στο υπουργείο Παιδείας και πρόσθεσαν ότι θα υποστηρίξουν όποιον υποψήφιο επιλέξει να προσφύγει στην δικαιοσύνη.

Δήλωσαν ακόμη ότι οποιοσδήποτε νόμος αφορά το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των πανεπιστημίων πρέπει να κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής και όχι σε θερινό της τμήμα και κατέληξαν λέγοντας ότι το ίδιο ισχύει για τον «Καλλικράτη» στην ανώτατη εκπαίδευση, όπου καμία χωροταξική αλλαγή δεν μπορεί να γίνει χωρίς κανόνες, κριτήρια και επιστημονικές μελέτες.