Εντονη κριτική στις ΗΠΑ άσκησε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών που επισκέπτεται την Αθήνα κατόπιν πρόσκλησης του έλληνα ομολόγου του, κ. Γ. Δελαβέκουρα. Μιλώντας σε έλληνες δημοσιογράφους, ο κ. Ραμίν Μεχμανπαράστ κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι «αντιμετωπίζει ζητήματα όπως η τρομοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα με δυο μέτρα και δυο σταθμά».
Δεν ήταν το ίδιο επικριτικός όσον αφορά την συμμαχική προς το Ιράν Συρία για την οποία δήλωσε μεν ότι «όπου οι λαοί έχουν διεκδικήσεις, τα αιτήματά τους πρέπει να γίνονται σεβαστά» και ότι «όταν οι διεκδικήσεις πραγματοποιούνται με ειρηνικό τρόπο, δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με καταστολή». Εξέφρασε όμως την υποψία ότι «ένοπλες ομάδες ορισμένων χωρών έχουν διεισδύσει στη Συρία και έχουν σκοτώσει πάνω από 1.200 αστυνομικούς».

Σχολιάζοντας την εγκατάσταση ΝΑΤΟϊκού ραντάρ στην Τουρκία, ο κ. Μεχμανπαράστ άφησε να εννοηθεί ότι, στην πραγματικότητα, έχει ως στόχο τη Ρωσία. Τόνισε ότι το Ιράν _ το οποίο αναφέρεται ανάμεσα στις χώρες που θα παρακολουθούνται από το ραντάρ _ επ’ ουδενί λόγο αποτελεί πυραυλική απειλή για την Ευρώπη.
Εν όψει της δέκατης επετείου από την 11η Σεπτεμβρίου, ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ επανέλαβε τα ερωτηματικά που εκφράζει η Τεχεράνη για το τι ακριβώς συνέβη εκείνη την ημέρα καθώς και την υποψία ότι «είναι μια ιστορία που είχε προδιαγραφεί» προκειμένου να εδραιώσουν οι ΗΠΑ την παρουσία τους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.
Αναφερόμενος στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το οποίο μόλις την Κυριακή έθεσε σε λειτουργία το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Μέση Ανατολή, ο κ. Μεχμανπαράστ είπε ότι η χώρα του διαθέτει «περισσότερους από 2.000 πυρηνικούς επιστήμονες κάτω των 35 ετών».