Σε ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικών αλλαγών, υπό την προεδρία της υπουργού κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να επιτύχει μια μόνιμη και κοινά αποδεκτή λύση για το ζήτημα του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων στην Κερατέα.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Πέμπτη και θα συμμετάσχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς της περιοχής, καθώς και η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Δεν έχει όμως επιβεβαιωθεί ότι θα συμμετάσχει και εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, καθώς η ηγεσία του υπουργείου δηλώνει αμετακίνητη στην δημιουργία ΧΥΤΥ στο Οβριόκαστρο, απορρίπτοντας την πρόταση του δημάρχου να κατασκευαστεί σε άλλη περιοχή και σε έκταση που ανήκει στον Δήμο Λαυρεωτικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο εσωτερικό της κυβέρνησης εξακολουθούν να επικρατούν αντικρουόμενες απόψεις για το πώς θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις, καθώς το υπουργείο Εσωτερικών υποστηρίζει ότι όλες οι προτάσεις των κατοίκων της περιοχής δεν μπορούν να εφαρμοστούν και στοχεύουν στο να κωλυσιεργήσουν το έργο, με απώτερο σκοπό να το ματαιώσουν, ματαιώνοντας και ολόκληρη την στρατηγική διαχείρισης των απορριμμάτων που εφαρμόζεται στην Αττική. Αντιθέτως τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Περιβάλλοντος υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει την εκεχειρία που επιτεύχθηκε με την διαμεσολάβηση του Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαου και να δεχθεί την επαναχωροθέτηση της περιοχής, λύνοντας οριστικά το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Πάντως ο πρωθυπουργός έχει δώσει από την περασμένη εβδομάδα εντολή στους υπουργούς του να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο διαλόγου έτσι ώστε να μην επιστρέψει η ένταση στην περιοχή, μετά τις πληροφορίες μάλιστα που υπάρχουν ότι εφόσον οι κάτοικοι επιστρέψουν στα μπλόκα, οι κινητοποιήσεις τους θα είναι ακόμη πιο μαζικές και ακόμη πιο δυναμικές.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι κάτοικοι της περιοχής προετοίμαζαν για το Πάσχα εκδηλώσεις στην Κερατέα στις οποίες θα συμμετείχαν και πολίτες από όλη την χώρα (είναι χαρακτηριστικό ότι για τον σκοπό αυτό είχαν μισθωθεί λεωφορεία από την Σπάρτη και από την Μακεδονία για να μεταφέρουν πολίτες στην Κερατέα την Κυριακή του Πάσχα).

Ταυτόχρονα υποστηρίζουν ότι αν οι κάτοικοι της Κερατέας επανέλθουν στις κινητοποιήσεις μετά το Πάσχα, τότε θα δημιουργηθεί έναν νέο κίνημα πολιτών που θα ενεργοποιηθεί στη συνέχεια και στο Ελληνικό, ή όπου αλλού τα κόμματα της Αριστεράς και οι οργανώσεις πολιτών υποδείξουν ότι θα πρέπει να υπάρξουν εκδηλώσεις αντίστασης σε κυβερνητικές αποφάσεις.