Αν τα πράγματα όντως οδηγούν προς συμφωνία με τη FYROM, ας επιτραπεί η υπογράμμιση εκείνου του όρου που έχει σχέση με την έμπρακτη επαλήθευση τόσο της πρόθεσης όσο και της ειλικρίνειας της εφαρμογής της.
Μπορεί το όνομα, και άλλα συναφή «σημειωτικά», να είναι στο κέντρο της συζήτησης, αλλά το κύριο πρόβλημα βρίσκεται στη ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΦΑΙΡΑ των Σκοπίων. Στην ΚΟΙΝΩΝΙΑ τους. Και αυτό γιατί η οποιαδήποτε ειρηνόφιλη προοπτική εξαρτάται όχι μόνο από τι το erga omnes σημαίνει προς τα έξω, αλλά και από το κατά πόσο η απόρριψη του κάθε αλυτρωτισμού θα αποδειχθεί αδιαπραγμάτευτη «προς τα μέσα». Κάτι που συνεπάγεται ότι το Κράτος, τόσο ως Κυβέρνηση όσο και ως Διοίκηση, θα ενστερνιστεί την υποχρέωση να αποκτήσει η συμφωνία ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ. Από την τελευταία αυτή θα εξαρτηθεί το αν πράγματι θα εφαρμοστούν όλα εκείνα τα μέτρα τόσο τα ΣΥΜΒΟΛΙΚΑ όσο και τα ΘΕΣΜΙΚΑ, όχι μόνο απέναντι στη χώρα μας αλλά και απέναντι στην ΕΕ. Οτι δηλαδή η κοινωνία αυτή θα σεβασθεί τα υπάρχοντα σύνορα. Και ότι οτιδήποτε άλλο θα το εκτοπίσει από το εθνικό της ρομάντζο. Από το «roman national» της νέας γενιάς.

Αν αυτό συμβεί, τότε μια συμφωνία με ένα τέτοιο περιεχόμενο θα πρέπει να υπογραφεί ΤΩΡΑ. Πριν από τον Ιούνιο. Για να δοθεί στη χώρα αυτή η δυνατότητα να αρχίσει να δίνει τα δείγματα μιας αποεθνικιστικής αντίληψης για τη ζωή. Μια τέτοια συμφωνία απαιτείται να κατατεθεί (enregistratee) κατά τα προβλεπόμενα όχι μόνο στα Ηνωμένα Εθνη. Πρέπει να είναι μέρος των όρων της μελλοντικής ένταξης του κράτους στην ΕΕ.
Αν ναι, τότε και μόνο οποιαδήποτε άλλη μελλοντική ηγεσία αυτής της κοινωνίας δεν θα μπορεί να επανέλθει σε μια δημαγωγικά κατασκευασμένη ταυτότητα. Και τους ανθρώπους της να… εγκοινωνίζει σε μια ανιστόρητη ψευδαίσθηση.
Ο κ. Γιάννης Μεταξάς είναι επίτιμος καθηγητής πανεπιστημίων, τακτικό μέλος της Academie Europeenne Interdisciplinaire des Sciences.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ