Για την προσεχή Τρίτη ανανέωσαν το «ραντεβού» τους το οικονομικό επιτελείο και οι επικεφαλής της τρόικας, αλλά ελάχιστοι πιστεύουν ότι και τότε θα υπάρξει συμφωνία, κυρίως για το ύψος του δημοσιονομικού κενού για το 2014.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε, μετά την 4ωρη συνάντηση της Κυριακής με τους εκπροσώπους των δανειστών, ότι ο στόχος της κυβέρνησης επικεντρώνεται σε δύο σημεία:

– Να συμφωνηθεί ένα βασικό σενάριο για την εκτέλεση του προϋπολογισμού 2013 και για τον προϋπολογισμό 2014

– Να εξεταστεί το κατά πόσον οι παρεμβάσεις από το υπουργείο Εργασίας και τα αποτελέσματα από τη φορολογική συμμόρφωση (π.χ. αύξηση εσόδων λόγω ανάπτυξης της οικονομίας) και τη φορολογική διοίκηση, υπερκαλύπτουν το δημοσιονομικό κενό του 2014.

Αλλά, παράγοντας που παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις διαπραγματεύσεις δηλώνει ότι αποκόμισε την εντύπωση, πως οι επικεφαλής της τρόικας δεν επείγονται να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις. Μάλιστα,ζητούν συνεχώς πρόσθετα στοιχεία, προκειμένου να πειστούν για τιςαιτιάσεις της ελληνικής πλευράς σχετικά με τις αναγκαίες παρεμβάσειςστην οικονομία. Αντίθετα, ανέφερε ο ίδιος παράγοντας, η ελληνική πλευρά επείγεται να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις, με δεδομένη την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού έως τις21 Νοεμβρίου.

Χαρακτηριστικό της ασάφειας που καλύπτει τη στάση, κυρίως της τρόικας, είναι και το γεγονός ότι την Τρίτη θα συζητηθεί και το εάν οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επανέλθουν και το πότε στην Αθήνα, αφού, εκ των πραγμάτων, οι συζητήσεις θα διακοπούν λόγω της συνεδρίασης του Eurogroupστις 14 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τον υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, στη σημερινή συνάντηση άνοιξαν όλα τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων.

Ειδικότερα, τέθηκαν επί τάπητος ο προϋπολογισμός 2013 και ο προϋπολογισμός 2014, οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, οι αναγκαίες διαθρωτικές παρεμβάσεις (το μεγάλο τμήμα των οποίων, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, αφορά στο υπουργείο Ανάπτυξης- πλειστηριασμοί, επαγγελματικές μισθώσεις), τα προαπαιτούμενα μέτρα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ (που εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο) και η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων.

Το συγκεκριμένο στέλεχος υποστήριξε ότι «κατά τη συνάντηση δεν μπήκαμε σε αριθμούς για όλα αυτά» (αν και άλλος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου είπε ότι «τα νούμερα είναι υπέρ μας»), θέλησε, όμως, να διαψεύσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο κατάθεσης συμπληρωματικού προϋπολογισμού εντός του 2014.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μεγάλα «ανοικτά μέτωπα» για τους εκπροσώπους των δανειστών εστιάζονται στο φορολογικό σύστημα και στις «τρύπες» στα ασφαλιστικά ταμεία. Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο νέων μέτρων για το 2014, αλλά τα προσδιορίζει σε 500- 700 εκατ. ευρώ (αντί των 2- 2,5 δισ. ευρώ που φέρεται να ζητεί η τρόικα) και σε ουδεμία περίπτωση δέχεται τα πρόσθετα μέτρα να αφορούν σε μισθούς, συντάξεις και φόρους.

Σημειώνεται, ότι οι επικεφαλής της τρόικας θα μεταβούν αύριο στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προκειμένου να εξεταστεί ο σχεδιασμός για το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας των 12.500 υπαλλήλων, οι οποίοι θα προέλθουν κυρίως από τους ΟΤΑ, τον τομέα της Υγείας και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Επίσης θα συζητηθεί εάν θα προσμετρηθούν στους 4.000 δημοσίους υπαλλήλους που θα απολυθούν το 2013, οι εργαζόμενοι που θα απολυθούν από τα ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ, μετά από την αναδιάρθρωσή τους, εφόσον κάτι τέτοιο αποφασίσει τελικά η κυβέρνηση. Παράλληλα, η τρόικα πρέπει να αποδεχθεί το αίτημα της κυβέρνησης, να μετατεθεί κατά 2- 3 μήνες το δεύτερο κύμα της διαθεσιμότητας (με, επίσης, 12.500 υπαλλήλους), καθώς δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για την ολοκλήρωσή του έως το τέλος Δεκεμβρίου.