Το μοντέλο της προσχεδιασμένης οικονομίας των τελευταίων οκτώ ετών πλησιάζει στα όρια της κατάρρευσης, προειδοποιεί ο Steven Jakobsen, επικεφαλής οικονομολόγος της Saxo Bank, με τους αναλυτές της τράπεζας όσον αφορά τις επί μέρους επενδύσεις για το δεύτερο τρίμηνο του έτους να αναφέρουν: ο Mads Koefoed, επικεφαλής Μακροοικονομικής Στρατηγικής της Saxo Bank, προτείνει θέσεις αγοράς σε ευρωπαϊκά εταιρικά ομόλογα υψηλής απόδοσης εν μέσω του προγράμματος «τυπώματος χρήματος» της ΕΚΤ αλλά και αγορά αμερικανικών κρατικών ομολόγων μακράς διαρκείας σε περίπτωση αναβολής αύξησης επιτοκίων από τη Fed.
O επικεφαλής Στρατηγικής Συναλλάγματος John Hardy για το δεύτερο τρίμηνο αναμένει σύγκλιση προς τον μέσο όρο τιμών στα υψηλά για το δολάριο Νέας Ζηλανδίας και στα χαμηλά για τη σουηδική κορόνα. Από την άλλη μεριά, φαίνεται ότι το ράλι του αμερικανικού δολαρίου θα συνεχιστεί και το δεύτερο τρίμηνο, αν και ο ρυθμός κατά πάσα πιθανότητα θα επιβραδυνθεί σημαντικά μετά την εντυπωσιακή άνοδο τους τελευταίους έξι μήνες. Οι προοπτικές του ιαπωνικού γεν παραμένουν μεγάλο ερωτηματικό. Η αγγλική λίρα ενδέχεται να δεχθεί πιέσεις όσο πλησιάζουν οι εκλογές του Μαΐου. Για τον Ole Hansen, επικεφαλής Στρατηγικής Εμπορευμάτων της τράπεζας, το δεύτερο τρίμηνο η προσοχή θα στραφεί στην αποκατάσταση της σωστής ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης για το πετρέλαιο, ενώ η τιμή του χρυσού θα συνεχίσει να εξαρτάται από το δολάριο, την πορεία των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων και τον χρόνο της πρώτης αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ, χωρίς να αναμένονται σημαντικές θετικές επιπτώσεις. Ως επενδυτικές ιδέες προτείνει ανοδικές θέσεις σε πολύτιμα μέταλλα και πωλήσεις αργού πετρελαίου WTI.
Ο Peter Garnry, επικεφαλής Στρατηγικής Μετοχών, εκτιμά ότι η πορεία των ευρωπαϊκών μετοχών θα ωφεληθεί σημαντικά το δεύτερο τρίμηνο, ενώ το 2015 κατά πάσα πιθανότητα θα αποδειχθεί ένα déjà vu της πορείας που ακολούθησαν οι μετοχές των ΗΠΑ το 2013, όταν κατέγραψαν άνοδο ύψους 32%. Αυτό σημαίνει ότι οι μετοχές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενδέχεται να σημειώσουν επιπλέον απόδοση 15% σε σχέση με την εντυπωσιακή πορεία που έχουν ήδη καταγράψει από την αρχή της χρονιάς. Ως επενδυτικές ιδέες προτείνει αγορά της μετοχής της Airbus και αγορά του ETF Κολομβίας – Global X MSCI Colombia 20.


Η Ελλάδα

Οσον αφορά την Ελλάδα, κοινή συνισταμένη των εκτιμήσεων είναι ότι η ελληνική αγορά καθοδηγείται σχεδόν ολοκληρωτικά από τις πολιτικές εξελίξεις. Ο μεγαλοεπενδυτής Mark Mobius, γκουρού των αναδυόμενων αγορών και πρόεδρος της Templeton Εmerging Μarkets Investment Trust, που βρέθηκε στην Αθήνα προσκεκλημένος του Private Banking της Eurobank, εμφανίστηκε αισιόδοξος τόσο για τις δυνατότητες επίτευξης μιας συμφωνίας με τους δανειστές όσο και για τις προοπτικές της εγχώριας κεφαλαιαγοράς.
Στο σενάριο αυτό και αν η Ελλάδα παραμείνει στο ευρώ, το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει σημαντικά περιθώρια ανόδου τα οποία, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, θα ξεπεράσουν το 88%, ενώ αν η χώρα παραμείνει στο ευρώ υπό όρους (π.χ., έλεγχος στη διακίνηση κεφαλαίων) η πτώση θα φθάσει το 36% και εκτός ευρώ θα ξεπεράσει το 73%.
Απόλυτα συνδεδεμένη με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα φαίνεται ότι είναι η οικονομική πορεία της χώρας, εκτίμησε η Goldman Sachs έπειτα από επίσκεψη στελεχών της στην Αθήνα, όπου συναντήθηκαν με εκπροσώπους των συστημικών τραπεζών και των ελληνικών αρχών αλλά και με εκπροσώπους του ΔΝΤ, κάνοντας παράλληλα λόγο για επιδείνωση των συνθηκών λειτουργίας των ελληνικών τραπεζών, την ώρα που το «μονοπάτι» της πολιτικής συμφωνίας με τους πιστωτές παραμένει ασαφές.
Το κακό σενάριο

«Ο μεγαλύτερος φόβος τώρα είναι ότι η Ελλάδα θα βγει από την ευρωζώνη κατά λάθος» αναφέρουν διαχειριστές κεφαλαίων με έδρα το Σίτι του Λονδίνου. Στο κακό σενάριο, σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch, το πρόγραμμα θα ανασταλεί, η ΕΚΤ θα «κόψει» την αύξηση του ELA, το «bank run» θα έρθει πιο κοντά και η Ελλάδα θα κηρύξει στάση πληρωμών σε ΔΝΤ και EKT. Ετσι, το Grexit θα είναι αναπόφευκτο και θα γίνει εντός του έτους και τότε η Ευρώπη θα δώσει την επιλογή στην Ελλάδα να παραμείνει στην ΕΕ ώστε να αποφύγει την πλήρη κατάρρευση της οικονομίας της.
Για τη Citigroup το πιο πιθανό σενάριο είναι η μερική εκταμίευση της τελευταίας δόσης κάποια στιγμή τον Απρίλιο, αφού προηγουμένως έχει συμφωνηθεί η λίστα μεταρρυθμίσεων. Καθώς πάντως ένα τρίτο πακέτο διάσωσης είναι σχεδόν αναπόφευκτο για τη χώρα, οι σχετικές διαπραγματεύσεις γι’ αυτό μπορεί κάλλιστα να επαναφέρουν τη συζήτηση σχετικά με την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων αλλά και για μια συμφωνία όσον αφορά το χρέος είτε η χώρα παραμείνει στο ευρώ είτε η χώρα βρεθεί εκτός ευρώ αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν.

HeliosPlus