Αποχώρησε από την διακομματική επιτροπή της Βουλής για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων ο κ. Μ. Γλέζος καταγγέλλοντας ότι εξελίσσεται σε επιτροπή μελέτης και όχι επιτροπή δράσης για την διεκδίκηση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

«Δεν θα ερχόμουν σε επιτροπή μελέτης. Άλλο περίμενα και άλλο μου ήρθε, μου ήρθε ο ουρανός σφοντύλι», είπε χαρακτηριστικά ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «ήρθα διότι πίστευα ότι πρόκειται για επιτροπή διεκδίκησης». Και πρόσθεσε ότι «αν δεν ξεκαθαριστεί ο ρόλος της επιτροπής θα ζητήσω την κατάργησής της». Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γλέζος ήταν ο πρωτεργάτης της δημιουργίας της διακομματικής επιτροπής η οποία συγκροτήθηκε προσφάτως ώστε να προσδιορίσει το πλαίσιο διεκδίκησης των αποζημιώσεων.

Ο πρόεδρος της επιτροπής, βουλευτής της ΝΔ κ. Κ. Τζαβάρας, σημείωσε από την πλευρά του ότι «η επιτροπή έχει υποχρέωση να επεξεργαστεί, να μελετήσει και να συγκροτήσει ένα σενάριο διεκδίκησης» και προς τούτο πρότεινε να οργανωθεί ένα corpus κειμένων και σε συνεργασία και με ειδικούς επιστήμονες η επιτροπή να θέσει τα προς διεκδίκηση θέματα. Όπως ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής έχουν φτάσει στην γραμματεία πολύ σημαντικά έγγραφα, όπως η έκθεση του 1963 από την Τράπεζα της Ελλάδος, που μπορεί, όπως είπε, να βοηθήσει στην καταγραφή του μεγέθους των απαιτήσεων που έχει η χώρα μας, αλλά και το πόρισμα με τα σχετικά έγγραφα που το συνοδεύουν, της ομάδας εργασίας που συστήθηκε μετά από πρόσκληση του υπουργού Εξωτερικών στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

«Μιλήσατε για μία επιτροπή μελέτης και πάνω σε αυτό είναι η μεγάλη διαφωνία μας», υπογράμμισε ο κ. Γλέζος δηλώνοντας ότι «προσωπικά εγώ δεν θέλω να συμμετέχω σε επιτροπή μελέτης». «Θέλω να συμμετέχω σε επιτροπή δράσης», είπε.

Όσον αφορά το ύψος των αποζημιώσεων το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς είπε ότι αυτό είναι προσδιορισμένο και ότι το μόνο που μπορούμε να διαπραγματευτούμε με τους Γερμανούς είναι οι τόκοι και ο χρόνος εξόφλησης και ως εκ τούτου, κατά την άποψή του, «δεν χρειάζεται καμία απολύτως μελέτη».

«Και η μελέτη δράση είναι», επισήμανε ο κ. Τζαβάρας ο οποίος δεν διαφώνησε με τις προτάσεις Γλέζου, όπως οι επισκέψεις σε ευρωπαϊκά κοινοβούλια μεταξύ των οποίων και το γερμανικό, αλλά και με τις προτάσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Κουρουμπλή για συναντήσεις της επιτροπής με τους υπουργούς Άμυνας, Εξωτερικών, Οικονομικών.

Πάντως, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ κυρία Σοφία Βούλτεψη σχολίασε ότι η αποχώρηση Γλέζου από την επιτροπή οφείλεται στο ότι θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, κίνηση μάλιστα στην οποία απέδωσε χαρακτηριστικά «πολιτικού αντιπερισπασμού» με αφορμή το «αλαλούμ» με τις υποψηφιότητες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την Θράκη. Κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του κ. Γλέζου ο οποίος είπε ότι «στη ζωή μου ποτέ δεν έχω κάνει αντιπερισπασμό και τολμάτε να μου πείτε ότι έκανα αντιπερισπασμό για εθνικά θέματα;».