Ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος, Κυριακή και Δευτέρα, πήρε την ψυχράδα του στις Βρυξέλλες. Ένοιωσε καθαρά, από πρώτο χέρι, την πίεση δανειστών και εταίρων, κατανόησε από τις πρώτες επαφές υποχρεώσεις και προθεσμίες.

Και βεβαίως αντελήφθη από τις δηλώσεις των ομολόγων του και την υποδοχή των ευρωπαικών μέσων ενημέρωσης ότι τα περιθώρια είναι στενά και δεν υπάρχει πολύς χρόνος για διαβουλεύσεις, παρά ελάχιστος μόνο για αποφάσεις.

Από το βράδυ της Δευτέρας τα σήματα και τα μηνύματα των Βρυξελλών, του Βερολίνου, του Παρισιού και του Λονδίνου ήταν εντόνως διλημματικά, δεν άφηναν περιθώρια για παρερμηνείες. Χαρακτηριστικότερες και ενδεικτικότερες οι δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος σημείωσε εμφαντικά ότι πλέον »η απόφαση εξαρτάται από την Ελλάδα την ίδια». Για να συμπληρώσει αμέσως μετά ότι »εμείς σεβόμαστε κάθε απόφαση, η συμβουλή μας είναι να ακολουθήσει η Ελλάδα το μονοπάτι που συμφωνήσαμε, αλλά θα σεβαστούμε κάθε άλλη απόφαση που θα πάρει, είμαστε προετοιμασμένοι για όλα». Ειδικά η τελευταία περικοπή υποδηλώνει βεβαιότητα και ασφάλεια απέναντι σε όποια ελληνική επιλογή.

Ο κ. Σόιμπλε ουσιαστικά μας λέει ότι μπορούμε και χωρίς εσάς, ότι είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε την όποια πίεση των αγορών, ότι μπορούμε να διαχειρισθούμε μια ευρωπαική κρίση που μπορεί να πηγάζει από μια ενδεχόμενη ελληνική στάση πληρωμών, από μια πιθανή ελληνική πτώχευση. Και δεν ήταν ο μόνος που μετέδωσε το αυτό μήνυμα. Ο συντηρητικός δήμαρχος του Λονδίνου κ. Μπόρις Τζόνσον κάλεσε την βρετανικοί κυβέρνηση να αρνηθεί συμμετοχή στη διάσωση της Ελλάδας και προέτρεψε τους ευρωπαίους »αφήστε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει», δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι » όσο συντομότερο η Ελλάδα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, τόσο το καλύτερο για όλες τις χώρες που βρίσκονται μέσα σε αυτή».

Είχε προηγηθεί το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel που προειδοποιούσε ότι η ελληνική οικονομική και πολιτική κρίση οδηγεί σε διάλυση όχι μόνο την Οικονομική και Νομισματική Ένωση, αλλά και συνολικά την Ευρωπαική Ένωση. Στην ηλεκτρονική έκδοσή του αργά το βράδυ της Δευτέρας το περιοδικό σημείωνε σε δραματικούς τόνους ότι »για καιρό τώρα η περίπτωση της Ελλάδας θέτει σε δοκιμασία το κοινό ευρωπαικό πνεύμα». Και επέμεινε ότι » στις ευρωπαικές πρωτεύουσες αγανακτισμένοι πολίτες ξεχύνονται στους δρόμους, μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ κυβερνήσεων και κυβερνώμενων, στην Αθήνα και στην Μαδρίτη οι άνθρωποι φοβούνται τη σκληρότητα των ολοένα νέων μέτρων λιτότητας, στο Βερολίνο και στο Παρίσι αγανακτούν για το ύψος των ολοένα νέων λογαριασμών». Για να καταλήξει ότι »η Ελλάδα είναι έτοιμη να καταρρεύσει, η Ευρώπη είναι έτοιμη να καταρρεύσει». Αργά τη νύχτα της Δευτέρας επίσης το CNN σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα σημείωνε ότι »οι Έλληνες σπάνε όλους τους κανόνες».

Το κλίμα με άλλα λόγια έδειχνε ότι έχουμε φθάσει στο σημείο μηδέν και ότι οι προθεσμίες είναι εφιαλτικές και αμετάθετες. Ο κ. Βενιζέλος γνωρίζει πλέον ότι μέχρι την επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στις 3 Ιουλίου, ή το ελληνικό Κοινοβούλιο θα έχει ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο και τους εφαρμοστικούς νόμους ή η χώρα θα πτωχεύσει.

Το δίλημμα πλέον είναι καθαρό και δεν επιδέχεται παρερμηνειών. Η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως εστία διαταραχής, ως πηγή πανευρωπαϊκού και παγκόσμιου συστημικού κινδύνου. Από αυτή την πεποίθηση προκύπτουν όλα τα παραπάνω, τα σκληρά λόγια και τα διλήμματα. Τα οποία δεν μπορούν να μετατεθούν στον χρόνο. Απαιτούν απάντηση και αποφάσεις γρήγορα.

Το δίλημμα πλέον έχει τεθεί. Και καλούμαστε να το αντιμετωπίσουμε. Είμαστε αναγκασμένοι να αποφασίσουμε με το μαχαίρι στον λαιμό. Η το Κοινοβούλιο θα ψηφίσει άρον – άρον το μεσοπρόθεσμο και τους εφαρμοστικούς νόμους των χιλίων σελίδων ή θα πρέπει η χώρα να αρχίσει να προετοιμάζεται να βαδίσει ένα άγνωστο και απόλυτα ανηφορικό ελληνικό δρόμο, τον οποίο κανείς δεν μπορεί να βεβαιώσει πόσοι θα αντέξουν να περπατήσουν.