Κάθε πότε πρέπει να πετάμε το σφουγγαράκι της κουζίνας και κάθε πότε το… σουτιέν μας; Ποια είναι η διάρκεια ζωής της οδοντόβουρτσάς μας και ποια των αθλητικών παπουτσιών μας; Απαντήσεις σε ερωτήματα… καθημερινής χρήσεως που είναι άκρως σημαντικά για την υγεία μας.


Αλλάζετε μαξιλάρι κάθε έξι μήνες

«Η διάρκεια ζωής του μαξιλαριού που χρησιμοποιείτε στον ύπνο ποικίλλει ανάλογα με την ποιότητά του αλλά και το υλικό της γέμισής του» αναφέρει στη βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» ο Νέβιλ Μουρ, διευθύνων σύμβουλος του δικτυακού καταστήματος πώλησης κλινοσκεπασμάτων Slumber Slumber. «Τα μαξιλάρια από φθηνό πολυεστέρα χρειάζονται αντικατάσταση κάθε περίπου έξι μήνες. Τα πουπουλένια μαξιλάρια αντέχουν ως και πέντε χρόνια, ενώ εκείνα που έχουν ως γέμιση φτερά ή μαλλί έχουν διάρκεια ζωής ως και οκτώ έτη».

Ο κ. Μουρ σημειώνει ότι «είναι εύκολο να συνηθίσει κάποιος να κοιμάται σε ένα λεπτό, «ασουλούπωτο» μαξιλάρι, ωστόσο κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε πόνους στον αυχένα και στη μέση. Αν επίσης το μαξιλάρι δεν πλένεται σωστά, μπορεί να αποτελέσει πηγή βρωμιάς, νεκρού δέρματος και ακάρεων σκόνης –όλοι αυτοί οι παράγοντες ενισχύουν τις αλλεργίες και το άσθμα. Ενα καλό μαξιλάρι πρέπει να στηρίζει το κεφάλι και να το κρατά ευθυγραμμισμένο με τη σπονδυλική στήλη όταν είστε ξαπλωμένοι».

Μια καλή λύση για να δείτε αν το μαξιλάρι σας συνεχίζει να είναι κατάλληλο για τον ύπνο ή χρειάζεται να πάρει θέση στον κάλαθο των αχρήστων αποτελεί το «τεστ του χαλασμένου μαξιλαριού» της φυσικοθεραπεύτριας στο Λονδίνο Σάμι Μάργκο: Χτυπήστε το μαξιλάρι σας ώστε να φουσκώσει και διπλώστε το στη μέση. Τοποθετήστε ένα αθλητικό παπούτσι επάνω στο διπλωμένο μαξιλάρι. Αν το μαξιλάρι παραμείνει διπλωμένο, είναι η ώρα να το αλλάξετε. Αν πάλι το μαξιλάρι ξεδιπλωθεί και «εκτοξεύσει» το παπούτσι, είναι σε καλή κατάσταση και μπορείτε να συνεχίσετε να το χρησιμοποιείτε.


Πετάξτε την οδοντόβουρτσα ύστερα από 30 ημέρες χρήσης

Οι περισσότεροι άνθρωποι καθυστερούν σημαντικά να αλλάξουν οδοντόβουρτσα. «Συνήθως περιμένουν ώσπου οι τρίχες της οδοντόβουρτσας να αρχίσουν να λυγίζουν και να γυρίζουν προς τα έξω –γεγονός που δείχνει ότι η οδοντόβουρτσα είναι λιγότερο ικανή να αφαιρεί την πλάκα και μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα ούλα. Οι ειδικοί συστήνουν ότι τόσο οι οδοντόβουρτσες χειρός όσο και οι ηλεκτρικές πρέπει να αλλάζονται μία φορά τον μήνα αν τα ούλα σας ματώνουν και κάθε τρεις μήνες ακόμη και όταν δεν εμφανίζετε πρόβλημα στα ούλα» αναφέρει ο δρ Αμερ Σαΐντ, κλινικός διευθυντής του Garden Square Dental στο Δυτικό Λονδίνο, και προσθέτει: «Παρότι μπορεί εσείς οι ίδιοι να μη βλέπετε κάποια εμφανή βλάβη, η φθορά της οδοντόβουρτσας μπορεί να προκαλέσει τεράστια συσσώρευση βακτηρίων, κάτι που είναι πιθανό να οδηγήσει σε μόλυνση των ούλων και σε πιθανή λοίμωξη».

Σύμφωνα με τον δρα Σαΐντ, προκειμένου να κρατήσουμε την οδοντόβουρτσά μας σε καλή κατάσταση καλό είναι ύστερα από κάθε βούρτσισμα να την ξεπλένουμε καλά με ζεστό νερό ώστε να απομακρυνθούν τα όποια κατάλοιπα τροφών και στη συνέχεια να της ρίχνουμε λίγο στοματικό διάλυμα. «Τα αντιβακτηριακά συστατικά του στοματικού διαλύματος κρατούν μακριά τα βακτήρια».

Νέο σουτιέν κάθε οκτώ μήνες

«Ο αγαπημένος σας στηθόδεσμος δεν πρέπει ποτέ να γιορτάσει τα πρώτα του γενέθλια» σημειώνει στην «Daily Mail» η Ελίζ Ρεκούρ, γενική διευθύντρια της κατασκευάστριας εταιρείας σουτιέν Gossard. «Αν φοράτε τακτικά ένα συγκεκριμένο σουτιέν, ακόμη και αν αυτό είναι υψηλής ποιότητας, θα αρχίσει να μη σας στηρίζει καλά ύστερα από περίπου οκτώ μήνες». Η κυρία Ρεκούρ συστήνει μάλιστα στις γυναίκες να αγοράζουν στηθόδεσμους σε πιο σκούρα χρώματα. «Λόγω της διαδικασίας βαφής, τα σκουρόχρωμα σουτιέν διατηρούν το σχήμα τους για μεγαλύτερο διάστημα σε σχέση με τα λευκά. Το πλύσιμο στο χέρι με ένα ήπιο απορρυπαντικό αποτελεί μια καλή σύσταση ώστε να διατηρούνται το σχήμα και η ελαστικότητα του στηθόδεσμου».
Το σφουγγαράκι της κουζίνας δεν πρέπει να «ζει» πάνω από μία εβδομάδα

«Οσο συχνά και σχολαστικά και αν καθαρίζετε την κουζίνα σας, αν χρησιμοποιείτε παλιό σφουγγαράκι είναι πολύ πιθανό να διασκορπίζετε βακτήρια σε όλες τις επιφάνειες αντί να τα απομακρύνετε» λέει ο Σάιμον Μπλακχέρστ, τεχνικός διευθυντής στη Minky, εταιρεία κατασκευής προϊόντων καθαρισμού. Ενα υγρό σφουγγαράκι κουζίνας προσφέρει το τέλειο έδαφος στα βακτήρια για τον πολλαπλασιασμό τους –σύμφωνα με αναλύσεις εντοπίζονται ως και 10 εκατομμύρια βακτήρια ανά 6,5 τετραγωνικά εκατοστά της επιφάνειας του σφουγγαριού, συμπεριλαμβανομένου του καμπυλοβακτηρίου, το οποίο προέρχεται από τα πουλερικά και μπορεί να συνδέεται ακόμη και με παράλυση.
«Προκειμένου να μειώσετε όσο πιο πολύ γίνεται τον αριθμό των βακτηρίων στο σφουγγάρι, αντικαταστήστε το με ένα νέο κάθε εβδομάδα» συμβουλεύει ο κ. Μπλακχέρστ. «Στο μεσοδιάστημα ξεπλύνετέ το καλά, στύψτε το και ακουμπήστε το σε μια καθαρή επιφάνεια αντί μέσα στον νεροχύτη, ώστε να στεγνώσει με τον αέρα».

Η χλωρίνη «πεθαίνει» ύστερα από επτά μήνες

«Τα περισσότερα προϊόντα καθαρισμού έχουν διάρκεια ζωής ενός ή δύο ετών» λέει η Ιβόν Μανομάνο από την εταιρεία καθαρισμών Handy. «Ωστόσο η χλωρίνη αποτελεί εξαίρεση. Εξαιτίας του πτητικού χημικού προφίλ της, χάνει την αποτελεσματικότητά της πολύ ταχύτερα από άλλα καθαριστικά. Για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ένα κλειστό μπουκάλι χλωρίνης πρέπει να χρησιμοποιείται μέσα σε επτά μήνες από την αγορά του. Οταν το μπουκάλι έχει ανοιχθεί, η χλωρίνη πρέπει να χρησιμοποιείται μέσα σε τρεις μήνες».

Αλλάζετε αθλητικά παπούτσια κάθε έξι μήνες

Παρότι τα καινούργια αθλητικά παπούτσια σας δεν έχουν σημειωμένη επάνω τους κάποια ημερομηνία λήξεως, οι ειδικοί συστήνουν την αλλαγή τους όταν έχουν… περπατήσει ή τρέξει περί τα 800 χιλιόμετρα. «Βέβαια αυτή είναι μια γενική σύσταση και είναι πιθανό να απαιτείται ταχύτερη αντικατάσταση των παπουτσιών ανάλογα με τη φθορά που υφίστανται αλλά και το βάρος του κατόχου τους» σημειώνει στη βρετανική εφημερίδα ο Μαρκ Μάιλς, επικεφαλής πωλήσεων στην Puma. Συμπληρώνει ότι ο καθένας μας μπορεί να αντιληφθεί πως τα αθλητικά παπούτσια του έχουν αρχίσει να φθείρονται καθώς η εσωτερική επένδυση της σόλας θα γίνεται λιγότερο ευλύγιστη. «Οταν πιέσει κάποιος το εξωτερικό μέρος του παπουτσιού στη μέση της σόλας και νιώσει ότι είναι μαλακό και δεν επανέρχεται, τότε είναι η ώρα για ένα νέο ζευγάρι παπούτσια».

Ο κ. Μάιλς τονίζει ότι δεν πρέπει να βάζουμε ποτέ τα αθλητικά μας στο πλυντήριο ρούχων αν θέλουμε να τα διατηρήσουμε σε καλή κατάσταση για μεγαλύτερο διάστημα. «Το πλύσιμο στο πλυντήριο επιδρά στην πυκνότητα του ενισχυτικού αφρού των παπουτσιών ενώ μπορεί να συρρικνώσει το ύφασμα και το πλέγμα τους. Η καλύτερη λύση είναι ένα καλό σκούπισμα των παπουτσιών με πανί και να τα αφήνετε να στεγνώνουν με τον αέρα».

HeliosPlus