Τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa από το Βερολίνο, με τίτλο «Έκκληση στους έλληνες συντηρητικούς να μην μπλοκάρουν τη διάσωση», αναφέρει:

Ο ευρωβουλευτής του απηύθυνε έκκληση στους έλληνες συντηρητικούς να στηρίξουν τα δραστικά μέτρα λιτότητας για τη διάσωση της χώρας από την κρίση χρέους. «Δεν πρέπει να γίνουν λαϊκιστικά παιχνιδάκια», δήλωσε ο Μπροκ στο dpa. «Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) έχει συνομιλίες με τους έλληνες κομματικούς φίλους», είπε ο Μπροκ. Η Πορτογαλία και η Ιρλανδία έδειξαν ότι είναι εφικτή μια πορεία εξόδου από την κρίση.

Ο Brock πρόσθεσε ότι τώρα δεν πρέπει να υπάρχει αρνητική στάση. «Δεν πρέπει τώρα να παίζουν ρόλο τα κομματικά τερτίπια». Ωστόσο, θα πρέπει να παρατηρηθεί για την ελληνική εσωτερική πολιτική ότι: «Και οι δύο πλευρές κάνουν κόλπα και επιρρίπτουν η μία στην άλλη την ευθύνη». Το ΕΛΚ θα συνεδριάσει την Πέμπτη πριν από την Σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις Βρυξέλλες. Εκεί ο έλληνας αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς θα έρθει πιθανόν αντιμέτωπος με κρίσιμα ερωτήματα.

Οι ίδιες οι εσωπολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα είναι τώρα αποφασιστικής σημασίας, υπογράμμισε ο Μπροκ. «Εάν δεν τα καταφέρουν μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής, θα μπορούσαν να τιναχτούν όλα στον αέρα». Η συντηρητική Νέα Δημοκρατία δεν θα πρέπει να επιβεβαιωθεί μέσω των δημοσκοπήσεων από τους ψηφοφόρους για την παρεμπόδιση του προγράμματος λιτότητας. Στην Πορτογαλία οι συντηρητικοί κέρδισαν ακόμα και τις εκλογές με την εποικοδομητική πολιτική τους. Στην Ιρλανδία, τα αντίπαλα για πολύ καιρό κόμματα πέτυχαν την προσέγγιση. «Τώρα πρέπει να τα καταφέρουν και οι Ελληνες».

Ο Μπροκ χαιρέτισε την πρόταση για βοήθεια της Ελλάδας μέσα από το ευρωπαϊκό διαρθρωτικό ταμείο. «Πρόκειται για δισεκατομμύρια, τα οποία μέχρι τώρα δεν έχουν απορροφηθεί». Ωστόσο θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι «τα χρήματα δεν θα χαθούν άσκοπα».