Την αισιοδοξία του για την εξέλιξη του PSI εξέφρασε ο Ευ.Βενιζέλος κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή την Πέμπτη της τροπολογίας για την κάλυψη της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αν όλα πάνε καλά, αύριο (σσ. την Παρασκευή) θα μπορούμε να ανακοινώσουμε πως ο λαός απαλλάσσεται από 105 δισ. ευρώ χρέους».

«Σήμερα τα μεσάνυχτα ολοκληρώνεται μια ιστορικού χαρακτήρα διαδικασία, μια πρωτοφανούς μεγέθους και πολυπλοκότητας επιχείρηση δραστικής μείωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους» ανέφερε. «Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, ερχόμαστε ως κοινοβούλιο, ως κυβέρνηση, μαζί με τους θεσμικούς μας εταίρους και μειώνουμε το χρέος» προσέθεσε.

Σχετικά με την τροπολογία για το τραπεζικό σύστημα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε η ρύθμιση αυτή είχε εισαχθεί στο τελευταίο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών αλλά αποσύρθηκε γιατί εκκρεμούσε η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του IFSF για τη στήριξη με 35 δισ. του ευρωσυστήματος από το IFSF κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου κατά την οποία οργανώνεται και εξελίσσεται η διαδικασία του PSI.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε πως επανέρχεται διότι, μετά την υπογραφή της συμφωνίας, είναι δυνατό να θεσπιστεί η σχετική συναφής και συμπληρωματική εθνική διάταξη για ην ενίσχυση των εγγυήσεων του Δημοσίου προς την ΤτΕ.

Με την τροπολογία ρυθμίζονται και ορισμένα φορολογικού χαρακτήρα θέματα για τους τραπεζικούς ομίλους του εξωτερικού οι οποίοι είχαν ένα μέρος των ομόλογων τους σε θυγατρικές του εξωτερικού και τα μετέφεραν στις μητρικές εταιρείες προκειμένου να μετάσχουν στο PSI.

Ακόμα προστίθενται ορισμένες, δευτερεύοντος χαρακτήρα, ρυθμίσεις σε σχέσεις με τους κανόνες διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να διασφαλιστεί ακόμη μεγαλύτερη διαφάνεια και να αποφευχθεί οποιαδήποτε σύγκρουση καθηκόντων ή συμφερόντων μεταξύ του τραπεζικού συστήματος και των μελών της διοίκησης του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.