«Οπως Goldman Sachs»
* Συνεχίστηκαν και αυτή την εβδομάδα τα παζάρια με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) όσον αφορά τη σύσταση του Ταμείου Εγγυήσεων για την επανέναρξη των μεγάλων έργων. Ωστόσο τα νέα δεν είναι καλά.
* Η ΕΤΕπ δεν εγκρίνει συγκεκριμένα έργα που έχουν συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Ενωση – όπως κάποιοι οδικοί άξονες στους οποίους τα έργα έχουν σταματήσει.
* «Λειτουργούν λες και είναι η Goldman Sachs» αναφέρει κυβερνητικός παράγοντας, στολίζοντας με κοσμητικά επίθετα τα στελέχη της ΕΤΕπ. Ο λόγος που εξανίσταται είναι ότι η σκόπιμη κατά τον ίδιο καθυστέρηση της ευρωπαϊκής τράπεζας να στηρίξει την Ελλάδα δεν συνάδει με τον ρόλο για τον οποίο δημιουργήθηκε.
* Η απάντηση από την άλλη πλευρά είναι ότι η στήριξη μιας χώρας με χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση θέτει σε κίνδυνο το τριπλό «ΑΑΑ» της τράπεζας από τους διεθνείς οίκους.

Τα μαζεύουν
* Ολοκληρώνεται την ώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές η προετοιμασία της αποχώρησης του οικονομικού επιτελείου από τον 6ο όροφο της οδού Νίκης.
* Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γιώργος Ζανιάς, ο οποίος επωμίστηκε το κυριότερο βάρος των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και είχε από την πρώτη στιγμή τον άχαρο ρόλο της οργάνωσης της κίνησης των τροϊκανών στην Αθήνα.
* Το άγχος και η πίεση είχαν επιπτώσεις στον ίδιο, ευτυχώς όχι σοβαρές. Αποχωρεί από τον 6ο σχεδόν είκοσι κιλά βαρύτερος, αλλά και πολύ σοφότερος. Ελπίζουμε κάποια στιγμή να λύσει τη σιωπή του για τα όσα είδε και άκουσε αυτά τα δύο χρόνια. Από τις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο ως τη νύχτα ντροπής των Καννών.
Η εγκύκλιος…
* Σε σκωτσέζικο ντους υπέβαλε ο υπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης (σκίτσο), τους παρόχους διαδικτυακών παιγνίων που έχουν νομιμοποιηθεί προσωρινά από το υπουργείο.
* Ενώ με ερμηνευτική εγκύκλιο στις 18 Απριλίου έδινε τη δυνατότητα στα Internet Cafe να έχουν πρόσβαση σε ιστοσελίδες παρόχων ηλεκτρονικού τζόγου που έχουν πληρώσει φόρους, ύστερα από έντονο παρασκήνιο, όπως καταγγέλλουν τα εννέα μέλη της νεοσύστατης Ενωσης Παρόχων Διαδικτυακών Παιγνίων, ανακάλεσε την εγκύκλιο που είχε εκδώσει.
…οι αντιδράσεις…
* Με την πρώτη εγκύκλιο δινόταν η δυνατότητα στους παρόχους να προσεγγίσουν τα περίπου 1.000 Internet Cafe προκειμένου να προβληθούν στους χρήστες οι ιστότοποί τους, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα επίγειο δίκτυο.
* Η αντίδραση των πρακτόρων του ΟΠΑΠ ήταν άμεση και με επιστολή του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ κ. Γιάννης Σπανουδάκης δικαιολογημένα διαμαρτυρήθηκε έντονα στον υπουργό.
* Ο κ. Σαχινίδης υπεραμύνθηκε της ρύθμισης υποστηρίζοντας ότι οι νόμιμοι πάροχοι θα πρέπει να έχουν απρόσκοπτη λειτουργία για να μπορούν να αποδίδουν έσοδα στο κράτος, συγκεντρώνοντας μάλιστα υποτιμητικά σχόλια περί της αδιαλλαξίας του από τους πράκτορες στο Internet.

…και η συγκυρία
* Υστερα όμως από 24 ώρες ο υπουργός ανακάλεσε την πρώτη εγκύκλιο επαναφέροντας όπως υποστηρίζουν οι εννέα πάροχοι «ένα θολό τοπίο» στον κλάδο, αφού «το πλαίσιο λειτουργίας του θα εξαρτάται από την ερμηνεία των ελεγκτικών οργάνων».
* Οι ξένοι πάροχοι ακόμα αναρωτιούνται γιατί ο υπουργός άλλαξε την αρχική απόφασή του και δηλώνουν ότι θα ασκήσουν κάθε νόμιμο δικαίωμά τους.
* Ξεχνούν φαίνεται ότι έχουμε εκλογές και ότι ο ΟΠΑΠ βρίσκεται σε διαδικασία αποκρατικοποίησης.
Στη Μυτιλήνη με αγάπη
* Συναισθηματικά δεμένος, από πολλές απόψεις, είναι με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τη μαρίνα Μυτιλήνης ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Πέτρος Αλιβιζάτος.
Κατά τη διάρκεια της υπογραφής της σύμβασης με την ελληνοτουρκική κοινοπραξία των Folli-Follie και Setur για τη μίσθωση του τουριστικού λιμένα, την περασμένη Πέμπτη, ο υφυπουργός ήταν ιδιαίτερα συγκινημένος.
* Οι λόγοι ήταν δύο, όπως αποκάλυψε στους παριστάμενους: πρώτον, γιατί γνωρίζει από μικρός τον ιδρυτή του ομίλου Folli-Follie κ. Δημήτρη Κουτσολιούτσο, με τον οποίο ήταν επί δεκαετία συμμαθητές, αλλά κυρίως γιατί η Μυτιλήνη ήταν γενέτειρα της μητέρας του, πριν από 96 χρόνια.

Η φόρμουλα
* «Θρίλερ» με αίσιο τέλος απεδείχθη τελικώς η υπαγωγή στον νόμο για το Fast Track των έξι μεγάλων στρατηγικών επενδύσεων, ύψους 5,6 δισ. ευρώ, που είχαν εγκριθεί από την αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή τον Μάρτιο.
Η κοινή υπουργική απόφαση ξεκίνησε να υπογράφεται από τους συναρμόδιους υπουργούς ωστόσο, όταν το κείμενο έφθασε στο υπουργείο Εξωτερικών, ο υπουργός κ. Στ. Δήμας απέφυγε να βάλει τη δική του υπογραφή.
* Ο χρόνος περνούσε απειλητικά. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έγινε μια τεράστια κινητοποίηση από στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, τα οποία έφθασαν ως και στον Πρωθυπουργό, προκειμένου να πειστεί ο κ. Δήμας να εγκρίνει και τυπικά την ένταξη των έργων. Ετσι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο ο κ. Λ. Παπαδήμος έθεσε το ζήτημα στον υπουργό Εξωτερικών, για να εισπράξει την απάντηση: «Πώς να υπογράψω; Αφού δεν παρέστην στη σύσκεψη!».
Στη σύσκεψη, που είχε πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο, ο υπουργός των Εξωτερικών εκπροσωπήθηκε από τον υφυπουργό κ. κ. Δ. Δόλλη, καθώς, παρ’ όλο που είχε λάβει τη σχετική πρόσκληση ήδη από τον Φεβρουάριο, δεν έδωσε το «παρών».
* Τελικώς, εν όψει των εκλογών και μπροστά στον κίνδυνο να μείνουν οι επενδύσεις εκτός του Fast Track, βρέθηκε η τεχνική φόρμουλα παράκαμψης του κ. Δήμα.
Ετσι το απόγευμα της Παρασκευής ο κ. Δόλλης έβαλε την υπογραφή του και άνοιξε τον δρόμο για τις πρώτες μεγάλες επενδύσεις, που θα γίνουν διά της παράκαμψης της γραφειοκρατίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ