από metereologos.gr
Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018
 
 

Ολοκληρώνεται ο κύκλος των... χαμένων συντάξεων

Αναμφίβολη η εφαρμογή της περικοπής μέχρι 18% των παροχών – «Δεν θα αφορά παρά το 25%-30% των συνταξιούχων», κατά τον υφυπουργό Πετρόπουλο
Ολοκληρώνεται ο κύκλος των... χαμένων συντάξεων
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

O «τυφώνας του νόμου Κατρούγκαλου» ολοκληρώνει τον «κύκλο» της πλήρους αποδόμησης του ασφαλιστικού συστήματος, σαρώνοντας - από 1.1.2019 - και τα τελευταία υπολείμματα των - πάλαι ποτέ - παροχών του. Μετά την κατάρρευση των νέων συντάξεων, τη μετατροπή των επικουρικών σε «φιλοδωρήματα», την εκτόξευση των ασφαλιστικών εισφορών και την κατάργηση του ΕΚΑΣ, έρχονται οι περικοπές των «παλαιών» - καταβαλλομένων - συντάξεων όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

Παρά τις ελπίδες που καλλιέργησαν κυβερνητικά στελέχη ότι τα μέτρα θα αναβληθούν, ακόμα και ότι θα αποφευχθούν οι επώδυνες μειώσεις στις συντάξεις το 2019, οι θεσμοί είναι ανυποχώρητοι στην εφαρμογή των συμπεφωνημένων. Ετσι οι «σκληρότερες μειώσεις συντάξεων», που θα φθάνουν ακόμα και στο 18%, θα «εμφανιστούν» στην καταβολή των συντάξεων που θα γίνει τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους και αφορά τον Ιανουάριο του 2019.

Χαρακτηρίζονται «οι σκληρότερες» επειδή αφορούν και χαμηλοσυνταξιούχους, κυρίως τους προερχόμενους από το πρώην ΤΕΒΕ. Η μείωση κατά 18% της σύνταξης μπορεί να φθάσει και τα 300 ευρώ μηνιαίως, ποσό το οποίο θα αφαιρεθεί από τις «προσωπικές διαφορές» που θα προκύψουν με τον επανυπολογισμό των συντάξεων

Την κανονική εφαρμογή των μέτρων από τον Ιανουάριο του 2019 παραδέχθηκε - τις προηγούμενες ημέρες - ο καθ' ύλην αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας κ. Τ. Πετρόπουλος σημειώνοντας ότι θα υπάρξουν μειώσεις και σε συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ. Εκτίμησε ότι το ποσοστό της μείωσης θα κυμανθεί από 1% ως 18% και ότι δεν θα υπερβεί το ποσοστό αυτό. Μάλιστα υποστήριξε ότι το 18% δεν αφορά όλους τους συνταξιούχους, αλλά το 25%-30% αυτών.

Οι περικοπές στις συντάξεις - συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) - αναμένεται να πλήξουν 1,1 εκατ. συνταξιούχους. Θα φθάνουν κατ' ανώτατο όριο στο 18% της σύνταξης και θα εφαρμοστούν όχι μόνο στις κύριες αλλά και στις επικουρικές συντάξεις, εφόσον προκύπτουν και σε αυτές «προσωπικές διαφορές».

Οι περικοπές θα έχουν «οροφή» - το 18% της σύνταξης -, ώστε να μην ξεπεράσουν ένα ποσοστό και να προστατευθούν οι συνταξιούχοι από υψηλές απώλειες, αλλά δεν θα έχουν «δάπεδο», δηλαδή θα αφορούν και τις διαφορές που καταγράφονται σε χαμηλές, ίσως και στις κατώτατες συντάξεις. Ετσι οι απώλειες θα είναι διαφορετικών ταχυτήτων, θα ξεκινούν από 1 ευρώ και θα φθάνουν ως και τα 300 για τις κύριες και τα 70 ευρώ για τις επικουρικές, ενώ οι μειώσεις θα πλήξουν ακόμα και τις πολύ χαμηλές συντάξεις.

Στους διπλά χαμένους συγκαταλέγονται περίπου 100.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι θα χάνουν και από την κύρια και από την επικουρική, κατ' ανώτατο όριο 18% των συντάξεών τους.

Στις χαμηλές συντάξεις που θα πληγούν, χαρακτηριστική περίπτωση είναι η κατώτατη των συνταξιούχων του πρώην ΤΕΒΕ που ελάμβαναν την προσαύξηση των 220 ευρώ και η προσωπική τους διαφορά ενδέχεται να φθάσει το 40% της σύνταξης. Αυτοί θα υποστούν περικοπές, μέχρι το όριο του 18%.

Υπολογίζεται πως από το σύνολο των συνταξιούχων που θα υποστούν μειώσεις οι 450.000 θα αγγίξουν το υψηλότερο όριο του 18%. Ορισμένοι εξ αυτών είναι:

Δημόσιοι υπάλληλοι με 30 και άνω έτη υπηρεσίας (ένστολοι, γιατροί κ.ά.). Συνταξιούχοι από το πρώην ΤΕΒΕ. Μητέρες ανηλίκων που έχουν συνταξιοδοτηθεί από το ΙΚΑ, όπως και άλλοι συνταξιούχοι ΙΚΑ με αρκετά υψηλές αποδοχές και άνω των 30 ετών ασφάλιση. Συνταξιούχοι νομικοί, μηχανικοί, γιατροί, φαρμακοποιοί. Διπλοσυνταξιούχοι (π.χ. γιατροί του ΕΣΥ).

Μικρότερες αλλά αισθητές μειώσεις θα έχουν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν με λίγα χρόνια ασφάλισης και η σύνταξή τους απονεμήθηκε με τα κατώτατα όρια και τις προσαυξήσεις τους, τόσο από το ΙΚΑ όσο και από άλλα Ταμεία, κυρίως μισθωτών.
Οι υψηλότερες απώλειες


Η μελέτη των Σ. Ρομπόλη (ομότιμου καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου) και Γ. Μπέτση (υποψηφίου διδάκτορα) αναλύει τα αποτελέσματα του επανυπολογισμού των κύριων συντάξεων στο σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων και καταγράφει τρεις μεγάλες κατηγορίες συνταξιούχων, αναλόγως με τις απώλειες που θα υποστούν.

1.
Η πρώτη κατηγορία αφορά όσους ασφαλισμένους συνταξιοδοτήθηκαν με υψηλές (π.χ. υψηλότερες από 2.200 ευρώ μεικτά τον μήνα) συντάξιμες αποδοχές και με πολλά έτη ασφάλισης (από 39 μέχρι 42). Η κατηγορία αυτή θα υποστεί μικρές απώλειες από το 2019 και εντεύθεν, με την περικοπή κατά 18% της προσωπικής διαφοράς. Μάλιστα υπάρχουν και μερικές περιπτώσεις όπου οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν σχετικά μεγαλύτερη σύνταξη από την ήδη καταβαλλόμενη. Αυτό συμβαίνει επειδή η κατηγορία αυτή έχει υποστεί ήδη μεγάλη μείωση (ως και 40%) από τα προηγούμενα μνημόνια και η σημερινή σύνταξη είναι στα ίδια επίπεδα με αυτήν που προκύπτει από τον επανυπολογισμό.

2.
Η κατηγορία με τις περισσότερες απώλειες συναντάται στις συντάξεις των 900 μέχρι 1.800 ευρώ (μεικτά), οι οποίες είχαν προκύψει με συντάξιμες αποδοχές μεταξύ 1.200 και 2.200 ευρώ και με χρόνο ασφάλισης λιγότερα από 35 έτη. Οι περιπτώσεις αυτές εμφανίζουν προσωπική διαφορά που προσεγγίζει ή υπερβαίνει το 30%. Οι συντάξεις αυτής της κατηγορίας είχαν τις μικρότερες απώλειες από τις περικοπές που εφάρμοσαν τα προηγούμενα μνημόνια.

3.
Η τρίτη κατηγορία αφορά τις συντάξεις με καταβαλλόμενο ποσό μικρότερο ή ίσο με τα 700 ευρώ (μεικτά). Με τον επανυπολογισμό τους οι συντάξεις αυτές εμφανίζουν θετική προσωπική διαφορά, με αποτέλεσμα η κύρια σύνταξη που θα προκύψει μετά τον επανυπολογισμό να είναι σχετικά μεγαλύτερη, εξαιτίας - κυρίως - της εφαρμογής του θεσμού της εθνικής σύνταξης.
Οι επικουρικές


Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μειώσεις που θα φθάνουν και το 18% θα υποστούν και οι επικουρικές συντάξεις από τον Ιανουάριο του 2019.

Πρόκειται για νέα μείωση των επικουρικών, μετά από αυτήν που υπέστησαν τον καλοκαίρι του 2016. Τότε - με τον Νόμο Κατρούγκαλου - μειώθηκαν οι συντάξεις που το άθροισμά τους με τις κύριες συντάξεις ξεπερνούσε τα 1.300 ευρώ.

Και στις επικουρικές θα περικοπεί η προσωπική διαφορά με όριο το 18%. Υψηλές απώλειες αναμένεται να έχουν συνταξιούχοι, κυρίως από τα πρώην ΕΤΕΑΜ (μισθωτοί ιδιωτικού τομέα), ΤΕΑΥΕΚ (εμποροϋπάλληλοι), ΤΕΑΥΝΤΠ (ναυτιλιακοί και τουριστικοί πράκτορες).

Με νέες μειώσεις κινδυνεύουν και πρώην τραπεζοϋπάλληλοι της Τράπεζας Πίστεως (ΤΑΠΤ), όπως και συνταξιούχοι δικηγόροι. Δεν κινδυνεύουν όσοι υπέστησαν μεγάλες μειώσεις το 2016. Αντιθέτως, θα έχουν μειώσεις όσοι ήταν στο όριο των 1.300 ευρώ και υπέστησαν μικρή μείωση ώστε να μην πέσουν κάτω από αυτό το όριο. Κινδυνεύουν να χάσουν το τμήμα της διαφοράς που διατήρησαν για να μην πέσουν κάτω από τα 1.300 ευρώ.
Αξιοσημείωτες αναμένεται να είναι οι μειώσεις στις μικρές συντάξεις, κάτω από τα 180 ευρώ.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (7)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Παρανομία | 14/06/2018 18:45
  Η υποχρέωση ενημέρωσης των παλαιών συνταξιούχων για τις περικοπές που τους περιμένουν είναι πρόβλεψη του νόμου! Γιατί οι πάντες (και οι σκληροί κατά τα άλλα δανειστές) ανέχονται αυτή την παρανομία, ενώ δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους για τη μη εφαρμογή των άλλων προβλέψεων (των περικοπών δηλαδή); Για να μη χαλάσουν τη μανέστρα του αρχιαπατεώνα; Και καλά αυτοί! Τα άλλα κόμματα, ο τύπος (όχι ο ξεπουλημένος στον ΣΥΡΙΖΑ) τι κάνουν; Γιατί δεν αντιδρούν; ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΞΕΚΑΝΑΤΕ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΕΓΚΑΙΡΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥΣ; Έλεος!
  ΓΜ
  απάντηση00
   
   
  Δεν πρόκειται μόνο για την «αριστερή υπεροχή». | 21/05/2018 19:13
  Το 2009 ήμουν υποχρεωμένος (προσωπικά δεν με ενδιέφερε καθόλου) να υποβάλλω αίτηση για «επικουρική», επειδή είχα δουλέψει 2 έτη και στην Ελλάδα και διότι υπάρχουν διμερείς συμβάσεις, προκειμένου τον συντονισμό των δικαιωμάτων. Διήρκησε 3 έτη (επαναλαμβάνω: 36 μήνες) έως ότου λάβω απάντηση, και αυτό μόνο κατόπιν τηλεφωνικών παρακάλιων. Και κατόπιν βγήκε «το πόρισμα» ότι δικαιούμαι Ε 83 τον μήνα. Καλώς. Αλλά μετά από 3 έτη ήρθε κάποιο Σαμάρι να την περικόψει στα Ε 78 τον μήνα. Πάλι καλώς. Με αυτό Θέλω να επισημάνω ότι το πρόβλημα της Ελλάδας κείται αλλού -και πολύ πιο βαθιά από τα «μέγιστα 18% περικοπών». Κείται στην ανικανότητα αυτοδιοίκησης, σ.σ. νοοτροπία, με αποτέλεσμα την νεωτέρα υποδούλωση του κράτους των εκάστοτε εκλεκτών.
  Michail Leon
  απάντηση00
   
   
  Λάθος ο υπολογισμός | 21/05/2018 17:56
  κ. Παπαδή ο υπολογισμός που κάνατε για τον υπολογισμό της περικοπής που θα προκύψει από τον επανυπολογισμό της σύνταξης για συν/χο του ΙΚΑ με 35-37 χρ. σύνταξης και συντάξιμες αποδοχές 2373,5 ευρώ (ανώτ. ασφ. κλάση) είναι λάθος. Συγκεκριμένα: α) Με τον επανυπολογισμό η σύνταξη δεν θα είναι 1105 ευρώ που γράφετε, αλλά 1186,48. (υπολογισμός: 2373,5 χ 33,81% ποσοστό αναπλήρωσης=802,48 384 = 1186,48). β) Για 37 χρ. εργασίας και αποδοχές 2373,5 ευρώ η σημερινή σύνταξη είναι 1390,07 ευρώ και θα γίνει 1266,94. Άρα η μείωση δεν θα είναι 18% που γράφετε αλλά 12,2% και 8,9% αντίστοιχα. ΥΓ Για τις συντάξεις των ΔΥ και ΟΑΕΕ δεν γνωρίζω πως υπολογίζονταν και έτσι δεν μπορώ να τοποθετηθώ.
  Δημ
  απάντηση00
   
   
  Πληρώσαμε πανάκριβα... | 21/05/2018 12:29
  Πληρώσαμε πανάκριβα τις αηδίες περί "Αριστερής πολιτικής υπεροχής". Πληρώσαμε πανάκριβα τις αυταπάτες της κατάργησης των μνημονίων με ένα νόμο, όπως έλεγε αυτός ο Αλέξιος ο άθεος αλλά Μέγας Σταυροφόρος του Παναγίου Τάφου (!). Τώρα ήρθε η ώρα να περικοπεί βάναυσα η πολιτική δύναμη του ανάλγητου εχθρού του Λαού, που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ. Να τσακιστεί η πολιτική δύναμη του δεκανικιού του, των ΑΝΕΛ. Και όλοι εμείς να μάθουμε πως τα παραμύθια της Χαλιμάς τα λένε "πολιτικοί" για να μας τα παίρνουν και να κάνουν μεγάλη ζωή. Καταψηφίστε τους, πετάξτε τους έξω απ τη Πολιτική ζωή της χώρας. Πολιτικά είναι ανάξιοι και αν λειτουργούσαν οι νόμοι, έπρεπε να...Δε πειράζει. Απ το Θεό να το βρούν, οικογενειακά.-
  I.
  απάντηση293
   
   
   
  Η τυραννία με τη σφαγή των συντάξεων | 21/05/2018 10:45
  Πιέστε για να δώσει ή στείλει επιτέλους η κυβέρνηση τα αναλυτικά σημειώματα για τις μειώσεις. Αυτό που γίνεται είναι το μαρτύριο της σταγόνας. Γράφετε διάφορα χωρίς ποτέ να λέτε αν πρόκειται για καθαρά στο χέρι.(τι είναι τα 1050, 1350 ,1100) Μη συνεργείτε στο να βασανίζετε άλλο τους συνταξιούχους Βγάλτε πρωτοσέλιδο απαιτώντας λεπτομερή ενημέρωση Αμάν πιά
  Αλέξης Καραγεωργίου
  απάντηση411
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Μας δουλεύουν…; | 21/05/2018 10:08
  Τελικά ξέρουν να μας πούνε τι γίνεται ή μήπως προσπαθούν ακόμη να ερμηνεύσουν τις Κατρουγκαλιές του νόμου χωρίς να βγάλουν συμπέρασμα. Ακούω ότι το ΥΠΟΙΚ έχει αναθέσει σε εταιρία πληροφορικής να ψηφιοποιήσει τις Κατρουγκαλικές εγκυκλίους που βγήκανε σε εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου προκειμένου να γίνει ο υπολογισμός και ότι ο ανάδοχος δεν μπορεί ή δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη το έργο. Τελικά πως θα κάνουν τον υπολογισμό..; κατ’ έμπνευση και τις περικοπές έναντι και με προοπτική εκκαθάρισης όταν καταλάβουν την λέει ο νόμος που ψηφίσανε…;
  Πάμε καλά;
  απάντηση271
   
-