Την παραβίαση του πρόσφατου νόμου για τις αστικές συγκοινωνίες και την ύπαρξη «φωτογραφικής λίστας» για τις προβλεπόμενες μετατάξεις κατήγγειλε την Τετάρτη το σωματείο εργαζομένων του ΟΑΣΑ. Οι συνδικαλιστές δήλωσαν ότι η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών – που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του την Παρασκευή – για την μεταφορά προσωπικού από τον ΟΑΣΑ σε άλλους φορείς του Δημοσίου αποτελεί «σαφή παραβίαση του νόμου», διότι παρατίθενται τόσο αναλυτικά στοιχεία σε σημείο που κάποιοι αναγνώρισαν τον εαυτό τους, και επιπλέον αντί των 60 μετατάξεων από τον ΟΑΣΑ που προβλέπει ο νόμος, η απόφαση κάνει λόγο για 100.

Στον ΟΑΣΑ, όπου εργάζονται 186 άτομα, ήδη έχουν αποχωρήσει 15 εργαζόμενοι με σύνταξη, ενώ υπολογίζεται ότι εντός του εξαμήνου θα συνταξιοδοτηθούν άλλοι τόσοι.

Σύμφωνα πάντως με στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, η επίμαχη λίστα εστάλη ως είχε από το υπουργείο Υποδομών, κύκλοι του οποίου επισημαίνουν ότι ο εν λόγω κατάλογος αναφέρεται σε ενδεικτικές και όχι τελικές θέσεις εργασίας.

Οπως ισχυρίζονται οι συνδικαλιστές, ο συγκεκριμένος κατάλογος αποτελεί παράβαση του νόμου, καθώς οι προβλεπόμενες διαδικασίες επιτάσσουν πρώτα να αναρτηθούν οι διαθέσιμες θέσεις των φορέων υποδοχής και στη συνέχεια οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι να κάνουν αίτηση μετάταξης στον οργανισμό που θα επιλέξουν.

«Οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΑ νοιώθουν ότι τρομοκρατούνται και ότι θα φύγουν καταναγκαστικά. Δεν θα τους αφήσουμε να διαλύσουν τον οργανισμό. Θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις και σε ένδικα μέσα. Καμία λίστα της ντροπής και των προγραφών!» είπε ο πρόεδρος του σωματείου, κ. Π. Παπαδόπουλος. «Πώς είναι δυνατόν να ισχυρίζονται ότι ο ΟΑΣΑ θα ισχυροποιηθεί με μείωση προσωπικού;» αναρωτήθηκε και τόνισε ότι την ώρα που εξαγγέλλεται η δημιουργία ενιαίου σώματος ελεγκτών κομίστρου, μετατάσσονται ελεγκτές σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου!

«Φωτογραφική λίστα»

«Μετά την ανάρτηση της απόφασης δημιουργήθηκε χάος. Η λίστα είναι «φωτογραφική». Ο καθένας μας μπορεί να αναγνωρίσει τον εαυτό του σε αυτήν» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του σωματείου. Μάλιστα, οι συνδικαλιστές του ΟΑΣΑ υπογράμμισαν ότι ο χαρακτηρισμός 100 εργαζομένων ως πλεοναζόντων, έγινε εν τη απουσία οργανογράμματος στον συγκοινωνιακό φορέα.

Οπως τόνισαν, σύμφωνα με τον εν λόγω κατάλογο, μετατάσσεται το 80% των αποφοίτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και το σύνολο όσων φοίτησαν στην υποχρεωτική εκπαίδευση, ενώ επισήμαναν την ύπαρξη στοχευμένων μετατάξεων, που παραβαίνουν τον πρόσφατο νόμο.

Σύμφωνα με το σωματείο εργαζομένων του ΟΑΣΑ, είναι χαρακτηριστικό ότι από τη λίστα προκύπτει ότι ο οργανισμός χάνει τον διευθυντή οικονομικών του, τον μοναδικό διδάκτορά του, αλλά και πεπειραμένο στέλεχός του, για το οποίο – εν αγνοία του – εντοπίζεται θέση στην Κέρκυρα, απ’ όπου και κατάγεται!

Σε ανακοίνωσή του ΟΑΣΑ προς το προσωπικό της εταιρείας σημειώνεται ότι τα στοιχεία του εν λόγω πίνακα «δεν επαναπροσδιορίζουν τον αριθμό ούτε καθορίζουν τις ειδικότητες του πλεονάζοντος προσωπικού».