Προσφυγή στπ Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κατά της Ελλάδας, θα καταθέσει ο Ακης Τσοχατζόπουλος. Οπως δήλωσαν οι συνήγοροί του, κ.κ. Βασίλης Χειρδάρης και Λεωνίδας Κοτσαλής η προσφυγή τού πρώην υπουργού δεν αφορά την ουσία της υπόθεσης που εκκρεμεί ενώπιον της Δικαιοσύνης, αλλά αφορά πλημμέλειες που εντοπίστηκαν κατά τη διαδικασία ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση των υποβρυχίων.

Στην προσφυγή γίνεται αναφορά για παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας, βάσει δηλώσεων δύο βουλευτών, μελών της Ειδικής Επιτροπής. Πρόκειται για τους κ.κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και Αργύρη Ντινόπουλο, οι οποίοι πριν την έκδοση πορίσματος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής, σύμφωνα με την πλευρά του κ. Τσοχατζόπουλο, προέβησαν σε δηλώσεις για την του πρώην υπουργού, γεγονός που «προσέβαλε και έτρωσε το τεκμήριο αθωότητας του».

Στην προσφυγή τονίζεται ότι σύμφωνα με τον νόμο η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή έχει την ιδιότητα και τις εξουσίες που έχει και η εισαγγελική αρχή, γεγονός που σημαίνει ότι «το τεκμήριο αθωότητας απαιτεί κατά την εκπλήρωση των καθηκόντων τους τα μέλη του δικαστηρίου να μην ξεκινούν έχοντας ήδη σχηματίσει τη γνώμη ότι ο κατηγορούμενος διέπραξε αξιόποινη πράξη».