«Βόμβα» στο ενδεχόμενο της εκ νέου προσφυγής στις κάλπες εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής κ. Ανδρέας Γεωργίου, ο οποίος με τον πλέον επίσημο τρόπο, διαμήνυσε στην κυβέρνηση ότι η Αρχή αδυνατεί να οριστικοποιήσει τ΄αποτελέσματα της απογράφης του νόμιμου πληθυσμού της χώρας πριν από τα μέσα Ιουλίου 2012.

Κατόπιν τούτου, στο παρασκήνιο έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται έντονες διεργασίες, καθώς το θέμα που δημιουργείται κρίνεται ως μείζον. Σύμφωνα με το Σύνταγμα τυχόν προσφυγή στις κάλπες θα πρέπει να γίνει με βάση τα στοιχεία της νέας απογραφής του νόμιμου πληθυσμού της χώρας. Κι αυτό ασχέτως του γεγονότος ότι τα στοιχεία αυτά δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σύμφωνα με τους συνταγματολόγους, υπάρχει ρητή συνταγματική πρόβλεψη ότι στην περίπτωση που οι εκλογές πραγματοποιηθούν, μετά από ένα χρόνο από τη διενέργεια της απογραφής, που ως γνωστό έγινε ολοκληρώθηκε το Μάιο του 2012, τότε θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στην κατάρτιση του Προεδρικού Διατάγματος για την κατανομή των εδρών στις βουλευτικές περιφέρειες.

Παρά ταύτα, όπως αναφέρει ο κ. Γεωργίου σε επιστολή του, την οποία απέστειλε σήμερα στον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο, τον πρόεδρο της Βουλής κ. Φίλλιππο Πετσάλνικο και τους υπουργούς Εσωτερκών κ. Τάσο Γιαννίτση, Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δ. Ρέππα και Οικονομικών κ. Φίλλιππο Σαχινίδη, η Αρχή δυνατεί να ορισκοποιήσει τ΄αποτέλεσματα της απογραφής πριν από τα μέσα Ιουλίου 2012.

Η επιστολή εστάλη μετά από υπόδειξη του υπουργού Εσωτερικών κ. Τάσου Γιαννίτση, ο οποίος συναντήθηκε τ΄απόγευμα της Τετάρτης με τον κ. Γεωργίου και του υπεύθυνους της ΕΛΣΤΑΤ. Ο κ. Γιαννίτσης, σύμφωνα με πληροφορίες, διαμήνυσε στον κ. Γεωργίου ότι αδυνατεί ν΄αναλάβει την εύθυνη που απορρέει από τη μη οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων της απόγραφής και του συνέστησε να ενημερώσει επίσημα την κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της Αρχής, από την πλευρά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επικαλείται την έλλειψη των σχετικών κονδυλίων για την ολοκήρωση της απογραφής και την απουσία του αναγκαίου προσωπικού, κάτι για το οποίο είχε ενημερώσει το υπουργείο Οικονομικών.

Εκτός όμως από την μη ολοκλήρωση της απογραφής υπάρχει και ένα νέο «αγκάθι» για τυχόν νέα προσφυγή στις κάλπες. Στον υπουργείο Εσωτερικών δεν υπάρχουν πλέον τα αναγκαία κονδύλια για την πραγματοποίηση των εκλογών. Κι αυτό τη στιγμή κατά την οποία ο υπουργός Οικονομικών κ. Φίλλιπος Σαχινίδης προχώρησε στην πρόωρη και εσπευσμένη, όπως χαρακτηρίζεται, εκταμίευση της τακτικής ενίσχυσης των πολιτικών κομμάτων από τον κρατικό προυπολογισμό.

«Υπεύθυνο να βρεί τα χρήματα για την πραγματοποίηση των εκλογών είναι το υπουργείο Οικονομικών», λένε με νόημα στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών. «Τα 50 εκατ. ευρώ που υπάρχαν ξοδεύθηκαν για τις εκλογές της 6ης Μαίου 2012. Για νέες εκλογές δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ». Είναι μία νέα «καυτή πατάτα» την οποία θα πρέπει να διαχειριστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση στην περίπτωση της εκ νέου προσφυγής στις κάλπες.