Η συμπόρευση της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη με τον κ. Αντ. Σαμαρά είναι οριστική και αναδιατάσσει τις ισορροπίες στην ευρύτερη κεντροδεξιά, αφού δημιουργεί ένα σχήμα, μια κεντροδεξιά συμμαχία, στα πρότυπα της κεντροαριστερής συμμαχίας της «Ελιάς» του πρώην Ιταλού Πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι.

Οι λεπτομέρειες έχουν σχεδόν ρυθμιστεί και όλα είναι έτοιμα για την αναγγελία του…πολιτικού γάμου, μετά το διαζύγιο που εκδόθηκε το Μάιο του 2010 με την απόφασή της να ψηφίσει το πρώτο μνημόνιο εν αντιθέσει με την επιλογή για καταψήφιση του κ. Σαμαρά.

Υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη της Ν.Δ. δεν αποκλείουν, ακόμα και εντός της ημέρας, να ανακοινωθεί η εκλογική συνεργασία με τη Δημοκρατική Συμμαχία, αφού χθες το βράδυ υπήρξε και νέα συνάντηση των…«ειδικών διαμεσολαβητών» ή γεφυροποιών, των κκ. Ι. Μιχελάκη (εκπροσώπου της ΝΔ) και Κ. Μπακογιάννη (δημάρχου Καρπενησίου και υιού της κυρίας Μπακογιάννη).

Παρά τις εκατέρωθεν ενστάσεις, τόσο από στελέχη της Ν.Δ. (ακραιφνείς προεδρικούς) και της Δημοκρατικής Συμμαχίας, οι διαδικασίες επανασύνδεσης κινήθηκαν πολύ γρήγορα, έγιναν με άκρα μυστικότητα και χωρίς πολλές διαρροές.

Εξάλλου, οι ισορροπίες ήταν ιδιαίτερα λεπτές και δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να διαταραχθούν και να δημιουργήσουν τα αντίθετα αποτελέσματα, από το μήνυμα της ενότητας και της συσπείρωσης των ευρωπαϊκών και φιλελεύθερων δυνάμεων που έθεσε ως βασικό αίτημα από την πρώτη στιγμή ο κ. Σαμαράς.

Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό το πλαίσιο της συνεργασίας, αφού από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμμαχίας πρότειναν, τη δημιουργία ενός κεντροδεξιού πολυσυλλεκτικού σχήματος, στο οποίο θα έχουν σημείο αναφοράς κόμματα και δυνάμεις από το χώρο της ευρύτερης δεξιάς, του κέντρου και των φιλελευθέρων.

Πάντως όλα προχωρούν, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Βήμα, με βάσει την αρχή της αναλογικότητας και χωρίς διάθεση να μειωθεί η πολιτική παρουσία και προσωπικότητα της κυρίας Μπακογιάννη και των βασικών στελεχών του κόμματός της.

Και αυτό διότι, ο κ. Σαμαράς, στην παρούσα φάση, επενδύει αρκετά στο φιλελεύθερο και ευρωπαϊκό μέτωπο που θέλει να δημιουργηθεί, με στόχο τους φιλελεύθερους και κεντρώους ψηφοφόρους, αδιαφορώντας εάν με την συμμαχία με την κυρία Μπακογιάννη, επανέρχεται ένας δυναμικός παίκτης στη σκακιέρα της κεντροδεξιάς.

«Αυτή τη στιγμή αυτά είναι τόσο πεζά. Προέχει το εθνικό συμφέρον, από το κομματικό και το προσωπικό» λένε πρόσωπα που συνομιλούν με τον κ. Σαμαρά που πρέπει να αντιμετωπίσει τις φωνές όσων θα υποστηρίζουν πως με την κίνηση αυτή ενισχύει τη μνημονιακή εικόνα του κόμματος.

Ένα από τα ζητήματα προς συζήτηση είναι που θα πολιτευθεί η κυρία Μπακογιάννη, αν και υπάρχουν πληροφορίες, ανεπιβεβαίωτες μέχρι στιγμής, ότι η ίδια μπορεί να δείξει ανωτερότητα και να προτάξει το εθνικό πάνω από το προσωπικό της συμφέρον και να ζητήσει να μην είναι σε εκλόγιμη θέση.

Με αυτή την κίνηση θα στείλει και μήνυμα και στους ψηφοφόρους της ΝΔ, αλλά κυρίως της Δημοκρατικής Συμμαχίας που τη στήριξαν, ότι η συμμαχία με τον κ. Σαμαρά γίνεται για εθνικούς λόγους και όχι καθαρά για προσωπική φιλοδοξία, λόγω της μη εισόδου του κόμματος στη Βουλή.

Ως αντίβαρο και απάντηση σε όσους προβάλλουν ενστάσεις για την επιστροφή της κυρίας Μπακογιάννη, ο κ. Σαμαράς, που έθεσε επικεφαλή της προεκλογικής εκστρατείας της Ν.Δ. στη Βόρεια Ελλάδα, το κεντρικό στέλεχος της «λαϊκής δεξιάς» κ. Π. Ψωμιάδη, είναι σε καλό δρόμο και με την υπόθεση της επιστροφής του προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη, αν και είναι αρκετά πιο σύνθετη περίπτωση και θέλει άλλους χειρισμούς.
Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι φήμες ότι σε συνεννόηση με τη Ν.Δ. βρίσκονται, εκτός των επαφών με τον κ. Καρατζαφέρη, οι δυο πρώην βουλευτές του ΛΑΟΣ, οι κκ. Αθ. Πλεύρης (από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της συμμαχίας με τη ΝΔ) και Κυρ. Βελόπουλος.

Το ερωτηματικό είναι τι θα πράξει ο κ. Καρατζαφέρης που αφήνει την πόρτα ανοικτή της επιστροφής και πλέον θέτει το θέμα να διατηρήσει ο ΛΑΟΣ την αυτοτέλειά του και να αναλάμβανε άλλο πρόσωπο επικεφαλής του κεντροδεξιού μετώπου, αναφέροντας μάλιστα, τον κ. Γ. Σουφλιά. «Είναι υπερβολικές οι απαιτήσεις του» λένε πρόσωπα στον κεντρικό μηχανισμό της Συγγρού για τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ.