Το μοντέρνας αισθητικής γραφείο της Ανγκελα Μέρκελ βρίσκεται στην κορυφή του κτιρίου της Καγκελαρίας. Η θέα του προς την Μπούντεσταγκ είναι εντυπωσιακή και ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι ο τρίτος έλληνας πρωθυπουργός (μετά τους Γιώργο Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά) την τελευταία πενταετία που θα την απολαύσει. Στην αυριανή συνάντηση στο Βερολίνο θα είναι η πρώτη φορά που ο 40χρονος κ. Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει τετ-α-τετ με την ηγέτιδα της Ευρώπης. Από αυτήν –και σε συνδυασμό με την «Επταμερή των Βρυξελλών» –η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά να ξεκλειδώσει την «πόρτα» της επόμενης ημέρας του προγράμματος προσαρμογής, καθώς η πιστωτική ασφυξία αυξάνεται μέρα με τη μέρα.
Η καγκελάριος Μέρκελ, η οποία φημίζεται για την ψυχραιμία της και την ικανότητά της να αποφορτίζει ιδεολογικά και πολιτικά τις καταστάσεις προτού λάβει αποφάσεις, έκρινε ότι έπρεπε να παρέμβει δυναμικά στο πεδίο των ελληνογερμανικών σχέσεων έπειτα από την επιβάρυνση του κλίματος που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες.
Η αντιπαράθεση στοίχισε χρόνο


Η σκληρή και αντιγερμανική ρητορική της Αθήνας, που εστιάστηκε στο ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων, αν και όχι μόνο, αλλά και η πόλωση γύρω από το πρόσωπο του Γιάνη Βαρουφάκη «θόλωσαν» την ατμόσφαιρα και είχαν ως αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος.
Ρόλο στην προσπάθεια να χαμηλώσουν οι τόνοι θα έχει και ο Νίκος Κοτζιάς. Ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί σήμερα στη γερμανική πρωτεύουσα με τον γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ με σκοπό να υπάρξει… αποσυμπίεση. Οι δύο άνδρες φέρονται να έχουν βρει κώδικα επικοινωνίας (σ.σ.: βοηθά σε αυτό και η γερμανική παιδεία του κ. Κοτζιά) και ελπίζεται ότι έτσι θα προλειανθεί κατάλληλα το έδαφος.
Κεντρικό ρόλο στην προετοιμασία της επίσκεψης Τσίπρα στο Βερολίνο έχει διαδραματίσει ο Γιάννης Δραγασάκης. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είναι ο βασικός σύνδεσμος του κ. Τσίπρα με τη γερμανική πλευρά ήδη από την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αξιωματική αντιπολίτευση. Υπήρξε –μαζί με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά –συνομιλητής του Γεργκ Ασμουσεν, καθώς ο (προερχόμενος από τους Σοσιαλδημοκράτες) γερμανός υφυπουργός Εργασίας είχε αναλάβει το «προεκλογικό μασάζ» του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Δραγασάκης έχει επίσης αγαστή συνεργασία με τον γερμανό πρεσβευτή στην Αθήνα Πέτερ Σόοφ.
Οι επενδύσεις και ο… Λαφαζάνης


Η ατζέντα των συνομιλιών θα είναι ευρεία. O κ. Τσίπρας θέλει να δώσει έμφαση στην οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά η συζήτηση δεν θα περιοριστεί εκεί. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες του «Βήματος», αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι όπως όλα δείχνουν η κυρία Μέρκελ θέλει να είναι παρών στις συνομιλίες και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παρά το γεγονός ότι θα λείπει ο έλληνας ομόλογός του. Η καγκελάριος θέλει να δείξει ότι η γερμανική πλευρά έχει ενιαία γραμμή και ίσως αυτό να είναι θετικό για την ελληνική αντιπροσωπεία. Δεν πρέπει να λησμονείται ότι η κυβέρνηση Σαμαρά υποτίμησε τον «παράγοντα Σόιμπλε» το περασμένο φθινόπωρο, με ολέθρια, για την ίδια, αποτελέσματα. Στο τραπέζι θα βρεθεί σίγουρα το ενδιαφέρον των Γερμανών για επενδύσεις στην Ελλάδα. Στην κορυφή αυτού είναι φυσικά το ζήτημα των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, στον διαγωνισμό για τα οποία επικράτησε η γερμανική Fraport. Οι Γερμανοί θέλουν να τερματιστεί η αβεβαιότητα και τα αεροδρόμια να περάσουν στην εταιρεία, αλλά ο κ. Δραγασάκης έχει διαφορετική άποψη. Πιστεύει ότι δεν μπορούν να δοθούν όλα τα αεροδρόμια, αλλά ουσιαστικά το «πακέτο» των αεροδρομίων να σπάσει σε μικρότερα και οι Γερμανοί να πάρουν κάποια εξ αυτών με σύμβαση παραχώρησης.
Επιπλέον, υπάρχει σαφές ενδιαφέρον για συμμετοχή των Γερμανών σε επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας (όπως για τη «Μικρή ΔΕΗ»). Ηδη όμως έχουν θορυβηθεί –και δεν είναι οι μόνοι –από τη ρητορική και τη στάση του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας εμφανίζεται να ακυρώνει όλες τις πρωτοβουλίες του προκατόχου του, να αμφισβητεί θεμελιώδεις προβλέψεις του κοινοτικού δικαίου, ενώ η σφοδρή αντίδρασή του για την Ενεργειακή Ενωση (σ.σ.: πρόσφατη ομιλία του στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας σχολιάστηκε πολύ αρνητικά) έχει ενοχλήσει πολλούς.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ