Σάρκα και οστά λαμβάνει το μνημόνιο συνεργασίας που είχε υπογραφεί μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της πολυεθνικής εταιρείας ΖΤΕ. Όπως μετέδιδαν την Τρίτη στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, στο περιθώριο της συνάντησης του υπουργού κ. Κωστή Χατζηδάκη με τον αντιπρόεδρο Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης της ZTE Corporation κ. Τσανγκ Σιάογουεϊ, η εταιρεία προτίθεται να δημιουργήσει άμεσα κέντρο εφοδιαστικής αλυσίδας για τα προϊόντα της στην Ευρώπη στο λιμάνι του Πειραιά.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της συμφωνίας εξετάζεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση του προέδρου και εκτελεστικού διευθυντή της ΖΤΕ κ. Χου Γουέι Γκι με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά στις 10 Οκτωβρίου, όταν εκτιμάται ότι και θα οριστικοποιηθεί το πλάνο της εταιρείας οριστικά.
Όπως αναφέρουν, στη συζήτηση μεταξύ του κ. Χατζηδάκη και των στελεχών της ΖΤΕ, επιβεβαιώθηκε η πρόθεση της πολυεθνικής επιχείρησης να υλοποιήσει τις πρόνοιες του μνημονίου συνεργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κέντρο εφοδιαστικής αλυσίδας της ΖΤΕ θα μπορούσε να ξεκινήσει ως το τέλος του έτους. Σημειωτέον ότι το ζήτημα επιβολής δασμών στα κινεζικά τηλεπικοινωνιακά προϊόντα από την ΕΕ θεωρείται πλέον λήξαν.
Παράλληλα, εκκρεμεί το ζήτημα της δημιουργίας παραγωγικής μονάδας της ΖΤΕ στην Ελλάδα, αλλά και ενός κέντρου έρευνας και ανάπτυξης, που μένει να διευκρινιστούν το επόμενο διάστημα από την εταιρεία. Αξίζει να αναφερθεί ότι η ΖΤΕ προμηθεύει με εξοπλισμό ελληνικές επιχειρήσεις, όπως ο όμιλος ΟΤΕ.
Αντίστοιχο μνημόνιο συνεργασίας έχει υπογραφεί με την κινεζική εταιρία τηλεποικοινωνιακού εξοπλισμού Huawei που προβλέπει τη δημιουργία στην Ελλάδα διαμετακομιστικού κόμβου και ενός κέντρου έρευνας και τεχνολογίας, σε συνεργασία με κερευνητικά κέντρα και ελληνικές εταιρείες.