Οι συνομιλίες μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας δεν μπορούν να συνεχίζονται στο διηνεκές. Αυτό το μήνυμα έστειλε στην Άγκυρα, με συνέντευξη που παραχώρησε στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», ο κ. Δ. Δρούτσας.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ξεκαθαρίζει ότι «οι συνομιλίες δεν μπορούν να είναι ανοιχτού τέλους. Ας μην πούμε τελευταία ημερομηνία, όμως οι εκλογές του Ιουνίου στην Τουρκία είναι κρίσιμη ημερομηνία. Μετά τις εκλογές, είναι «καιρός απόφασης». Ή λύση, ή Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης». Κατά τον κ. Δρούτσα, έχει ωριμάσει η συγκυρία ώστε να αποδεχθεί η Τουρκία τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας ώστε να πάνε οι δύο χώρες στη Χάγη για την υφαλοκρηπίδα.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρεται επίσης και στο θέμα της απειλής πολέμου της Άγκυρας, λέγοντας ότι «η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα σε 12 ναυτικά μίλια». Πρόκειται για μία απάντηση στην «πρόταση» που κατέθεσε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου για παράλληλη άρση του «casus belli» από την Άγκυρα και του δικαιώματος της Αθήνας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.

«Πράγματι, η Τουρκία επιθυμεί να αναπτύξει κατ’ αυτόν τον τρόπο το δόγμα μηδενικών προβλημάτων;» αναρωτιέται ο κ. Δρούτσας. Και πρόσθεσε ότι το σχόλιο του κ. Νταβούτογλου ότι το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο αλλά στη Μεσόγειο «δεν βοήθησε σε τίποτα άλλο από το να ψυχράνει την ατμόσφαιρα».

Ο κ. Δρούτσας χαρακτήρισε επίσης πεπαλαιωμένη την αντίληψη της χρησιμοποίησης μειονοτήτων για γεωπολιτικούς λόγους, αναφερόμενος προφανώς στη στάση της Αγκυρας έναντι της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, ενώ εξέφρασε την επιθυμία του να επισκεφθεί, μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο αλλά και τον κ. Νταβούτογλου την Ιμβρο.