Εάν η Ελλάδα δεν μπορέσει να συμφωνήσει με τους εταίρους σε ένα «οικονομικά εφικτό σχέδιο», τότε η κυβέρνηση θα στραφεί στο λαό για ένα πιθανό Grexit, δήλωσε ο ε επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να προκηρύξει νέες εκλογές ή δημοψήφισμα, αν δεν μπορεί να καταλήξει σε μια αποδεκτή συμφωνία.

Ερωτηθείς για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που η Ελλάδα βγει από το ευρώ ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε: «Η θέση μας είναι ότι εάν έχουμε ένα οικονομικά εφικτό σχέδιο που δεν δημιουργεί ύφεση και δεν συνεχίζει την παγίδα του χρέους θα υπογράψουμε.

»Αν δεν το κάνουμε, πρέπει να πάμε προς τον ελληνικό λαό, διότι δεν έχουμε καμία εντολή να εγκαταλείψουμε το ευρώ, και αυτό θα ήταν ένα πολύ κακό ενδεχόμενο.

»Γι’ αυτό θα συμβουλευτούμε τον ελληνικό λαό. Γιατή η εντολή μας ήταν η καλύτερη δυνατή συμφωνία εντός του ευρώ, καθώς είμαστε υπέρ της Ευρώπης.

Αν αυτό δεν είναι στα χαρτιά, και αν η Ευρώπη λέει ότι μπορείτε να κάνετε ό, τι θέλετε, μπορείτε να ψηφίσετε ό, τι θέλετε, αλλά στο τέλος πάντα πρέπει να κάνουμε τις ίδιες πολιτικές, τότε θα πρέπει να επανεξετάσουμε με τον ελληνικό λαό τι θα κάνουμε γι ‘αυτό».

Παράλληλα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε ότι ένα Grexit θα άλλαζε ριζικά τη φύση του ενιαίου νομίσματος. «Ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι ότι η διάλυση του ευρώ θα μας γυρίσει στις ανταγωνιστικές υποτιμήσεις και στο είδος της πολιτικής που είχαμε τη δεκαετία του 1930».