Μήνυμα προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τους πολίτες ότι είναι καθήκον όλων να περιφρουρήσουν την δημοκρατική ομαλότητα και την ανεμπόδιστη λειτουργία της Δημοκρατίας, απηύθυνε κατά την ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως τα φαινόμενα βίας, είτε οργανωμένα, είτε αυθόρμητα, δεν γίνονται αποδεκτά από την πολιτεία και υπογράμμισε πως ιστορικά, όποτε δημιουργήθηκε αντικοινοβουλευτικό κίνημα δεν άργησε η αντιδημοκρατική εκτροπή.

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε πως «η προσπάθεια ιδεολογικής τρομοκρατίας δεν έχει θέση πουθενά, ούτε στα πανεπιστήμια, ούτε στις πλατείες».

Ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε τη σύσταση διακομματικής επιτροπής, που θα συζητήσει πολιτικές και μέτρα για τη διασφάλιση των θεσμών, τη συντεταγμένη λειτουργία του κράτους και την αποτροπή φαινομένων βίας, με στόχο την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών.

Κατά την ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι οι κρίσεις δημιουργούν αισθήματα ανασφάλειας και οξείες αντιπαραθέσεις. «Περισσότερο από κάθε άλλη φορά, με συντεταγμένο πολιτικό τρόπο πρέπει να πάμε τη χώρα μπροστά. Έχοντας συνείδηση των θυσιών των πολιτών. Την ευθύνη αυτή έχει αναλάβει η κυβέρνηση, αλλά χρειάζεται τη συνδρομή και των υπόλοιπων κομμάτων» σημείωσε.

«Δεν είναι απλά η κρίση που γεννάει τα φαινόμενα της βίας κατά των πολιτικών, ή ακόμη και κατά απλών πολιτών. Παροτρύνονται και υποκινούνται από ακραίες πολιτικές ομάδες, από εκείνους που αναζητούν πολιτικό ρόλο και στηρίζονται από μέσα ενημέρωσης. Πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Η πολιτεία δεν μπορεί να αποδεχτεί είτε οργανωμένη, είτε αυθόρμητη βία. Τα φαινόμενα αυτά ακρωτηριάζουν τη Δημοκρατία και δημιουργούν προϋποθέσεις για μεγαλύτερη βία και αδικίες εις βάρος του πολίτη» σημείωσε ο πρωθυπουργός και αναρωτήθηκε αν θα αποδεχθούμε την ισχύ της βίας. «Αυτό δεν είναι Δημοκρατία είναι βαρβαρότητα».

Ο Γ.Παπανδρέου υπενθύμισε ότι «όποτε δημιουργήθηκε αντικοινοβουλευτισμός δεν άργησε και η αντιδημοκρατική εκτροπή».

«Όσοι αναζητούν έξωθεν παρεμβάσεις υπονομεύουν το λαό και τη Δημοκρατία» υπογράμμισε. Επισήμανε πως «βασικό καθήκον όλων είναι να περιφρουρήσουν τη δημοκρατική ομαλότητα, την ανεμπόδιστη λειτουργία της Δημοκρατίας, το λόγο, το διάλογο και την ελευθερία της κοινωνίας». Σε αυτό το σημείο θύμισε τη ρήση του Βολταίρου: «Μπορεί να διαφωνώ με αυτά που υποστηρίζεις, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να διατυπώνεις ελεύθερα τις απόψεις σου».

Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου παραδέχθηκε πως «ζούμε μια δύσκολη καθημερινότητα», σημειώνοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει, υλοποιώντας το έργο που έχει δεσμευθεί να φέρει εις πέρας, καθώς είναι έργο κατεξοχήν προοδευτικό και λυτρωτικό, με στόχο να αλλάξει η Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός έφερε ως παράδειγμα τις κινητοποιήσεις για το άνοιγμα του επαγγέλματος των ιδιοκτητών φορτηγών. Σημείωσε πως «δεν θα βοηθούσε την ανάπτυξη αν κάναμε πίσω» και πρόσθεσε ότι «μπορεί κάποιοι να έκλειναν για λίγο τους δρόμους, αλλά η πλειοψηφία ήταν στο πλευρό μας».

Στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο νόμο – πλαίσιο για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, παρατηρώντας ότι προωθούνται «θεμελιώδεις αλλαγές και ιστορικές τομές». Ο πρωθυπουργός προέβλεψε πως «πάλι θα υπάρχουν αντιδράσεις από τους βολεμένους, αλλά και πάλι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού θα είναι μαζί μας. Γιατί όλοι ξέρουν τι συμβαίνει στα πανεπιστήμια της χώρας και τι συμβαίνει στα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Η Ελλάδα μπορεί να έχει καλύτερη εκπαίδευση».

Ο πρωθυπουργός κατέληξε, επισημαίνοντας: «Όσοι φοβούνται το πολιτικό κόστος, πρέπει να γνωρίζουν ότι ο λαός επικροτεί τις μεταρρυθμίσεις».