Μπορεί η κίνηση του να βάλουμε χυμό σε ένα ποτήρι να μας φαίνεται απλή, όμως στην περίπτωση ενός ρομπότ κάτι τέτοιο φαντάζει άθλος. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ζάαρλαντ στη Γερμανία σε συνεργασία με ιταλούς ειδικούς ανέπτυξαν ένα υπερευαίσθητο ρομποτικό χέρι το οποίο μπορεί να πραγματοποιεί κινήσεις ελεγχόμενης πίεσης. Ελαφρώς μεγαλύτερο από ένα ανθρώπινο χέρι, το ρομποτικό άκρο μπορεί με την ίδια ευκολία να σφίξει κάτι υπερβολικά ή να πιάσει απαλά κάτι ιδιαίτερα ευπαθές, όπως ένα αβγό.
«Στόχος μας ήταν να χαρίσουμε ανθρώπινες ιδιότητες στο ρομποτικό χέρι που κατασκευάσαμε. Οι τεχνητοί μύες με τους οποίους είναι εξοπλισμένο, του επιτρέπουν να διαθέτει ισχυρή λαβή, αλλά ταυτόχρονα του δίνουν τη δυνατότητα να συγκρατείται κατά περίπτωση» εξηγεί ο ερευνητής Κρις Μέι.
Μελλοντικά, ρομπότ με «έξυπνα» χέρια θα μπορούν να προσφέρουν βοήθεια τόσο μέσα στο σπίτι όσο και έξω από αυτό, π.χ. ως μέλη σωστικών συνεργείων.
«Σε ένα σπίτι όπου θα έχει ξεσπάσει πυρκαγιά, τα ρομπότ που θα κληθούν να βοηθήσουν θα πρέπει να διαθέτουν δυνατή λαβή προκειμένου να μπορούν να μετακινήσουν αντικείμενα και να κουβαλήσουν εγκλωβισμένους, αλλά και ταυτόχρονα απαλή ώστε να μην τους τραυματίσουν» προσθέτει από την πλευρά του ο καθηγητής Χάρτμουτ Γιάνοχα.
Ηλεκτρονική μύτη για… πεπόνια
Για όσους απογοητεύονται κάθε φορά που βγαίνει «μάπα» το πεπόνι, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας Ντέιβις δημιούργησαν μια ηλεκτρονική μύτη ικανή να οσφραίνεται τα ώριμα φρούτα.
«Χρησιμοποιήσαμε μια ηλεκτρονική μύτη για να δούμε κατά πόσον μπορεί να αναγνωρίσει τη διαφορά ανάμεσα στα διαφορετικά επίπεδα ωρίμανσης ενός φρούτου και συγκεκριμένα του πεπονιού» λέει η συγγραφέας της μελέτης που παρουσιάστηκε στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Visualized Experiments» (JoVE), δρ Φλόρενς Νεγκρέ-Ζαρόβ.
Ως γνωστόν, όταν ένα φρούτο ωριμάζει απελευθερώνει ένα χαρακτηριστικό μείγμα πτητικών ουσιών. Μέχρι τώρα ο ιδανικός τρόπος ανάλυσης των ουσιών αυτών ήταν μέσω χρωματογραφικής μεθόδου, η οποία όμως χρειάζεται τουλάχιστον μία ώρα για την ανάλυση του κάθε δείγματος. Επίσης η όλη διαδικασία πρέπει να πραγματοποιείται εντός του εργαστηρίου, γεγονός που την καθιστά ακατάλληλη για χρήση εκτός του συγκεκριμένου χώρου.
«Το εντυπωσιακό είναι ότι η ηλεκτρονική μύτη μπορεί να πραγματοποιήσει τη συγκεκριμένη ανάλυση σε ένα μόνο λεπτό. Ενα τέτοιο σύστημα, τόσο φιλικό προς τον χρήστη, θα μπορούσε να βοηθήσει ιδιαίτερα στον συγκεκριμένο τομέα» σχολιάζει από την πλευρά του ο επιστημονικός συντάκτης του εντύπου, δρ Ζάο Τσεν.
Ηλιακές κυψέλες σε κονκάρδα!
Αυστριακοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Γιοχάνες Κέπλερ σε συνεργασία με ιάπωνες ειδικούς από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο έφτιαξαν ισχνές ηλιακές κυψέλες, με πάχος μικρότερο ακόμη και από εκείνο ενός νήματος μεταξιού μιας αράχνης.
Σύμφωνα με τη διαδικτυακή έκδοση της επιθεώρησης «Nature Communications», οι υπέρλεπτες κυψέλες αποτελούνται από ηλεκτρόδια τα οποία βρίσκονται ενσωματωμένα σε ένα λεπτό φύλλο πλαστικού, πάχους μόλις 1,9 μικρομέτρων (ένα μικρόμετρο αντιστοιχεί σε ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Το συγκεκριμένο πάχος, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αγγίζει μόλις το ένα δέκατο εκείνου των υπαρχουσών ηλιακών κυψελών.
«Το “ανύπαρκτο” πάχος τους σημαίνει ότι είναι υπερβολικά ελαφριές και ελαστικές» προσθέτει ο ιάπωνας ερευνητής Τσουγιόσι Σεκιτάνι. «Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να φορεθούν στα ρούχα ως κονκάρδα, συσσωρεύοντας την ηλιακή ενέργεια ή συλλέγοντας δεδομένα σχετικά με την υγεία του κατόχου τους» προσθέτει ο ίδιος.
Οι επιστήμονες στοχεύουν τώρα στην αύξηση του μεγέθους των υπέρλεπτων ηλιακών κυψελών αλλά και της απόδοσής τους.
Διάφανη 3D μνήμη
Είναι διάφανα, εύκαμπτα και ανθεκτικά σε θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 1.000 βαθμούς Κελσίου: ο λόγος για τα νέα μικροτσίπ μνήμης που ανέπτυξαν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Ράις, στις ΗΠΑ, τα οποία θα μπορούσαν να φέρουν την επανάσταση στον τρόπο της αποθήκευσης δεδομένων.
Κατά την παρουσίαση της ενδιαφέρουσας επινόησής τους στο 243ο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας, οι ερευνητές υποστήριξαν ότι η νέα τεχνολογία θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις σημερινές φορητές μονάδες αποθήκευσης (USB flash), όπως επίσης και τη σημερινή μορφή μνήμης που φέρουν τα κινητά τηλέφωνα και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές.
Τα νέα υπερ-τσίπ, τόνισαν, θα είναι σε θέση να διατηρούν το πολύτιμο πληροφοριακό τους περιεχόμενο ακόμη και σε περίπτωση που κατά λάθος πραγματοποιήσουν ένα «ταξίδι» στο στεγνωτήριο των ρούχων. Χάρη στη μοναδική τρισδιάστατη εσωτερική της αρχιτεκτονική η νέα μορφή διάφανης μνήμης είναι ικανή να «φιλοξενεί» αρκετά gigabytes δεδομένων, διατηρώντας παράλληλα την ισχνή σιλουέτα της.