Και όμως προτού ο κ. Κ. Καραμανλής, υποδεχθεί τον κ. Σουφλιά ξανά στο κόμμα, με τη φράση «Γιώργο καλώς ήρθες στο σπίτι σου», ο κ. Σουφλιάς σκεφτόταν να πάει στο.. ΠαΣοΚ. Το αποκαλύπτει ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλος, στο βιβλίο της δημοσιογράφου κυρίας Νίτσας Λουλέ, η παρουσίαση του οποίου έγινε την Τρίτη το μεσημέρι στη Παλαιά Βουλή. Ιδού λοιπόν πως αφηγείται την πολιτική αναζήτηση του πρώην υπουργού ΠΕΧΩΔΕ ο κ. Στεφανόπουλος:
«Διαγραμμένος ο Σουφλιάς από τον Κώστα Καραμανλή, ήρθε μια μέρα στην προεδρία να με ρωτήσει τι να κάνει. » Να γυρίσω πίσω ή να πάω στο ΠαΣοΚ;» Του είπα φυσικά να κάνει το δεύτερο γιατί αυτό ήταν το κόμμα του».
***
Ένα νέο ρατσιστικό κρούσμα σε σχολείο της Νίκαιας σημειώθηκε πριν από μερικές ημέρες και αυτή τη φορά το καταγγέλλει η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα. Στο Γυμνάσιο της Νίκαιας (που απέχει μόλις λίγα μέτρα από το θρυλικό μπλόκο της Κοκκινιάς) σε μία θεατρική παράσταση υπό την επίβλεψη των καθηγητών τους οι μαθητές και οι μαθήτριες επιχειρούσαν να εξηγήσουν από πού προέρχεται ο άνθρωπος.
Ρωτήθηκαν λοιπόν, σύμφωνα με το σενάριο: «Από πού προέρχεται ο άνθρωπος;». Η απάντηση που έδωσαν ήταν «από το χώμα». Η δεύτερη ερώτηση ήταν: «από πού προέρχεται ο μαύρος άνθρωπος;» Η απάντηση (γραμμένη στο σενάριο) που δόθηκε ήταν «από την… καρβουνόσκονη»! Απάντηση που εξόργισε το ΚΚΕ και φέρνει το θέμα στη Βουλή.
***
Να σκεφτείτε ότι το παραπάνω ρατσιστικό σχόλιο περιλαμβάνεται σε σενάριο σχολικού έργου, σε μία γειτονιά, όπου σχεδόν το κάθε σπίτι θρηνεί και από ένα θύμα στο μπλόκο της Κοκκινιάς και δεν έχει καμία σχέση με το ρατσιστικό «ανέκδοτο» που ανέβασε επιπόλαια η αθλήτρια Βούλα Παπαχρήστου για τα κουνούπια του Νείλου και τους Αφρικανούς μετανάστες. Συνέβη σε σχολείο, συνέβη στους μαθητές του, υπό την επίβλεψη των εκπαιδευτικών τους.
***
Η κυρία Παπαρήγα πάντως αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής της ηγεσίας του ΚΚΕ, πέρα από τις αλλαγές στη σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής που σημειώνονται σε κάθε Συνέδριο του Κομουνιστικού Κόμματος. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή η κυρία Παπαρήγα άνοιξε αυτή τη φορά κάπως περισσότερο το χαρτιά της σημειώνοντας ότι το ΚΚΕ δεν είναι προσωποπαγές κόμμα και ότι ακόμα κι αν αλλάξει ο/η Γραμματέας δεν αλλάζει η στρατηγική του κόμματος: «Όποιος και να είναι ο Γραμματέας, θα είναι καλύτερος από μένα», είπε χαμογελώντας για να δείξει ότι το κόμμα διαθέτει πολλά άξια στελέχη. Υποσχέθηκε μάλιστα ότι το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ θα διεξαχθεί κανονικά, δηλαδή δεν πρόκειται να υπάρξει μετάθεση ή αναβολή.
***
Είναι ωστόσο απογοητευμένη η Γραμματέας του ΚΚΕ για ένα διαφορετικό θέμα. Για τον… Παναθηναϊκό! Με τις συνεχείς ισοπαλίες και τις συχνές ήττες στο πρωτάθλημα, η Αλέκα, όπως μου είπαν, σταμάτησε πια να παρακολουθεί την αγαπημένη της ομάδα. Ούτε καν που ενδιαφέρεται πλέον γι΄αυτήν. Ποδόσφαιρο όμως βλέπει. Εξακολουθεί να στηρίζει την Μπαρτσελόνα, του Μέσι, του Ινιέστα, του Πικέ, του Τσάβι και του Πουγιόλ.
***
Κάλεσαν δυο τρεις φορές τον υπουργό Άμυνας κ. Π. Παναγιωτόπουλο να ενημερώσει την κοινοβουλευτική επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας και ο «Κόκκινος Πάνος» μία βρισκόταν στο Ισραήλ, μία στην Κύπρο, μια στην Αίγυπτο και δεν προσήλθε. Τον κάλεσε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, αλλά, όπως έλεγε, «δεν τον βρήκα πουθενά». Η άρνηση αυτή του υπουργού φαίνεται πως εκνεύρισε τον ΣΥΡΙΖΑ, που ζητεί τώρα εγγράφως από τον κ. Παναγιωτόπουλο να προσέλθει.
***
Οι διαμαρτυρίες έξω από το υπουργείο Άμυνας, όπως φαίνεται δεν τελειώνουν. Χθες, για παράδειγμα, βρέθηκαν στο Πεντάγωνο μέλη της Ομάδας Δράσης Αττικής που διαμαρτυρήθηκαν επειδή όπως ισχυρίζονταν «μας… ψεκάζουν τα αεροπλάνα». Παρέδωσαν μάλιστα και ψήφισμα διαμαρτυρίας στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Μιχ. Κωσταράκο: «Καθημερινά γίνονται χημικοί αεροψεκασμοί στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχουμε δικαίωμα και υποχρέωση προς τους εαυτούς μας και τα παιδιά μας, να ζούμε κάτω από καθαρούς ουρανούς», σημειώνουν οι διαμαρτυρόμενοι σε ανακοίνωσή τους. Προφανώς δεν πίστεψαν στην επίσημη (και πρωτοφανή) ανακοίνωση του ΓΕΑ, τον περασμένο Μάιο ότι «καμία πτήση ψεκασμού με χημικές ουσίες δεν εκτελείται πάνω από ελληνικό έδαφος».
***
Συσκέψεις επί συσκέψεων γίνονται τούτες τις ημέρες για τα μέτρα ασφαλείας που πρόκειται να ληφθούν για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας δηλώνει ότι θα παραστεί στην παρέλαση. Την ίδια ώρα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (από την τάση του Αριστερού Ρεύματος) καλούν τον κόσμο να πραγματοποιήσει σε κάθε πόλη παράλληλα με τη στρατιωτική παρέλαση και «ειρηνική λαϊκή παρέλαση». Για να ειπωθεί, όπως τονίζουν, «ένα βροντερό όχι στην τρόικα, τα μνημόνια, το μαύρο πακέτο των 14 δισ. το φασισμό, τη συγκυβέρνηση». Η Χρυσή Αυγή εξέδωσε, όπως έμαθα, εγκύκλιο, με την οποία καλεί «τα λεβεντόπαιδα με τα μαύρα μπλουζάκια» να προσέχουν… για προβοκάτσια. Προβοκάτσια όμως από ποιούς;
***
Δεν ήταν η πρώτη φορά που Έλληνες ευρωβουλευτές προσπάθησαν να πουν μια – δυο κουβέντες στον κ. Μπαρόζο. Όμως κατά τη χθεσινή συζήτηση στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου η κυρία Αννυ Ποδηματά, προσπάθησε να θέσει τα πράγματα σε πραγματική βάση, λέγοντας ότι είναι γνωστές οι υποχρεώσεις της Ελλάδας, αλλά και η Ευρώπη δεν μπορεί να παρατηρεί αμέτοχη, έως απαθής. «Η συνέπεια στην εφαρμογή των δεσμεύσεων είναι μια αρχή που πρέπει να ισχύει σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο. Τονίσατε τη σημασία της αναφερόμενοι στην Ελλάδα. Αλλά για να υπάρξει συνέπεια και επιτυχία στην εφαρμογή δεν αρκούν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις. Χρειάζεται να πειστούν οι πολίτες ότι οι θυσίες τους πιάνουν τόπο και η Ένωση μπορεί να βοηθήσει αν από τη δική της πλευρά είναι συνεπής στις εξαγγελίες για ανάπτυξη, καταπολέμηση της ανεργίας, σεβασμό στο κοινοτικό κεκτημένο, προστασία της κοινωνικής συνοχής. Αυτές οι αρχές δεν μπορούν να ισχύουν κατά περίπτωση, πρέπει να ισχύουν για όλους». Αυτά τόνισε η κυρία Ποδηματά απευθυνόμενη στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Χέρμαν Βαν Ρομπάι και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Κι εκείνοι: κούνησαν τα κεφάλια τους…