Οριακή αύξηση 0,8% σημείωσε η απασχόληση στα ελληνικά ξενοδοχεία τον Αύγουστο του 2012, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011, φθάνοντας τους 119.990 εργαζόμενους. Αντίθετα τον Μάιο του 2012 η απασχόληση μειώθηκε 2,3% σε ετήσια βάση, πέφτοντας στους 92.100. Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα πεδίου του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) «Η απασχόληση στον τουριστικό τομέα», που παρουσιάστηκε από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) στις 4 Φεβρουαρίου και στην οποία συμμετείχαν 1.200 ξενοδοχειακές μονάδες, ο αριθμός των απασχολούμενων στα ελληνικά ξενοδοχεία διευρύνεται την υψηλή περίοδο, μολονότι ο τζίρος των μονάδων απομειώνεται το 2012 σε σχέση με το 2011.

Η πτώση στον αριθμό των απασχολούμενων τον Μάιο οφείλεται στο ότι αρκετός αριθμός ξενοδοχείων δεν άνοιξαν καθόλου ή λειτούργησαν καθυστερημένα. Επίσης τα μεγέθη απασχόλησης στα ξενοδοχεία θα ήταν υψηλότερα αν δεν καταγραφόταν η δραματική πτώση στην κίνηση του εσωτερικού τουρισμού εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης, η οποία αποτυπώθηκε εντονότερα σε ορεινούς προορισμούς.

«Η Ελλάδα οφείλει και πρέπει να υιοθετήσει ένα αναπτυξιακό μοντέλο που θα δίνει έμφαση στην ποιότητα και όχι στην προσέλκυση πελατών μέσω της συνεχούς μείωσης των τιμών, παραμένοντας όμως τιμολογιακά ανταγωνιστική», τόνισε ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Γ. Τσακίρης, προσθέτοντας ότι μετά το 2000 ο τουρισμός «είναι ο μόνος κλάδος του ιδιωτικού τομέα που έχει δημιουργήσει 60.000 νέες θέσεις απασχόλησης, τη στιγμή που σε όλους τους υπολοίπους τομείς, με εξαίρεση ορισμένους τομείς του Δημόσιου, η απασχόληση έχει συρρικνωθεί». Από την έρευνα προκύπτει ότι η αύξηση της τιμής των δωματίων κατά 10% επιφέρει άνοδο της συνολικής απασχόλησης κατά 3,7%.
Στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 94% των τουριστικών επιχειρήσεων απασχολεί λιγότερους από δέκα εργαζόμενους. Στην Ελλάδα το 61,6% των ξενοδοχείων απασχολεί λιγότερους από πέντε εργαζόμενους και μόνο το 2,4% απασχολεί πάνω από 100 άτομα, αποδεικνύοντας τη σύνδεση των μικρού μεγέθους ξενοδοχειακών επιχειρήσεων με τον υπόλοιπο οικονομικό και κοινωνικό ιστό της περιοχής που δραστηριοποιούνται. Η τουριστική δραστηριότητα «αποτελεί και βασικό εργαλείο περιφερειακής ανάπτυξης», ανέφερε ο πρόεδρος του ΞΕΕ και συμπλήρωσε ότι στόχος δεν πρέπει να είναι μόνο η αύξηση των αφίξεων στη χώρα, καθώς «οι οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες δε νοιάζονται τόσο για τις συναλλαγματικές εισπράξεις, όσο για την επίδραση της τουριστικής ανάπτυξης στην συνολική απασχόληση».

Μείωση της απασχόλησης στους προορισμούς των Ελλήνων, αύξηση στους σε όσους δέχονται ξένους τουρίστες
Από την έρευνα του ΙΤΕΠ προκύπτει ότι υπάρχει υψηλή μείωση της απασχόλησης σε περιφερειακό επίπεδο, στις περιοχές που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό ελλήνων πελατών. Αντίθετα, αύξηση παρατηρείται στους παραδοσιακούς προορισμούς που εξυπηρετούν κυρίως αλλοδαπούς πελάτες. Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στις περιοχές Ηπείρου –Θεσσαλίας με 31,5% τον Μάιο και 21,3% τον Αύγουστο, ενώ ακολουθεί η Πελοπόννησος με απώλειες 16% και η Αττική με 8,2%, τον Αύγουστο.
Στα ξενοδοχεία της Αττικής η απασχόληση μειώνεται συνεχώς από το 2008 και η τελευταία συρρίκνωση του αριθμού προστίθεται σε μια αφύσικα υψηλή, όπως χαρακτηρίζεται, πτώση της απασχόλησης κατά 19,4% το 2011. Οι απώλειες που σημειώθηκαν πέρυσι οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη διακοπή της λειτουργίας αρκετών ξενοδοχειακών μονάδων στο κέντρο της πρωτεύουσας. Σημαντικότερη ωστόσο είναι η άνοδος της απασχόλησης μεταξύ 2011-12 στην περιφέρεια της Μακεδονίας – Θράκης (11,4%), αν και το 2011 η περιοχή είχε παρουσιάσει μείωση 8,56%, λόγω των αρνητικών επιδόσεων στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης το 2011, με αποτέλεσμα η απασχόληση πλέον να έχει επανέλθει στα επίπεδα του 2010.
Ανοδική για άλλη μια χρονιά ήταν η απασχόληση στην Κρήτη και τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, γεγονός στο οποίο έχει συμβάλλει η συνεχής επέκταση του αριθμού και δυναμικού των ξενοδοχείων υψηλών κατηγοριών. Το 2012 το ξενοδοχειακό δυναμικό της χώρας αυξήθηκε κατά 3.000 δωμάτια, τα περισσότερα από τα οποία προστέθηκαν στο δυναμικό του Νοτίου Αιγαίου, της Κρήτης και της Μακεδονίας –Θράκης. Αν δεν ληφθεί υπόψη η αύξηση της απασχόλησης που οφείλεται στη λειτουργία των νέων μονάδων, ο αριθμός των εργαζομένων στα ελληνικά ξενοδοχεία θα είχε συρρικνωθεί κατά 1,3% επιπλέον τον Μάιο, ενώ θα εμφάνιζε αρνητικό πρόσημο και τον Αύγουστο.
Επίσης για άλλη μια χρονιά συνεχίστηκε η τάση συγκέντρωσης της τουριστικής δραστηριότητας στη νησιωτική χώρα, καθώς το 2008 πρώτη σε απασχόληση ήταν η Κρήτη, ενώ το 2012 η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Αντίθετα, έχει συρρικνωθεί πολύ το μερίδιο της Αττικής στη συνολική απασχόληση, μια και πέρυσι είχε υποσκελιστεί σε απόλυτους αριθμούς από την Περιφέρεια Μακεδονίας –Θράκης, ενώ εφέτος ξεπεράστηκε και από τα Ιόνια Νησιά.
Πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα και αρνητική εξέλιξη που παρατηρήθηκε το 2012 και δείχνει ότι η τουριστική περίοδος στα ξενοδοχεία της ηπειρωτικής χώρας μειώνεται διαρκώς, ήταν το ότι μεγάλος αριθμός μονάδων χαμηλών κατηγοριών παρέμειναν κλειστές τον Μάιο. Το 12,8% των ξενοδοχείων ενός αστεριού, το 10,3% των δύο αστέρων και το 6,9% των τριών αστέρων, δεν λειτούργησαν καθόλου τον Μάιο. Τα ξενοδοχεία των τεσσάρων και πέντε αστέρων λειτουργούσαν στο σύνολό τους, αλλά και έτσι ακόμα τα κλειστά ξενοδοχεία αποτελούσαν το 4,3% του συνολικού δυναμικού της χώρας.

Μειώθηκαν οι αλλοδαποί που απασχολούνται
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΤΕΠ, το 2012 συρρικνώθηκε αισθητά ο αριθμός των αλλοδαπών που εργάζονται στα ελληνικά ξενοδοχεία, καθώς τον Μάιο του 2012 το ποσοστό των αλλοδαπών εργαζομένων περιορίστηκε στο 20,48% και τον Αύγουστο στο 21,42% του συνόλου των απασχολουμένων. Συγκριτικά με το 2011, ο αριθμός των αλλοδαπών εργαζομένων μειώθηκε κατά 7,3% το Μάιο και κατά 8,4% τον Αύγουστο. Η υψηλότερη μείωση στην απασχόληση αλλοδαπών καταγράφεται στα ξενοδοχεία της ηπειρωτικής χώρας των μεσαίων κατηγοριών, ενώ αύξηση του ποσοστού εμφανίζεται μόνο στα ξενοδοχεία χαμηλών κατηγοριών του Νοτίου Αιγαίου και της Κρήτης. Από την άλλη διαπιστώνεται ότι στις τοπικές κοινωνίες λειτουργούν τα αντανακλαστικά της κοινωνικής αλληλεγγύης, με τους ξενοδόχους να στηρίζουν την απασχόληση των νέων που κατάγονται από την περιοχή τους. «Την ίδια στιγμή στην Ισπανία, μια χώρα με την ίδια με εμάς ποσοστά ανεργίας, το ποσοστό των αλλοδαπών εργαζομένων στα ξενοδοχεία είναι 53% ενώ το αντίστοιχο στην Γερμανία είναι 31%», τόνισε ο πρόεδρος του ΞΕΕ.

Δείτε τους πίνακες του ΙΤΕΠ