Πολλοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί έκλεισαν το Σάββατο στη Βενεζουέλα και συνολικά 200 απειλούνται με αναστολή λειτουργίας μετά από απόφαση του προέδρου της χώρας Ούγκο Τσάβες.

Από τους 34 ιδιωτικούς σταθμούς που είχαν διαταχθεί να κλείσουν, ήδη 13 σίγησαν το Σάββατο. Ανάμεσά τους βρίσκονται και οι πέντε ραδιοφωνικοί σταθμοί και το τηλεοπτικό κανάλι του ομίλου CNB, που είχαν ασκήσει δριμεία κριτική στον πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από τους χώρους των σταθμών σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το μέτρο, φωνάζοντας συνθήματα όπως «όχι στη λογοκρισία», ενώ οργανώσεις για την υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης το χαρακτήρισαν «τη μεγαλύτερη παραβίαση ελευθερίας έκφρασης που σημειώθηκε ποτέ στη Βενεζουέλα σε δημοκρατική περίοδο».

Σε ομιλία του ο Τσάβες δήλωσε ότι «δεν κλείνουμε κανέναν σταθμό, απλώς εφαρμόζουμε το νόμο». «Τώρα θα ανήκουν πλέον στο λαό και όχι στη μπουρζουαζία», συμπλήρωσε. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι προετοιμάζει σειρά μεταρρυθμιστικών μέτρων που στοχεύουν στον «εκδημοκρατισμό» του τομέα των ΜΜΕ.