Πολιτικές αναταράξεις φέρνει η διαβίβαση της δικογραφίας για την υπόθεση Novartis στην Βουλή. Μάλιστα ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοκ Ευ. Βενιζέλος, το όνομα του οποίου είναι μεταξύ των δέκα που περιλαμβάνονται στον σχετικό φάκελο, ήταν ο πρώτος που ανέγνωσε το περιεχόμενό του και ακολούθως προέβη σε δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες πρόκειται για «οχετό συκοφαντιών» και για «επανάληψη ως φάρσα του 1989». Σε δηλώσεις προέβη και ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς ο οποίος τόνισε από την Βουλή ότι «η σκευωρία και οι σκευωροί αποκαλύφθηκαν με το πρώτο άνοιγμα του φακέλου». Όπως είπε, «πρόκειται για την πιο αδίστακτη και πιο γελοία σκευωρία που έχει γίνει ποτέ» και έκανε γνωστό ότι θα καταθέσει αύριο Τετάρτη στον Άρειο Πάγο μήνυση «κατά του ετοιμόρροπου Τσίπρα και του πρώην αρχηγού της ΕΥΠ επί ΝΔ που σήμερα είναι υπουργός Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ, Παπαγγελόπουλου και των συνεργών τους εντός κι εκτός του δικαστικού σώματος». «Καταλαβαίνω ότι τους ενοχλεί η παρουσία μου. Τώρα θα καταλάβουν κι εκείνοι ότι θα τους πάω μέχρι τέλους», υπογράμμισε.

Έντονα αντέδρασε και ο πρώην υπουργός Υγείας του ΠαΣοΚ Αν. Λοβέρδος δηλώνοντας ότι «αυτό που συμβαίνει δεν είναι μόνο γελοίο αλλά είναι και τρισάθλιο». «Οι συκοφαντικές και έωλες κατηγορίες με το που είδαν το φως της δημοσιότητας αυτοκαταργήθηκαν. Οι κουκουλοφόροι ψευδομάρτυρες θα αποκαλυφθούν όπως επίσης και όσοι κρύβονται πίσω από αυτούς», τόνισε ενώ προειδοποίησε ότι μόλις επιστρέψει από την Αμερική όπου βρίσκεται, θα καταθέσει μηνύσεις και αγωγές «όχι μόνο κατά των φυσικών αλλά και των ηθικών αυτουργών αυτής της ελεεινής σκευωρίας, όποιοι και αν είναι αυτοί». «Κανείς δεν μπορεί να παίζει με τους θεσμούς και όσοι ενέπλεξαν την Δικαιοσύνη σε σκοτεινές πολιτικές μεθοδεύσεις θα λογοδοτήσουν», καταλήγει ο κ. Λοβέρδος.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «τα ουσιαστικά στοιχεία του φακέλου αυτού είναι μόνο τρεις καταθέσεις, ανώνυμων, απροσδιόριστων, προστατευομένων μαρτύρων, μαρτύρων προστατευομένων από τη δημόσια εξέτασή τους, με φανερό το πρόσωπό τους, ώστε να μπορεί να αντικρουστεί ο οχετός συκοφαντιών που εκπέμπουν εναντίον του συνόλου του πολιτικού κόσμου της χώρας, διαχρονικά επί δεκαετίες ολόκληρες».

Όπως δήλωσε σχετικά με το πρόσωπό του, η αναφορά στο δικό του όνομα «είναι περιθωριακή και αστεία και τελείως παρεμπίπτουσα». Για τους υπόλοιπους «υπάρχουν αναφορές δυσώδεις εναντίον πρωθυπουργών, υπουργών, δημοσίων λειτουργών, καθηγητών, δημοσιογράφων». «Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό υλικό για τίποτα. Υπάρχει η πλήρης γελοιοποίηση των θεσμών. Η πλήρης γελοιοποίηση και της δικαστικής αλλά και της κοινοβουλευτικής διαδικασίας», εκτίμησε ο ίδιος, παραπέμποντας στο «βρώμικο ‘89»:

«Για να το πω πάρα πολύ απλά, γιατί έχω ζήσει δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου την εμπειρία του 1989, είναι η επανάληψη ως φάρσα του 1989. Μιλάμε για μία ιστορία πάμπερς, μόνο που αυτή τη φορά τα πάμπερς είναι και βρεγμένα», είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για «απόλυτη γελοιότητα» και «εξευτελισμό της αποδεικτικής διαδικασίας», ενώ ζήτησε από την Βουλή «να άρει την αδικαιολόγητη και προκλητική ανωνυμία των μαρτύρων, ώστε να μπορεί η ήδη λειτουργούσα εξεταστική επιτροπή να τους καλέσει αμέσως ώστε να αποδειχθεί ότι αυτά που λένε είναι αναπόδεικτα ή εν πάση περιπτώσει, εάν μπορούν να τεκμηριωθούν για κάποιους και για κάποτε, αυτό ας γίνει, αλλά όχι αυτή η λάσπη στον ανεμιστήρα για λόγους ωμού πολιτικού αντιπερισπασμού»,όπως είπε.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που επικρατούν, η υπόθεση δεν αναμένεται να παραπεμφθεί στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά τις υποθέσεις στον χώρο της Υγείας, αλλά ενδέχεται να ζητηθεί εντός των επόμενων ημερών η σύσταση προανακριτικής επιτροπής (απαιτείται το σχετικό αίτημα να υπογράφεται από 30 βουλευτές) η οποία θα κληθεί να διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες των εμπλεκομένων προσώπων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Βενιζέλου, δεν υπάρχει στην δικογραφία εισαγγελική διάταξη που να δικαιολογεί την προστασία των μαρτύρων, των οποίων ούτε περιγραφικά δεν συνάγονται οι ιδιότητές τους. Μάλιστα φέρονται οι καταθέσεις τους να αρχίζουν μόλις στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου και να κλιμακώνονται τους μήνες που ακολουθούν έως τον Φεβρουάριο, ενώ όμως οι φήμες προϋπήρχαν για την εμπλοκή πολιτικών προσώπων για καιρό. Σύμφωνα με πληροφορίες οι τρεις μάρτυρες φέρονται να καταθέτουν ότι πρώην αντιπρόεδρος της Novartis έχει δωροδοκήσει πολλούς, αρχής γενομένης από τον πρώην υπουργό Υγείας Δ. Αβραμόπουλο προκειμένου να παρασυρθεί ο Καραμανλής και να γίνει μεγάλη παραγγελία εμβολίων. Η φερόμενη δωροδοκία γινόταν, σύμφωνα με τους μάρτυρες, μέσω εταιρειών που ξέπλεναν χρήμα ή και με φυσική καταβολή χρημάτων σε όλους τους υπουργούς, ενώ εμπλέκονται και δημοσιογράφοι που διαθέτουν συμβουλευτικές εταιρείες. Εμφανίζεται, κατά τις πληροφορίες αυτές, το στέλεχος της Novartisνα δίνει «τσάντες Samsonite», «βαλίτσες», «φακέλους» ή «λεφτά cash» σε πολιτικά πρόσωπα, ενώ δεν υπάρχει αναφορά σε λογαριασμούς, αλλά σε «μαύρα» χρήματα που καταβάλλονταν σε φυσική μορφή και ότι όλοι ελάμβαναν πάνω από 200.000 ευρώ. Φέρεται δε ο εισαγγελικός λειτουργός να ρωτάει τους μάρτυρες αν ο κ. τάδε τα πήρε, εκείνοι να απαντούν ότι τα πήρε, ο κ. τάδε τα πήρε; – τα πήρε κ.ο.κ

Κατά τον κ. Βενιζέλο πρόκειται για «προσβολή της λογικής και της αλήθειας και παράσταση που μας γυρνά στο ’89», ενώ έκανε λόγο για «καταθέσεις της μορφής Μαμανέα» (σ.σ. είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο Κοσκωτά ως ο άνθρωπος που μετέφερε τα χρήματα της δωροδοκίας σε κούτες pampers». Για τον πρώην πρόεδρο του ΠαΣοΚ πρόκειται για μια «επικίνδυνη δημοκρατικά γελοιότητα που ξεφτιλίζει το κράτος δικαίου» και για «απίθανα καλαμπούρια θεσμικά» αλλά και για «παντελώς ατεκμηρίωτες συκοφαντίες».