Γραπτές εξηγήσεις για το εάν η κίνηση που αφορά στο 1 εκατ. ευρώ υπάρχει στο «πόθεν έσχες» θα κληθεί να δώσει ο επιχειρηματίας Ισίδωρος Κούβελος, σύζυγος της Ντόρας Μπακογιάννη, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου της Βουλής Βαγγέλης Αργύρης.
Πάντως, με δήλωσή του, ο κ. Κούβελος, μίλησε για «καθαρά επιχειρηματική ναυτιλιακή πράξη που έγινε με πλήρη διαφάνεια και με όλους τους προβλεπόμενους επιχειρηματικούς κανόνες», μίλησε για χρήματα που είναι «δηλωμένα νομίμως στο πόθεν έσχες» και κατήγγειλε ότι η πράξη αυτή «χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να θιγεί η προσωπική και πολιτική υπόληψη» της συζύγου του.
Νωρίτερα, η Ντόρα Μπακογιάννη, προέβη σε μια οργισμένη δήλωση, με την οποία αφού εξήγησε ότι ο σύζυγός της είναι επιχειρηματίας και ότι τα χρήματα προορίζονταν για αγορά πλοίου ύστερα από ρευστοποίηση μετοχών στο εξωτερικό που έχουν δηλωθεί όλες στο πόθεν έσχες, χαρακτήρισε την υπόθεση φαρσοκωμωδία.
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας έκανε λόγο για «απίστευτη φαρσοκωμωδία» την οποία πίστεψε – όπως είπε – και η ίδια με αποτέλεσμα επί πέντε ημέρες να ζητά να δοθεί το όνομα στη δημοσιότητα του ανθρώπου που έβγαλε λεφτά στην Ελβετία για να μπορέσει να γλιτώσει το κόστος στη χώρα.
Σε συνάντηση που είχε το απόγευμα με τον πρόεδρο της Βουλής, η κυρία Μπακογιάννη ζήτησε να παραστεί στη Βουλή ο προϊστάμενος της Αρχής κατά του «Μαύρου Χρήματος» κ. Νικολούδης για να δώσει εξηγήσεις, ενώ την Τετάρτη θα ζητήσει να δει τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τέντε προκειμένου να ελεγχθεί ο κ. Νικολούδης και από τους προϊσταμένους του.
Η δήλωση Κούβελου
«Επί 37 συναπτά έτη δραστηριοποιούμαι τόσο στην Αγγλία όσο και στην Ελλάδα στον χώρο της ναυτιλίας με αντικείμενο την πλοιοκτησία, την ναυλομεσιτία και την πρακτόρευση πλοίων. Στον χώρο αυτό δεν έχει θέση η διαστρέβλωση, το ψεύδος και η λασπολογία αλλά απεναντίας επικρατεί η διαφάνεια και η εντιμότητα στις συναλλαγές. Με αυτά λοιπόν τα δεδομένα δεν περίμενα ποτέ για μια καθαρά επιχειρηματική μου κίνηση να υπάρξει τέτοια διαστρέβλωση της πραγματικότητας ακόμη και από δημόσιους λειτουργούς. * Τα χρήματα του εμβάσματος είναι προϊόν ναυτιλιακού συναλλάγματος σε δολάρια Η.Π.Α.και όχι σε ευρώ, δηλωμένα νομίμως στο πόθεν έσχες μου και αποκτηθέντα από την δραστηριότητα μου στην πλοιοκτησία. Συνεπώς, μια καθαρά επιχειρηματική ναυτιλιακή μου πράξη που έγινε με πλήρη διαφάνεια και με όλους τους προβλεπόμενους επιχειρηματικούς κανόνες χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να θιγεί η προσωπική και πολιτική υπόληψη της συζύγου μου.
Συγκεκριμένα:
* Το ποσό αυτό ήταν ένα μέρος μόνο των χρημάτων τα οποία επενδύω σε χρηματιστηριακούς τίτλους σε χρηματιστήρια των ΗΠΑ σε δολάρια ΗΠΑ και είναι βεβαίως δηλωμένο στον πόθεν έσχες μου.
* Το ποσό αυτό προέρχεται από ρευστοποίηση μέρους των χρηματιστηριακών μου επενδύσεων και προοριζόταν για νέα επένδυση στο χώρο της ναυτιλίας, μεταφέρθηκε δε με νόμιμες διαδικασίες από τον θεματοφύλακα σε ελληνική τράπεζα και εν συνεχεία στην τράπεζα μου στο Λονδίνο.
* Ενδεικτικό της άγνοιας και της σκοπιμότητας είναι ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν περίεργους συνειρμούς σχετικά με την νέα επένδυση που αφορά αγορά ποσοστού επί καινούργιου πλοίου. Σπεύδω να ξεκαθαρίσω ότι τα χρήματα αυτά αποτελούν την απαραίτητη προϋπόθεση – εγγύηση προκειμένου να συνεχιστούν οι από πλευράς μου διαδικασίες για την ολοκλήρωση αυτής της αγοράς.
Ως επιχειρηματίας στην ναυτιλία και πολίτης αυτού του τόπου που δηλώνω τα έσοδα μου μέχρι το τελευταίο δολάριο ή ευρώ, ως επαγγελματίας που τόσα χρόνια έχω στηρίξει την χώρα μου με όλους τους τρόπους, περιμένω να αποκατασταθεί η αλήθεια και εύχομαι το πολιτικό σύστημα επιτέλους να κάνει το χρέος του δίνοντας στους Έλληνες πληροφορίες ακριβείς και ελεγμένες, αντί να ρίχνει συνεχώς λάσπη στον ανεμιστήρα προκειμένου να καλύψει τα δικά του ατοπήματα» δήλωσε ο Ισίδωρος Κούβελος.
Έλεγχος για άλλες περιπτώσεις
Ο κ. Β. Αργύρης δήλωσε επίσης ερευνώνται εμβάσματα πάνω από 100.000 που εστάλησαν σε τράπεζες του εξωτερικού και αφορούν, όπως είπε, κυρίως πρώην βουλευτές, κανέναν υπουργό και μονοψήφιο αριθμό εν ενεργεία βουλευτών ή συγγενικά τους πρόσωπα.
Η Επιτροπή Οικονομικού ελέγχου της Βουλής ζήτησε από τους ορκωτούς λογιστές να συνεχίσουν την έρευνα για να διαπιστωθεί αν δικαιολογούνται και αν είναι νόμιμα, ενώ θα στείλει ενημερωτικές επιστολές σε όλες τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες, για να λύσουν, όπως είπε, τα κόμματα το ηθικό θέμα που ανακύπτει.
Επίσης, η Επιτροπή θα συνεχίσει τον έλεγχο των «πόθεν έσχες» που εμφανίζονται να έχουν μεγάλες εκροές στις καταθέσεις τους το 2010, σε σχέση με το 2009, και, όπως ανέφερε ο κ. Αργύρης, «είναι κάτω από πέντε οι περιπτώσεις που δεν έχουν καταθέσει μέχρι σήμερα επαρκή δικαιολογητικά».
Ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός παραπέμπεται από την Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου της Βουλής στον εισαγγελέα εφετών για ανακριβή δήλωση στο «πόθεν έσχες» καθώς διαπιστώθηκε ότι το 2009 είχε μηδενικές καταθέσεις, ενώ, αντίθετα, το 2008 και το 2010 είχε δηλώσει το ποσό των 980.000 ευρώ. Σε γραπτές, πάντως, εξηγήσεις που έστειλε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο κ. Λιβανός επικαλέστηκε «αμέλεια».