Γραμμή για στήριξη τωνΓιάννη ΣγουρούκαιΓιώργου Καμίνηστην περιφέρεια Αττικής και στο Δήμο Αθηναίων δίνει η Νέα Δημοκρατία, ακυρώνοντας την προεκλογική επιθετική ρητορική της έναντι των συγκεκριμένων υποψηφίων. Παράλληλα μεταδίδεται από όλα τα κεντρικά κυβερνητικά στελέχη το δίλημμα των ευρωεκλογών και τονίζεται η κυβερνητική έκκληση για διατήρηση της σταθερότητας.
Σε μια προσπάθεια να εξουδετερώσουν την οποία πιθανότητα υπάρχει να κερδίσει το Δήμο Αθηναίων οΓαβριήλ Σακελλαρίδηςκαι την περιφέρεια Αττικής ηΡένα Δούρου, οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ, το Μέγαρο Μαξίμου και η Συγγρού στηρίζουν τους κκ. Σγουρό και Καμίνη.
Ενώπιον του κεντρικού πολιτικού εχθρού, του ΣΥΡΙΖΑ, οι κυβερνητικοί εταίροι, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, συνασπίζονται στο δεύτερο γύρο για να αποτρέψουν μια ενδεχόμενη νίκη των υποψηφίων της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ειδικά στο «γαλάζιο» στρατόπεδο ξεχνούν τις προεκλογικές κατηγορίες που εκτοξεύθηκαν στους κκ. Καμίνη και Σγουρό.
Επί της ουσίας, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δίνουν ένα καθαρά πολιτικό χαρακτήρα για το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και μάλιστα το Μέγαρο Μαξίμου το μετέδωσε ξεκάθαρα με τη δημόσια παρέμβαση του κυβερνητικού εκπροσώπουΣίμου Κεδίκογλου.
«Είναι δυνατόν να στηρίξουμε αυτούς που ζητούν ψήφο για την ανατροπή της κυβέρνησης;»διερωτήθηκε ο κ. Κεδίκογλου δε διάφορα ΜΜΕ που μίλησε (μεταξύ αυτών και το Βήμαfm99.5) και συμπλήρωσε:«Στηρίζουμε ξεκάθαρα τον κ. Σγουρό και τον κ. Καμίνη».
Η παρέμβαση, όχι μόνο του κυβερνητικού εκπροσώπου, αλλά και άλλων κεντρικών στελεχών της ΝΔ έχει τη σημασία της, διότι μέχρι στιγμής δεν έχουν τοποθετηθεί δημόσια για το δεύτερο γύρο, οι κκ. Σπηλιωτόπουλος και Κουμουτσάκος.
Ο ΠρωθυπουργόςΑντώνης Σαμαράςτηλεφώνησε νωρίς το πρωί, λίγο πριν από τις οκτώ, στον κ. Κουμουτσάκο και του εξέφρασε την ικανοποίησή του για τηνγια την εκλογική προσπάθεια, κύρια χαρακτηριστικά της οποίας ήταν το πείσμα, η σοβαρότητα και η αξιοπρέπεια.
Η στάση της ΝΔ να δώσει γραμμή για υποστήριξη ειδικά του κ. Σγουρού προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που επεσήμανε με ανακοίνωσή του ότι ο κ. Σαμαράς, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, έσπευσε να στηρίξει τον εκλεκτό του ΠαΣοΚ για την περιφέρεια Αττικής κ. Σγουρό, επιβεβαιώνοντας ότι ΝΔ-ΠαΣοΚ είναι ένα.
«Δεν ξέρουμε αν έχει ρωτήσει τον κορυφαίο υπουργό του κόμματός του κ. Μιχελάκη, ο οποίος δήλωσε ότι «Η επιλογή Σγουρού θα είναι ό,τι χειρότερο. Είναι ένας κακός περιφερειάρχης, δεν έχει πετύχει στο έργο του. Υπάρχουν πολλά προβλήματα…. Ο κ. Σγουρός εκρίθη και κρίθηκε αποτυχημένος»συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του.
Υψηλό πολιτικό συμβολισμό είχε όμως η επίσκεψη του κ. Σπηλιωτόπουλου το βράδυ της Κυριακής, στο εκλογικό περίπτερο του κ. Καμίνη, τον οποίο συνεχάρη και του ευχήθηκε καλή επιτυχία, στέλνοντας με αυτό τον τρόπο και μήνυμα στους κεντρογενείς ψηφοφόρους της ΝΔ.
Σε αυτό το κλίμα ενδιαφέρον είχε και η δημόσια δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔΜάκη Βορίδη, ο οποίος αφού χαρακτήρισε το ΣΥΡΙΖΑ ως μια «επικίνδυνη αποσταθεροποιητική δύναμη», σημείωσε:«Δεν υπάρχουν άλλες επιλογές για τους νεοδημοκράτες σε Περιφέρεια Αττικής και Δήμο Αθήνας πέρα από Σγουρό και Καμίνη. Ο Νεοδημοκράτης δεν μπορεί να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ».​