Λίγες ημέρες μετά τις πληροφορίες που φέρουν τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και το επιτελείο του να μελετούν την κατάργηση των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ με το αιτιολογικό ότι διευκολύνουν τις παράνομες συναλλαγές, ένας πρώην τραπεζίτης σε έκθεσή του προσθέτει ότι μαζί με το ευρωπεντακοσάρικο θα πρέπει να αποσυρθούν τα χαρτονομίσματα των 50 στερλινών και των 100 δολαρίων.

«Το παράνομο χρήμα που διακινείται κάθε χρόνο ξεπερνά τα 2 τρισ. δολάρια»
, σημειώνει στην έκθεσή του ο Πίτερ Σαντς, διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής τράπεζας Standard Chartered από το 2006 έως τον Ιούνιο του 2015.
Ο πρώην τραπεζίτης απευθύνει έκκληση στις κυβερνήσεις και στους επικεφαλής των Κεντρικών Τραπεζών του G20 να κηρύξουν τον πόλεμο στο… μετρητό χρήμα.
Ο όμιλος των 20 μεγαλύτερων οικονομιών πρέπει να δραστηριοποιηθεί προτού την επόμενη συνάντηση κορυφής που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο Σεπτέμβριο στην Κίνα, υποστηρίζει ο Σαντς. Στην έρευνά του, την οποία διενήργησε υπό την αιγίδα του Harvard Kennedy School, ο Πίτερ Σαντς εξηγεί ότι «τα τραπεζογραμμάτια υψηλής ανταλλακτικής αξίας αποτελούν το νόμισμα των ελίτ της διαφθοράς, του διεθνούς εγκλήματος και των φοροφυγάδων σε κάθε γωνιά του πλανήτη».

«Τα χαρτονομίσματα μεγάλης αξίας κυκλοφορούν ελάχιστα στη νόμιμη οικονομία, όμως διαδραματίζουν κεφαλαιώδη ρόλο στη μαύρη οικονομία. Και η ειρωνεία είναι ότι τα χορηγούν στους απατεώνες τα ίδια τα κράτη»
, σημειώνει ο βρετανός τραπεζίτης.
Ο Πίτερ Σαντς παραδέχεται ότι η κατάργηση των χαρτονομισμάτων δεν θα σταματήσει το έγκλημα. «Ωστόσο, θα καταστήσει πιο δυσχερείς και πιο ακριβές τις συναλλαγές των εγκληματιών», τονίζει.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) καλωσόρισε τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Σαντς στο Harvard. Το BBC αναφέρει, ωστόσο, ότι αξιωματούχοι της Ευρωτράπεζας δήλωσαν ότι χρειάζονται περισσότερες αποδείξεις ότι τα τραπεζογραμμάτια διευκολύνουν τις εγκληματικές δραστηριότητες.
Το βρετανικό δίκτυο μέσων ενημέρωσης υπενθυμίζει ότι το 2010 η βρετανική κυβέρνηση είχε ζητήσει από τις τράπεζες της χώρας να σταματήσουν να συναλλάσσονται τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ διότι μια έρευνα που είχε διενεργηθεί είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτά χρησιμοποιούνται ως επί το πλείστον από παρανόμους.