Με το δικό του έμμετρο τρόπο (απόσπασμα, αριστερά) το οποίο τιτλοφόρησε «Αν θες Βουλή VIP, βάλε μοντέλα με βρακί», επέλεξε ένας χιουμορίστας αναγνώστης μιντιακού site (Media Blog) στο Internet να σχολιάσει τις πολυπληθείς παρουσίες ηθοποιών, τραγουδιστών, τηλεπαρουσιαστών και άλλων τινών αστέρων στα ψηφοδέλτια των κομμάτων, ώστε εγκαταλείποντας – αν δεν το έχουν ήδη κάνει – τα πλατό, τη σκηνή και τα πάλκα να συμβάλουν και αυτοί με τον τρόπο τους στην ανανέωση της Βουλής και στην αναβάθμιση της πολιτικής.


Για να εξηγούμαστε: δεν είναι όλοι οι προερχόμενοι από τον καλλιτεχνικό και τηλεοπτικό χώρο ίδιοι ούτε λειτουργούν όλοι με κριτήρια πασαρέλας και σελέμπριτι. Φαίνεται ωστόσο ότι τα κριτήρια αυτά κατέχουν ολοένα και πιο περίοπτη θέση στην κλίμακα αξιολόγησης και επιλογής υποψηφίων από τους αρχηγούς, με αποτέλεσμα να εντάσσονται στα ψηφοδέλτια ακόμη και άνθρωποι που απλώς έτυχε να γίνουν (τηλεοπτικώς) διάσημοι στη ζωή τους έστω και για πέντε λεπτά.


* Τι είχαμε, τι χάσαμε…


Μια τέτοια περίπτωση είναι ασφαλώς η κυρία Αναστασία Αθήνη-Τσούνη, υποψήφια βουλευτής του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού (ΛΑΟΣ) στη Β’ εκλογική περιφέρεια Αθηνών, η οποία οφείλει τη διασημότητά της στο… δημόσιο χαστούκι που είχε δώσει στη Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου, όταν η τελευταία υπέγραφε το βιβλίο της για τον Ανδρέα Παπανδρέου στο βιβλιοπωλείο του Λιβάνη στη Στοά του Βιβλίου τον Οκτώβριο του 1997. Λέγεται ωστόσο ότι αρχική επιλογή του κ. Καρατζαφέρη δεν ήταν η κυρία Αθήνη αλλά η ίδια η κυρία Λιάνη-Παπανδρέου, την οποία ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είχε σε στενό μαρκάρισμα επί σειρά μηνών και όταν πείστηκε πως δεν πρόκειται να ενδώσει, στράφηκε εκ νέου στη χειροδικήσασα, η οποία ήταν στις λίστες του ΛΑΟΣ και την προηγούμενη φορά.


Στις λίστες του ΛΑΟΣ εντάσσεται – κατά δήλωση του προέδρου και της ιδίας – και η κυρία Τάνια Ιακωβίδου, μια νέα και ωραία (συνήθως σιωπηλή) τηλεοπτική παρουσία που ξεκίνησε την καριέρα της από το Τηλεάστυ, αλλά η συνάντησή της με τον κ. Γρηγόρη Αρναούτογλου θεωρείται ότι αποτέλεσε το εισιτήριο για την είσοδό της στον «Ομορφο κόσμο» της πολιτικής…


Ασφαλώς όμως το «ισχυρό χαρτί» του κ. Καρατζαφέρη και του ΛΑΟΣ είναι άλλο και ακούει στο όνομα Εφη Σαρρή. Η εκρηκτική ξανθιά λαϊκή αοιδός με το βαθύ ντεκολτέ και τα καυτά μίνι ξεκινάει την προεκλογική εκστρατεία της από το 37ο χλμ. της εθνικής οδού και διεκδικεί με αξιώσεις την εκλογή της με όπλο το τελευταίο της άλμπουμ «Αντρες», όπου πέραν του ομώνυμου άσματος ξεχωρίζει και το προφητικό(;) «Κυριακή», σε στίχους Α. Λάμπρου: «Ησουν Κυριακή για μένα, μάτια μου αγαπημένα κι όλο ψάχνω στα χαμένα μήπως και σε βρω. Τόσες Κυριακές μετράω που ‘χεις φύγει από μένα και μου φαίνεται σαν ψέμα που δεν είσαι εδώ…».


Η κυρία Σαρρή – κατά κόσμον Ιφιγένεια Ταρινίδου – δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της ότι αποδέχθηκε την πρόταση του ΛΑΟΣ «γιατί ο Καρατζαφέρης είναι μάγκας».


* Στους αγρότες με την Πόρσε


Μάγκας όμως δεν είναι μόνο ο Καρατζαφέρης αλλά και ο υποψήφιος βουλευτής του ΠαΣοΚ, γνωστός άνκορμαν του Star, κ. Γιώργος Λιάγκας, ο οποίος συνδύασε την ενημέρωση με την ψυχαγωγία ή μάλλον μετέτρεψε την ενημέρωση σε ψυχαγωγία, προβάλλοντας ως πρώτα θέματα τους γάμους, τα πάρτι, τα βαφτίσια και τα διαζύγια των επωνύμων στο λεγόμενο «εναλλακτικό δελτίο» του καναλιού. Οταν μάλιστα ρωτήθηκε, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία», γιατί το κανάλι δεν αφήνει τους ανθρώπους να παντρεύονται με την ησυχία τους, ο γνωστός δημοσιογράφος δήλωσε ευθαρσώς – και ορθώς – ότι «οι επώνυμοι κλείνουν εκκλησία (σ.σ.: για να παντρευτούν) 8-8.30 μ.μ. που είμαστε (σ.σ.: το δελτίο του Star) στον αέρα!».


Στην ίδια συνέντευξη, η οποία δημοσιεύθηκε στις αρχές Αυγούστου, ο κ. Λιάγκας δήλωσε ανοιχτά ότι θέλει να ασχοληθεί με την πολιτική, οπότε η κάθοδός του στις εκλογές δεν εξέπληξε κανέναν, αν εξαιρέσει βεβαίως κανείς το γεγονός ότι όλοι… τσιμπιόντουσαν όταν έμαθαν πως δεν κατεβαίνει με τη ΝΔ αλλά με το ΠαΣοΚ.


«Φοράω τάνγκα, ψηφίζω Λιάγκα» δήλωσε πρόσφατα λαρισαία δεσποινίς σε τηλεοπτικό σταθμό της περιοχής, αλλά το κυρίαρχο σύνθημα των οπαδών του τηλεπαρουσιαστή του Star – ο οποίος πρόσφατα περιόδευσε στον θεσσαλικό κάμπο με την Πόρσε του – είναι το «Αν θέλεις βουλευτή μάγκα, ψήφισε Γιώργο Λιάγκα».


* Με την λάμψη της τηλεόρασης



Οπως ήταν φυσικό, η Νέα Δημοκρατία δεν άφησε αναπάντητη την πρόκληση Λιάγκα και προχώρησε σε μια σειρά δικές της «δυνατές» τηλεοπτικές υποψηφιότητες, με κορυφαίες τις κυρίες Νατάσα Ράγιου, υποψήφια βουλευτή Αχαΐας, και Τζοβάνα Φραγκούλη, η οποία αυτή τη φορά κατεβαίνει στην Α’ Πειραιώς.


Η κυρία Ράγιου, μετρ στο «σκληρό ριάλιτι», έγινε γνωστή στο πανελλήνιο με την εκπομπή «Κεντρί» που παρουσίαζε στον Antenna, η οποία προκάλεσε – μεταξύ άλλων – την αυτοκτονία ενός πατέρα που κατηγορούνταν για αιμομιξία και δικάστηκε ερήμην στην εκπομπή της υποψηφίας της ΝΔ. Αργότερα έκανε ένα ποιοτικό άλμα, προσφέροντας θέσεις εργασίας με… ψηφοφορία στην εκπομπή «Η δική σου ευκαιρία» στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Ωστόσο, παρά τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, αυτή η τηλεοπτική της σταδιοδρομία τελείωσε άδοξα, καθώς η εκπομπή καταργήθηκε με ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, στο οποίο είχε προσφύγει – μεταξύ άλλων – και η ΓΣΕΕ, καταγγέλλοντας ότι «η εργασία είναι αγαθό και όχι είδος πρόσφορο για αυτού του είδους τον τηλεοπτικό κανιβαλισμό…».


Την άλλη λαμπρή τηλεπερσόνα της ΝΔ που ακούει στο όνομα Τζοβάνα Φραγκούλη τη γνωρίσαμε ως οικοδέσποινα της παιδικής εκπομπής «Πες το και θα γίνει», η οποία αποτέλεσε ό,τι ποιοτικότερο έκανε στην τηλεόραση, αν αναλογιστεί κανείς τη συμμετοχή της στα σίριαλ «Πατήρ, Υιός και Πνεύμα» και «Τρεις και ο Κούκος». Η κυρία Φραγκούλη είχε αξιοποιηθεί από τη ΝΔ και στις εκλογές του 2004, ως υποψήφια βουλευτής Α’ Αθηνών, αλλά την παραμονή των εκλογών προκάλεσε έναν μικρό χαμό, δηλώνοντας (στον τηλεοπτικό σταθμό Alter ) ότι θα πρέπει να διοριστούν στο Δημόσιο «και τα παιδιά της ΝΔ». Βεβαίως – και ύστερα από υποδείξεις της Ρηγίλλης – λίγο αργότερα με γραπτή δήλωσή της ανασκεύασε, αποδίδοντας στο άγχος και στον φόρτο της προεκλογικής εκστρατείας αλλά και στην πολιτική της απειρία τον ατυχή τρόπο με τον οποίο εκφράστηκε.


Με τη Νέα Δημοκρατία κατέρχεται στον πολιτικό στίβο, ως υποψήφια βουλευτής της Β’ εκλογικής περιφέρειας Αθηνών, και η «Σάντρα» της πάλαι ποτέ «Λάμψης», ηθοποιός Λουκία Παπαδάκη που χάθηκε από το τηλεοπτικό στερέωμα μαζί με τη βασιλεία του κ. Νίκου Φώσκολου.


Η τριταγωνίστρια της γνωστής σαπουνόπερας ξέπεσε στη συνέχεια στον «ήλιο» της κουτσομπολίστικης εκπομπής του Alter «Πολύ μπλα-μπλα» υπό την καθοδήγηση της νεαράς Βάσιας Λόη, ενώ ως πανελίστρια της εκπομπής κοινωνικού περιεχομένου διέπρεψε για την αυστηρότητα με την οποία αντιμετώπισε μοιχούς και άπιστες που τηλεφωνούσαν για συμβουλές. Λέγεται ότι καταλυτική επίδραση στην απόφασή της να κατεβεί στον πολιτικό στίβο ήταν η εκλογή του κ. Γιώργου Βασιλείου, του «καλού μπάτσου» της έτερης φωσκολιάδας «Καλημέρα ζωή».


* Η βαρόνη και η Πρόεδρος


Το ΠαΣοΚ από την πλευρά του «απαντά» με τη μελωδική φωνή της Βίκυς Λέανδρος, η οποία ως βαρόνη, κάτοικος Γερμανίας είναι προφανές ότι δύσκολα θα δελεαζόταν από τα «προνόμια» ενός έλληνα βουλευτή, αλλά ως τέως βαρόνη και στη δύση της μουσικής σταδιοδρομίας της έβαλε νερό στο κρασί της και αποφάσισε να πολιτευθεί.


Στη δύση της καριέρας της αποφάσισε να πολιτευθεί, με το ΠαΣοΚ, και η ηθοποιός κυρία Αννα Φόνσου την οποία πολλοί ταυτίζουν με τη μεγάλη ομολογουμένως προσφορά της ηθοποιού για το «Σπίτι του Ηθοποιού».


Εκτός από την Αννα Φόνσου, με το ΠαΣοΚ κατεβαίνει στη Β’ Αθηνών και ο ηθοποιός κ. Γιάννης Βούρος, ενώ θα διεκδικήσει εκ νέου την ψήφο των κερκυραίων συμπατριωτών της η κυρία Αντζελα Γκερέκου.


Η μεγάλη παράδοση ωστόσο στον χώρο των ηθοποιών παραμένει η στήριξη του ΚΚΕ, με τη σημαία του οποίου κατέρχεται, ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, ο ηθοποιός κ. Κώστας Καζάκος, ο οποίος στην τελευταία τηλεοπτική σεζόν πρωταγωνίστησε στη σειρά «Βέρα στο δεξί» υποδυόμενος τον μεγαλοβιομήχανο κ. Αμυρά. Στην Α´ Αθηνών κατεβαίνει, επίσης με το ΚΚΕ, η ηθοποιός κυρία Λίλα Καφαντάρη και στη Β´ Αθηνών ο τραγουδιστής του Χατζιδάκι κ. Βασίλης Λέκκας.


Παράπλευρο όφελος Η κατηγορία «συγγενείς αστέρων»


Υποψήφιος με τη ΝΔ κατέρχεται και ο γνωστός (στους παλαιότερους) τραγουδιστής κ. Κώστας Τουρνάς, ενώ αντί του συνομηλίκου του, επίσης τραγουδιστή «ελαφροπόπ» κ. Πασχάλη (Αρβανιτίδη), κατέρχεται στις εκλογές η σύζυγός του κυρία Αλίκη Αρβανιτίδη.


Εκτός από τη σύζυγο Πασχάλη, στην κατηγορία «συγγενείς αστέρων» εντάσσεται και η υποψηφιότητα με τη ΝΔ της κυρίας Αννας Μπιθικώτση, κόρης του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, στη Β´ εκλογική περιφέρεια Αθηνών. Η κυρία Μπιθικώτση, συγγραφέας, ποιήτρια και χορογράφος, έχει κάνει κατά βάση καριέρα προβάλλοντας το έργο του πατέρα της, για τη ζωή του οποίου έγραψε και το βιβλίο «Αντί σιωπής» (το οποίο παρουσίασε στην εκπομπή της κυρίας Τατιάνας Στεφανίδου).


Από την ίδια κατηγορία των «συγγενών αστέρων» άντλησε και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης κ. Στέλιος Παπαθεμελής την υποψηφιότητα του πατέρα του ολυμπιονίκη κ. Πύρρου Δήμα, Βίκτωρα, αλλά και του γιου τού τέως Προέδρου του Αρείου Πάγου – και Προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου που δίκασε τον Α. Παπανδρέου – κ. Β. Κόκκινου. Το δυνατό χαρτί της Δημοκρατικής Αναγέννησης είναι ωστόσο αναμφίβολα ο δημοφιλής λαϊκός τραγουδιστής κ. Γιώργος Γερολυμάτος, ο οποίος είχε επισκεφθεί τον κ. Παπαθεμελή όταν ήταν υπουργός Δημόσιας Τάξης του ΠαΣοΚ για να ζητήσει «πιο ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς για τους μουσικούς και τους τραγουδιστές της νύκτας» και «για προγράμματα που δεν θα διαρκούν ως τα ξημερώματα». Λέγεται ότι η επίσκεψη αυτή ήταν καταλυτική στην απόφαση του κ. Παπαθεμελή να εφαρμόσει το περίφημο «ωράριο μέχρι τις 3» και βεβαίως άνοιξε τον δρόμο στη μεταγενέστερη πολιτική σταδιοδρομία του κ. Γερολυμάτου.