O εφιάλτης ξύπνησε και στην Αθήνα. Ο εσωστρεφής, χωρίς φίλους και σχέσεις, κλεισμένος στον εαυτό του, ομογενής πόντιος από την Αμπχαζία σπουδαστής της σχολής του ΟΑΕΔ στου Ρέντη, έσπασε. Και μόνο από καθαρό παιχνίδι της τύχης αποφεύχθηκε ένα μακελειό τύπου Κολουμπάιν· της αμερικανικής κωμόπολης όπου δύο 12χρονοι μαθητές πυροβόλησαν και σκότωσαν 12 συμμαθητές τους και έναν καθηγητή πριν από 10 ακριβώς χρόνια, μέσα στην τάξη.

Εκεί οδηγούνταν χθες το πρωί και ο 19χρονος ομογενής, αποφασισμένος να στερήσει από τους συμμαθητές του«ό,τι πολυτιμότερο έχουν», σύμφωνα με τα δικά του λόγια, γιατί δεν ανεχόταν να τον απαξιώνουν. Δεν πρόλαβε γιατί βρέθηκε στον δρόμο του ένας άλλος συμμαθητής του, ο 20χρονος Δημήτρης Κοκκίνης, ο οποίος έτυχε χθες να αργοπορήσει να πάει στο σχολείο.

ΟΔημήτρης Πατμανίδης, ο οποίοςμετά το έγκλημά του έστρεψε το όπλο και στον εαυτό του, πρόλαβε στις σκάλες τον 20χρονο και άρχισε να πυροβολεί προς το μέρος του, τραυματίζοντάς τον βαρύτατα στον θώρακα. Επειτα από αυτό δεν μπορούσε πια να συνεχίσει για την τάξη. Γύρισε πίσω και άρχισε να περπατάει στο προαύλιο με τα όπλα στα χέρια. Ο νεαρός ομογενής στις 8.45 το πρωί έφτασε στη σχολή. Οι άλλοι σπουδαστές είχαν μπει στις τάξεις τους 20 λεπτά νωρίτερα. Πέρασε την πύλη και έστριψε αριστερά προς τις σκάλες. Μεταξύ ισογείου και πρώτου ορόφου συνάντησε τον 20χρονο Δημήτρη Κοκκίνη, ο οποίος τον ρώτησε γιατί κρατά το όπλο. Ξαφνικά ο 19χρονος, χωρίς να του απαντήσει, με το όπλο που κρατούσε πυροβόλησε προς τον Κοκκίνη με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει στον θώρακα και στα άκρα. Πληροφορίες αναφέρουν πως ακούστηκαν τουλάχιστον τρεις πυροβολισμοί. Στη συνέχεια απείλησε τον διευθυντή της σχολής προτάσσοντας το όπλο του και βγήκε από το κτίριο κατευθυνόμενος σε παραπλήσιο δρόμο. Σε απόσταση περίπου 150 μέτρων από τη σχολή ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με δύο υπαλλήλους τεχνικής εταιρείας, τον 23χρονο Κώστα Παπαδόπουλο και τον 47χρονο Τοπαλί Φατμίλι από την Αλβανία, οι οποίοι, όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες, του ζήτησαν να σταματήσει και προσπάθησαν να τον αφοπλίσουν. Τότε ο 19χρονος τους πυροβόλησε με αποτέλεσμα να τους τραυματίσει στα άκρα.

Αμέσως μετά ο νεαρός ομογενής πήγε σε ένα πάρκο σε κοντινή απόσταση από τη σχολή όπου αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι. Οι αστυνομικοί βρήκαν στο σημείο δύο πιστόλια των 9 χιλιοστών, ανατολικής προέλευσης, ένα κινητό τηλέφωνο και ένα σακίδιο που περιείχε 66 φυσίγγια, ένα πτυσσόμενο στιλέτο και διάφορα προσωπικά μικροαντικείμενα, μεταξύ των οποίων και το σημείωμα. Πάνω του βρέθηκαν δύο φυσίγγια και ένα μαχαίρι. Παράλληλα άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. έπαιρναν καταθέσεις από μαθητές και καθηγητές της σχολής προκειμένου να εξακριβώσουν τι ήταν αυτό που «όπλισε» το χέρι του 19χρονου.