Ενα πολιτικό παιχνίδι παίζεται στις πλάτες 18 μικρών Ρομά στην περιοχή της Καρδίτσας, όπου βουλευτές, δήμαρχοι, τοπικοί παράγοντες και μερίδα εκπαιδευτικών έχουν συσπειρωθεί γύρω από το αίτημα να παραμείνουν και την εφετινή χρονιά τα ελληνικά σχολεία… καθαρά. Την περασμένη Πέμπτη οι γονείς των παιδιών του 6ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας συγκεντρώθηκαν μπροστά στο κτίριο, ξεχιόνισαν την αυλή του και μπήκαν μέσα με έναν και μόνο στόχο: να εμποδίσουν τη λειτουργία του ώστε να μην εγγραφούν σε αυτό τρεις Ρομά. Διακόσια πενήντα άτομα φώναζαν για αρκετή ώρα «μπράβο» και χειροκροτούσαν, ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Γ. Μπαντράς εξηγούσε γιατί οι κάτοικοι της περιοχής δεν έχουν τίποτε με τους Τσιγγάνους, αλλά τα παιδιά τους είναι πιθανό να μεταφέρουν ασθένειες, καθώς και τις παραβατικές συμπεριφορές των γονέων τους.

«Η Πολιτεία πρέπει να λύσει το πρόβλημα και να εντάξει τις οικογένειες των Ρομά προτού έρθουν εδώ τα παιδιά τους» φώναζαν εν χορώ οι συγκεντρωμένοι γονείς την περασμένη Πέμπτη, ενώ ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Κ. Παπαλός δήλωνε στο «Βήμα», σε ερώτηση αν αντίστοιχες συμπεριφορές δίνουν στα παιδιά λάθος μηνύματα: «Είναι δράμα αυτό που γίνεται, αλλά ποιος μπορεί να πάρει την ευθύνη ότι κάποιο από τα παιδιά μας δεν θα νοσήσει από ένα παιδί Ρομά που δεν έχει εμβολιαστεί;».

Κλειστά σχολεία
Οχι μόνο στην πόλη της Καρδίτσας αλλά και στο χωριό Σοφάδες (με μεγάλη κοινότητα Ρομά) η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να επιχειρήσει την ένταξη των παιδιών Ρομά σε σχολεία της περιοχής (καθώς η χώρα μας απειλείται – εκτός των άλλων – με καταδίκη από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια για άρνηση στην εφαρμογή των αποφάσεων της ΕΕ κατά του κοινωνικού αποκλεισμού και των διακρίσεων κατά της φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής στην εκπαίδευση) έχει προκαλέσει μικρό εμφύλιο.
Τρία σχολεία της Καρδίτσας έκλεισαν για τρεις εβδομάδες επειδή οι γονείς των μαθητών δεν επέτρεψαν την εγγραφή παιδιών Ρομά που επελέγησαν από το υπουργείο Παιδείας για τη σταδιακή ένταξή τους στον μαθητικό πληθυσμό, καθώς είχαν ολοκληρώσει το πρόγραμμα εμβολιασμού τους. Τα παιδιά μεταφέρθηκαν σε άλλα σχολεία, αλλά και εκεί δημιουργήθηκαν προβλήματα: Ενα μόνο από αυτά λειτουργεί υποτυπωδώς, οι μισοί μαθητές του δεν πηγαίνουν στα μαθήματά τους, ενώ οι γονείς τους τσακώνονται καθημερινά έξω από την είσοδό του με όσους τους κατηγορούν για ρατσιστική συμπεριφορά.
Στη μέση το υπουργείο Παιδείας, που επιχειρεί να λύσει το θέμα σύμφωνα με τους κανόνες της νομιμότητας. Οι πολέμιοι των αλλαγών που προωθούνται το κατηγορούν ότι επιχειρεί τη μεταφορά των μαθητών στα μέσα της χρονιάς και ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του στην Καρδίτσα υπονόησαν πως θα μεταφερθούν όλα τα παιδιά των Ρομά της περιοχής και όχι μόνο εκείνα που είναι «εκπαιδευτικά έτοιμα»…
«Σέβομαι τις αμφιβολίες και τους φόβους μεταξύ των μη Ρομά γονέων» λέει από την πλευρά του υπουργείου η ειδική γραμματέας Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης κυρία Αθηνά Λινού. «Πιστεύω όμως ότι η ισορροπία κανενός σχολείου δεν μπορεί να διαταραχθεί από την παρουσία τριών παιδιών έξι ετών που θα φοιτούν σε χωριστή τάξη υποδοχής. Μπορώ να τους διαβεβαιώσω και ως καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας ότι η υγεία κανενός παιδιού δεν κινδυνεύει από μαθητές που ακολουθούν ακριβώς τους ίδιους κανόνες εγγραφής και έχουν εμβολιασθεί σωστά. Αντίθετα, όλα τα παιδιά ωφελούνται από την ειρηνική συμβίωση και την κατανόηση της διαφορετικότητας».
Υβρεις και απειλές
Η διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Καρδίτσας κυρία Ευθυμία Μητσιάδου επισημαίνει ότι, ενώ υπάρχει χώρος, «οι κάτοικοι θέλουν να διώξουν τα παιδιά αυτά έξω από τα σχολεία καθώς θεωρούν ότι θα τους μολύνουν. Υπάρχουν μάλιστα ομάδες γονέων που τρομοκρατούν τους άλλους. Τα παιδιά των Ρομά όμως που έχουν επιλεγεί είναι καθαρά, είναι παιδιά με δικαιώματα όπως κάθε συνομήλικός τους».
«Πρόκειται για ένα καθαρό πολιτικό παιχνίδι. Υβρεις, τηλέφωνα στο σπίτι μου με απειλές, προπηλακισμοί, δεν μπορώ να περιγράψω τι έχω υποστεί» καταγγέλλει ο διευθυντής του 3ου Σχολείου κ. Ακης Κιτάρης. «Με την υπόθεση αυτή έχει βγει στην επιφάνεια ό,τι χειρότερο υπήρχε στην κοινωνία μας. Τους Ρομά τούς θέλουμε εδώ για εκλογικό μηχανισμό, για να ζει η τοπική κοινωνία εις βάρος τους, αλλά όταν πλησιάζουν στα σχολεία μας τα πράγματα αλλάζουν. Είναι απίστευτο το τι μου ζητούσαν τις προηγούμενες ημέρες οι γονείς των άλλων παιδιών. Να τους δείξω τα βιβλιάρια υγείας των παιδιών Ρομά, να ελέγξουν τους γονείς τους…».
Οι βουλευτές
«Επρόκειτο για αιφνίδια παρέμβαση στο τέλος της χρονιάς, χωρίς προετοιμασία, που προκάλεσε τον φόβο στους κατοίκους της περιοχής ότι με αυταρχικό τρόπο θα ληφθούν αποφάσεις» ισχυρίζεται ο βουλευτής Καρδίτσας του ΠαΣοΚ κ. Ι. Σαλαγιάννης. «Οταν έχεις λαϊκές συνελεύσεις εκατοντάδων γονέων και τα σχολεία της περιοχής τρεις εβδομάδες κλειστά, πρέπει κάπως να το αντιμετωπίσεις» συνεχίζει και επισημαίνει: «Κατά τα άλλα όλοι συμφωνούμε ότι τα παιδιά αυτά θα πρέπει να ενταχθούν ομαλά».
Ο δε κ. Σπ. Ταλιαδούρος, βουλευτής και μέλος του Τομέα Παιδείας της ΝΔ, υποστηρίζει: «Δεν υπήρξε από την αρχή σωστή ενημέρωση σχετικά με το θέμα. Ο κόσμος φοβήθηκε ότι όλοι οι Ρομά θα μεταφερθούν στα σχολεία της περιοχής ανεξαρτήτως του αν ήταν έτοιμοι να ενταχθούν». Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ έχουν ήδη τοποθετηθεί υπέρ της ένταξης των παιδιών.
Αυτά ενώ ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Παπαλός (το παιδί του δεν πήγε τις τελευταίες ημέρες στο σχολείο επειδή, όπως λέει, ήταν άρρωστο) δηλώνει: «Θέλουμε να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά, αλλά με όρους ευρύτερα αποδεκτούς. Ο στόχος δεν είναι να βάλουμε δύο κοινωνικές ομάδες σε σύγκρουση. Το πρόβλημα των κατοίκων της περιοχής δεν είναι ότι πρόκειται για Τσιγγάνους, δεν μας χωρίζει τίποτε από αυτούς, αλλά στον οικισμό όπου μένουν δεν μπορούμε να ελέγξουμε τίποτε από τον τρόπο ζωής τους».

Οι υπέρ, οι κατά και οι εκπαιδευτικοί
«Δεν είμαστε ρατσιστές, αλλά…»

«Το θέμα είναι ήσσονος σημασίας, αλλά το αντιμετωπίζουμε ως κάτι σημαντικό» λέει ο καθηγητής της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γ. Αμοιρίδης, πατέρας μαθητή του 3ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας ο οποίος πηγαίνει κάθε ημέρα στο σχολείο του. «Κι εγώ ως παιδί στην Κατερίνη είχα συμμαθητές που ήταν Ρομά και ενώ τότε κάποιοι τους φώναζαν «γύφτους» σήμερα είναι από τους πλέον επιτυχημένους επιχειρηματίες της πόλης. Δυστυχώς δώσαμε ήδη ένα ατυχές μήνυμα στα παιδιά μας».
«Ζητάμε αναστολή του μέτρου για εφέτος. Να πάρουμε τα παιδιά μας να τα πάμε σε άλλο σχολείο αν θέλουν και να έρθουν εδώ τα τσιγγανάκια» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γ. Μπαντράς, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 6ου Δημοτικού Σχολείου. Διακόσιοι πενήντα γονείς που έχουν συγκεντρωθεί στο σχολείο τον ακούνε και χειροκροτούν. «Φαντάζεστε να είναι όλα τα παιδιά στον ίδιο αύλειο χώρο;» αναρωτιέται. «Δεν είμαστε ρατσιστές, αλλά αυτά τα παιδιά έχουν παραβατική συμπεριφορά. Υπάρχουν προβλήματα υγιεινής. Ο οικισμός τους άλλωστε γειτνιάζει και με έναν σκουπιδότοπο…» δηλώνει.
«Το Συμβούλιο της Ευρώπης καταδικάζει βέβαια την Ελλάδα για τέτοιες συμπεριφορές. Η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να πάρει μέτρα για να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα απομόνωσης αντίστοιχων κοινωνικών ομάδων» εξηγεί η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης της περιοχής Θεσσαλίας κυρία Μπράτσιου. Ο δε κ. Β. Κωτούλας, σχολικός σύμβουλος των σχολείων της περιοχής, λέει ότι οι μικροί Ρομά που έχουν επιλεγεί «είναι σαν πρεσβευτές της κοινότητάς τους και μάλιστα ένα παιδί ανάμεσά τους έδειξε εξαιρετική πρόοδο και μεγάλη ικανότητα προσαρμογής, ενώ είναι ήδη έτοιμο για την επόμενη τάξη. Με αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί δεν ωφελείται κανείς. Οι αντιδράσεις δεν δικαιολογούνται. Πρέπει να γεφυρώσουμε τις αποστάσεις που μας χωρίζουν». Στην ερώτηση πώς αντιδρούν τα ίδια τα παιδιά των Ρομά απαντάει: «Με μεγάλη στωικότητα…».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ