Από τα μέσα του 19ου αιώνα, οπότε ανακαλύφθηκε ο πλανήτης Ποσειδώνας πολλοί αστρονόμοι κατέθεσαν την άποψη ότι πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα υπάρχει ακόμη ένας πλανήτης. Ο μεγάλος ερασιτέχνης αστρονόμος Πέρσιβαλ Λόουελ, μάλιστα, είχε δώσει στον άγνωστο αυτόν πλανήτη το όνομα Πλανήτης-Χ, από το όνομα του αγνώστου στις αλγεβρικές εξισώσεις. Παρά τις προσπάθειες των αστρονόμων μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπισθεί αυτός ο πλανήτης.
Όμως τα τελευταία χρόνια έχουν εντοπιστεί στις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος κάποια διαστημικά σώματα, η τροχιά των οποίων χαρακτηρίζεται ως «παράξενη» και δεν συμβαδίζει με τα συμβατικά μοντέλα κίνησης που θα έπρεπε να έχουν. Κάποιοι επιστήμονες θεωρούν ότι κάποια από αυτά τα αντικείμενα σχετίζονται ή καλύτερα αλληλεπιδρούν με τον Πλανήτη-Χ, για αυτό και έχουν αυτή την… συμπεριφορά.
Ορισμένοι επιστήμονες όχι μόνο πιστεύουν στην ύπαρξη αυτού του άγνωστου πλανήτη αλλά έχουν διατυπώσει και μια σειρά από απόψεις για τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες του.
Ο Κριστόφ Μορντασίνι και η Εσθερ Λίντερ, αστροφυσικοί του Πανεπιστημίου της Βέρνης στην Ελβετία υποστηρίζουν ότι πλανήτης Χ είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τη Γη και είναι ένας παγωμένος κόσμος. Οι δύο ερευνητές υπολογίζουν ότι η θερμοκρασία στον πλανήτη βρίσκεται στους -223 βαθμούς Κελσίου. Θεωρούν ότι διαθέτει έναν πυρήνα σιδήρου που περιβάλλεται από έναν μανδύα που αποτελείται από εστέρες πυριτικού οξέως. Πάνω από τον μανδύα θα υπάρχει ένα στρώμα νερού σε παγωμένο νερό «περιτυλιγμένο» σε ένα στρώμα υδρογόνου και ηλίου.

Άλλοι επιστήμονες έχουν διατυπώσει την άποψη ότι ο πλανήτης Χ είναι υπεύθυνος για κάποιες από τις μαζικές καταστροφές ζωής στη Γη και πιο συγκεκριμένα εκείνες που οφείλονταν στην πτώση αστεροειδών, όπως αυτή που οδήγησε στην εξαφάνιση των δεινοσαύρων, είναι αυτός ο πλανήτης. Οι θιασώτες αυτής της θεωρίας αναφέρουν ότι αν αυτός ο πλανήτης υπάρχει, τότε πράγματι προκαλεί χάος στη ζώνη Κάιπερ εκτρέποντας πολλά σώματα από την πορεία τους. Κάποια από αυτά τα σώματα ταξίδεψαν στο εσωτερικό του ηλιακού μας συστήματος και έφτασαν στη Γη προκαλώντας αναλόγως του μεγέθους τους μικρότερες και μεγαλύτερες καταστροφές.

Στο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας που διεξάγεται αυτές τις μέρες στο Ντένβερ προπτυχιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Boulder στο Κολοράντο παρουσίασαν την μελέτη για το τι συμβαίνει στην επίμαχη περιοχή πέρα από τον Ποσειδώνα. Εχει διαπιστωθεί ότι στην περιοχή υπάρχουν ορισμένα διαστημικά σώματα στο μέγεθος της Σελήνης.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι αν ο αριθμός αυτών των σωμάτων είναι μεγαλύτερος από αυτόν που γνωρίζουμε, αν είναι δηλαδή μερικές δεκάδες ή και εκατοντάδες, τότε η παρουσία τους και οι βαρυτικές αλληλεπιδράσεις που έχουν μπορούν να εξηγήσουν τα μυστηριώδη φαινόμενα που υπάρχουν στο ηλιακό μας σύστημα, φαινόμενα που… πιστώνονται στον πλανήτη Χ. Ετσι σύμφωνα με τους ερευνητές η προσοχή των αστρονόμων δεν θα πρέπει να είναι στραμμένη μόνο στον εντοπισμό ενός μεγάλου πλανήτη στην περιοχή μετά τον Ποσειδώνα αλλά και μικρότερων σωμάτων.