Μάχη με το χρόνο και σε διπλό μέτωπο δίνει πλέον η κυβέρνηση και ο Αλ. Τσίπρας προσωπικά, καθώς μέσα από τις συμπληγάδες σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο διαφαίνονται ραγδαίες εξελίξεις.
Ο κ. Τσίπρας είναι πλέον σαφές ότι ποντάρει σε παρεμβάσεις είτε από τις Βρυξέλλες είτε από το Βερολίνο, περοκειμένου να αποτραπεί ο πολιτικός στραγγαλισμός της κυβέρνησής του. Στο πλαίσιο αυτό – και με την διαπργμάτευση σε τεχνικό επίπεδο να έχει διακοπεί – ελπίδα του Πρωθυπουργού είναι εντός της επόμενης εβδομάδας να έχει εξευρεθεί κάποια «λύση» στο εργασιακό και το ασφαλιστικό, ώστε να μπορεί να παρουσιάσει κάτι στο εσωτερικό και να «περάσει» το βαρύ δημοσιονομικό και φορολογικό σκέλος της συμφωνίας.
Ορόσημο για την δυνατότητα ή μη επίτευξης μίας τέτοιας «συμφωνίας» είναι η 21-22 Μαΐου, οπότε και ο κ. Τσίπρας αναμένεται να έχει νέα συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ στην σύνοδο της Ρίγα.
Εν όψει αυτών, το Μέγαρο Μαξίμου εξέδωσε τιο απόγευμα της Τετάρτης ανακοίνωση με την οποία επιχείρησε να καταδείξει ότι σε αυρωπαϊκό επίπεδο οι διαθέσεις δεν είναι μονοδιάστατα «ανθελληνικές».
«Κάποιοι έχουν σχέδιο να διαιρέσουν την Ευρώπη. Είναι μια στρατηγική απόφαση για την Ευρώπη που δεν έχει να κάνει με την οικονομική βιωσιμότητα των χωρών-μελών, αλλά με το όραμα για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ευτυχώς στον αντίποδα οι δυνάμεις που αντιστρατεύονται τα σχέδια διάσπασης δεν είναι μειοψηφικές», τονίστηκε στο κυβερνητικό σημείωμα, την ώρα που το κυβερνητικό συμβούλιο εξέταζε τα επόμενα βήματα.
Με την ανακοίνωση αυτή η κυβέρνηση επιχείρησε να φωτογραφίσει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως «γεράκι» καθώς και όσους άλλους επιμένουν στη σκληρή γραμμή.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σόιμπλε έχει καταστήσει σαφές στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ι. Βαρουφάκη ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. και στην ΟΝΕ μόνον εφόσον υπογραφεί ένα νέο μνημόνιο, με εναλλακτική την δρομολόγηση της εξόδου με την αναγκαία τεχνική ή άλλη βοήθεια.
Το δεύτερο μέτωπο που έχει ανοιχτό ο Αλ. Τσίπρας αφορά την εσωτερική αναταραχή στο κόμμα του και την αξιοπιστία του. Την τετάρτη στην Βουλή κορυφαίος υπουργός που πολιτικά ανήκει στην Πλατφόρμα εξέφραζε πάντως την απαισιοδοξία του για την πιθανότητα εξεύρεσης λύσης.
Μιλώντας δε στη Βουλή ο Π. Λαφαζάνης επιτέθηκε μετωπικά στον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα και τόνισε ότι: «Όσοι πιστεύουν ότι θα κάνουμε κωλοτούμπα είναι γελασμένοι» και πως «αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παραδοθεί. Δεν πρόκειται να κάνει πίσω από τις «κόκκινες γραμμές» και είναι γελασμένοι όσοι πιστεύουν ότι θα υποχωρήσουμε και θα λάβουμε υφεσιακά μέτρα».
Παρά ταύτα, το εσωκομματικό μέτωπο αποτελεί κατά κάποιους ένα άλλοθι για την τελική φάση της διαπραγμάτευσης, όμως στο βάθος παραμένει υπαρκτο το ενδεχόμενο των εκλογών, έστω κι αν μέσω δημοσίων δηλώσεων φαίνεται να «παγώνει».