Δεν μπορεί πανεπιστημιακοί και εκπρόσωποι των φοιτητών να διεκδικούν από τη μια την κατοχύρωση της απόλυτης ελευθερίας στη διακίνηση των ιδεών – και όχι μόνο – στα πανεπιστήμια, και από την άλλη να αμφισβητούν με καταλήψεις και συγκρούσεις την εφαρμογή ενός νόμου που ψηφίστηκε από τα δύο τρίτα της Βουλής. Δεν μπορεί πρυτανικές αρχές, που έχουν την ευθύνη για την ομαλή λειτουργία των πανεπιστημίων να σφυρίζουν αδιάφορες, όταν κάποιες μειοψηφίες σαμποτάρουν τις διαδικασίες εκλογής για τα νέα Συμβούλια επειδή έχουν αντιρρήσεις για κάποια σημεία του νόμου.

Δεν το επιτρέπει η σημερινή κατάσταση της χώρας, ούτε και η κατάσταση των πανεπιστημίων. Από την ώρα που η πλειονότητα της κοινής γνώμης, αλλά και η πλειοψηφία της Βουλής έχει διαπιστώσει ότι είναι απαραίτητες κάποιες ουσιαστικές αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση, οι διοικήσεις των πανεπιστημίων οφείλουν να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να προχωρήσουν οι διαδικασίες που προβλέπει ο νέος νόμος.

Και θα κριθεί στην πράξη αν οι αλλαγές που προβλέπει είναι προς τη σωστή κατεύθυνση ή αν θα χρειαστεί στην πορεία της εφαρμογής τους να αναθεωρηθούν. Αυτό επιβάλλουν οι κανόνες της Δημοκρατίας,που η τήρηση τους είναι καθήκον κάθε πολίτη αλλά πολύ περισσότερο των πανεπιστημιακών δασκάλων, που οφείλουν μαζί με τη μετάδοση της γνώσης να υπερασπίζονται το σεβασμό του δημοκρατικού διαλόγου, αλλά και την εφαρμογή των νόμων της πολιτείας.