Πρόσκληση να συμμετέχει στην υπό δημιουργία κυβέρνηση «σε εξαιρετικά τιμητική θέση» έλαβε, κατά δήλωση του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης. Ο ίδιος τόνισε ότι θα στηρίξει την νέα κυβέρνηση υπό τις προϋποθέσεις που έθεσε εξερχόμενος, το μεσημέρι, του Προεδρικού Μεγάρου, ενώ εξέφρασε την αγωνία του να σχηματιστεί έγκαιρα η κυβέρνηση αυτή «πριν ανεξέλεγκτα γεγονότα καταστήσουν αδύνατη τη συγκρότησή της, όπως και την αποτελεσματικότητά της».

Η δήλωση του κ. Καρατζαφέρη έχει ως εξής:

«Ευχαριστώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη φιλική υποδοχή στο Προεδρικό Μέγαρο και τις εξαιρετικά χρήσιμες σκέψεις του.

»Ευχαριστώ τον απερχόμενο πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου για την πρόσκλησή του να συμμετέχω στην υπό δημιουργία κυβέρνηση σε εξαιρετικά τιμητική θέση. Ευχαριστώ τον Πρόεδρο της Ν.Δ. για τη σύμφωνη γνώμη του, όπως με διαβεβαίωσε ο Γ. Παπανδρέου, παρότι σήμερα κατέστη αδύνατο να επικοινωνήσω μαζί του.

»Όμως η αδυναμία εξευρέσεως ενός πολιτικού προσώπου για την πρωθυπουργία, όπως και η τελική σύνθεση της κυβερνήσεως με πολιτικά πρόσωπα για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις οι οποίες βρίσκονται μπροστά μας, δεν αποτελούν ενθαρρυντικά στοιχεία .

»Θα στηρίξω αυτή την κυβέρνηση με τις προϋποθέσεις τις οποίες έθεσα εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου. Θέλω να ελπίσω ότι αυτή η κυβέρνηση θα υπάρξει έγκαιρα πριν ανεξέλεγκτα γεγονότα καταστήσουν αδύνατη τη συγκρότησή της, όπως και την αποτελεσματικότητά της».

Νωρίτερα ο κ. Καρατζαφέρης είχε θέσει τρεις «απαραίτητες», όπως τις χαρακτήρισε, προϋποθέσεις για να στηρίξει τη νέα κυβέρνηση συνεργασίας:

– «»Οχι» μειώσεις μισθών και συντάξεων»
– «»Οχι» παραχώρηση της εθνικής κυριαρχίας»
– «»Οχι» στο πλιάτσικο της δημόσιας περιουσίας»

Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ έβαλε και έναν τέταρτο όρο λέγοντας ότι ο «»ομογάλακτος εταίρος»» (σσ. ο κ. Αντώνης Σαμαράς) θα ζητήσει άρση του νόμου περί ιθαγένειας μεταναστών».

Ο κ. Καρατζαφέρης έπλεξε στη συνέχεια το εγκώμιο του Προέδρου της Δημοκρατίας συμπληρώνοντας ότι έχει ζητήσει «εδώ και 18 μήνες μία κυβέρνηση σωτηρίας και τελικά έγινε μία συγκυβέρνηση ΠαΣοΚ – ΝΔ». Αλλά πρόσθεσε: «Από ολότελα και αυτή η λύση είναι καλή».

Επίσης, εξέφρασε την πίστη του ότι το εγχείρημα μπορεί να συνεχιστεί, ενώ σε ερώτηση «εάν τον ενοχλεί το γεγονός ότι το κόμμα του παραμένει απ’έξω» ο κ. Καρατζαφέρης απάντησε: «εγώ είχα έναν ρόλο, να τους φέρω κοντά και από εδώ και πέρα θα είμαστε θεατές, ακροατές και παρόντες στις εξελίξεις».

Σε έτερη ερώτηση, «εάν τελικώς νέος πρωθυπουργός θα είναι ο κ. Λουκάς Παπαδήμος» – όπως είπε και κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας – απάντησε λακωνικά: «Ιδωμεν».

Προηγουμένως, όταν ο κ. Παπούλιας ζήτησε τις εκτιμήσεις του προέδρου του ΛΑΟΣ ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι «έλεγα ότι εξερχόμενος θα μπορούσα να εξαγγείλω το «Habemus… Papademum»». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του απάντησε ότι «εκκολάπτεται όμως» και με τη σειρά του ο κ. Καρατζαφέρης ανταπάντησε ότι «καμιά φορά η επώαση είναι λίγο επώδυνη αλλά να ευχηθούμε ότι όλα θα πάνε καλά στη γέννα».

Πάντως ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είχε πει χθες, όταν ανακοινώθηκε ότι οι δύο αρχηγοί θα κατέληγαν σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, ότι η συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (η οποία είχε προγραμματιστεί από την περασμένη Πέμπτη) «ήταν εκ των υστέρων». Ετσι, είπε στον κ. Παπούλια ότι και «ο καιρός συνηγορεί με την προσπάθεια που γίνεται (σ.σ. για τη νέα κυβέρνηση) – είναι μια ηλιόλουστη μέρα».