Ολοκληρωμένη πλέον η Πολιτιστική Χάρτα της Θεσσαλονίκης ετοιμάζεται να πάρει την οδό, μέσω του υπουργού Πολιτισμού κ. Ευ. Βενιζέλου, προς όλα τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το Συμβούλιο της Ευρώπης, την Ουνέσκο και όλους τους υπουργούς Πολιτισμού ώστε να προκληθεί μια διεθνής συζήτηση.


Η Χάρτα «Pro Cultura», κατάληξη και προϊόν του διεθνούς συμποσίου με θέμα «Πολιτισμός και κοινωνική συνοχή στο κατώφλι της τρίτης χιλιετίας», που έγινε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης το περασμένο Σαββατοκύριακο συγκεντρώνοντας 40 προσωπικότητες της πολιτικής, των γραμμάτων και της επιστήμης από ολόκληρο τον κόσμο, συμπυκνώνει με σαφή τρόπο τις αρχές που σήμερα πρέπει να διέπουν την πολιτιστική πολιτική των χωρών εντός αλλά και πέραν της Ευρώπης. Και ακόμη να διέπουν την πολιτιστική συνείδηση όλων, εντός και εκτός πολιτικής.


Ο πολιτισμός συνθέτει την ανθρώπινη φύση και είναι ο κώδικας επικοινωνίας κάθε κοινωνίας και των κοινωνιών μεταξύ τους· τον πολιτιστικό πλουραλισμό οφείλει να τον σέβεται κάθε είδους εξουσία· δεν υπάρχει ιεραρχία μεταξύ των πολιτισμών· η εξοικείωση με τον πολιτισμό πρέπει να αποτελεί μέρος κάθε παιδαγωγικού σχεδιασμού και ο πολιτισμός πρέπει να στηρίζεται ανεμπόδιστα στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στη φροντίδα του κράτους, είναι τα βασικότερα σημεία της Χάρτας που σκοπίμως αποτυπώνει κοινούς ενδεχομένως τόπους, καθώς σκοπό έχει οι αρχές της να είναι εύληπτες από όλους.


Η ανάγκη σύστασης αυτής της Πολιτιστικής Χάρτας και η σημασία της έννοιας «κοινωνική συνοχή» σήμερα ήταν τα δύο κύρια σημεία της εισήγησης του κ. Ευ. Βενιζέλου στο συνέδριο. (Το υπουργείο Πολιτισμού ήταν ο εμπνευστής και εκ των διοργανωτών της συνάντησης, μαζί με το Πανεπιστήμιο της Ευρώπης, το Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και την Πολιτιστική Πρωτεύουσα).


Ο προβληματισμός γύρω από τον πολιτισμό εντείνεται σήμερα, κατά τον κ. Ευ. Βενιζέλο, και λόγω της χρονικής στιγμής την οποία ζούμε: η εντύπωση διπλασιασμού του χρόνου, το 2000 που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής πλέον, παράγει ένα αίσθημα δέους μπροστά στο ατελεύτητο του χρόνου. Από την άλλη πλευρά, η έννοια της κοινωνικής συνοχής σήμερα υποβάλλει και επιβάλλει, κατά τον υπουργό Πολιτισμού, αναγκαίες προϋποθέσεις κοινωνικής συμβίωσης και μετατρέπεται σε ιδεολογία της κοινής μοίρας και του κοινού συμφέροντος.


Ακριβώς τις προϋποθέσεις αυτές διατυπώνει και τρόπον τινά οριοθετεί η Πολιτιστική Χάρτα της Θεσσαλονίκης, κείμενο στο οποίο κατέληξαν και υπέγραψαν οι 40 σύνεδροι και ανάμεσά τους οι Πέρες ντε Κουέγιαρ, Γκαστόν Τορν, Σιμόν Βέιγ, Ιρίνα Αντόνοβα, Ελένη Αρβελέρ (η οποία προήδρευε του συνεδρίου), Ζαν Μπερνάρ, Αντριαν Ναστάζε, Γ. Χόυσλινγκ, Μ. Εστρέλα, Γ. Χειμωνάς, Γ. Βέλτσος, Δ. Ν. Μαρωνίτης, Φωτεινή Τσαλίκογλου, Μ. Κακογιάννης, Δ. Φατούρος, Ν. Κούνδουρος, Κ. Βεργόπουλος κ.ά.