Στη ριζική αναθεώρηση επί τα χείρω του ρυθμού ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας για το 2012-2013, εξαιτίας της κρίσης που πλήττει συνολικά την ευρωζώνη, προχώρησε η Bundesbank.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, ο ρυθμός ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας αναμένεται να κυμανθεί στο 0,4% το 2013 (από 1,6% που ήταν η αντίστοιχη πρόβλεψη τον περασμένο Ιούνιο) και στο 0,7% το 2012 (από 1%).

Πιο αισιόδοξες ωστόσο είναι οι εκτιμήσεις για το 2014, με την τράπεζα να προβλέπει ισχυρή οικονομική ανάπτυξη η οποία θα φθάσει το 1,9%. Η ανεργία εξάλλου εκτιμάται ότι θα αυξηθεί από το 6,8% το 2012 στο 7,2% το 2013 προτού πέσει στο 7% το 2014.

Οπως αναφέρει το ανακοινωθέν της Bundesbank «η οικονομική προοπτική επλήγη λόγω της οξύτατης ύφεσης κατά την προσαρμογή σε τμήματα της ζώνης του ευρώ καθώς και της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας. (…)Υπάρχουν ωστόσο αξιόπιστες ενδείξεις ότι η φάση των ισχνών ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας δεν θα διαρκέσει επί μακρόν και ότι η Γερμανία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη».

Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας αναθεώρησε εξάλλου προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, ο οποίος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 1,5% το 2013, και όχι στο 1,6% όπως είχε αρχικώς εκτιμηθεί, και στο 1,6% το 2014 – από 2,1% εφέτος.

Οπως σημειώνει το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg, οι νέες προβλέψεις για το επίπεδο πληθωρισμού ενδέχεται να καθησυχάσουν τους φόβους του Βερολίνου και να αφήσουν μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με τον επικεφαλής της κ. Μάριο Ντράγκι να προχωρά σε επιπλέον μείωση των επιτοκίων.

Διαφορετικές προβλέψεις Bundesbank – ΕΚΤ για την ευρωζώνη

Τα στοιχεία ωστόσο που δίνει η γερμανική κεντρική τράπεζα για τους ρυθμούς ανάπτυξης συνολικά της ευρωζώνης – και στα οποία βασίζονται ακολούθως και οι εκτιμήσεις για τη γερμανική οικονομία – είναι διαφορετικά από αυτά που παρουσίασε την Πέμπτη ο κ. Ντράγκι.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της Bundesbank «φαίνεται πιθανό ότι η οικονομική κατάσταση της ευρωζώνης θα σταθεροποιηθεί κατά το επόμενο έτος και θα ακολουθήσει μία ισχή ανάπτυξη».

«Προϋπόθεση για να συμβεί κάτι τέτοιο είναι», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «ότι δεν θα επιδεινωθεί η τραπεζική κρίση και η κρίση χρέους στην ευρωζώνη και ότι θα συνεχιστούν οι σταθεροποιητικές τάσεις και οι μεταρρυθμίσεις».

Την Πέμπτη ωστόσο η ΕΚΤ προέβλεψε συρρίκνωση στην ευρωζώνη κατά 0,5% εφέτος και 0,3% το 2013, πριν την επιστροφή σε ανάπτυξη της τάξεως του 1,2% το 2014.

«Εκτιμάται ότι η ευρωζώνη θα ανακάμψει πιο σύντομα και η παγκόσμια οικονομία θα επιταχυνθεί πιο γρήγορα από τις συγκεκριμένες εκτιμήσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας. «Σε αυτήν την περίπτωση εκτιμάται ότι η γερμανική οικονομία, με δεδομένη την υγιή κατάσταση στην οποία βρίσκεται, θα επωφεληθεί από τις επιπλέον ευκαιρίες ανάπτυξης που θα προκύψουν».

Σε αντίθετη περίπτωση, «αν η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας παραμείνει κάτω από τις προσδοκίες και η κρίση χρέους επιδεινωθεί σε κάποιες χώρες, είναι πιθανό η γερμανική οικονομία να ακολουθήσει μία πιο ισχνή πορεία από αυτή που προβλέπεται στο βασικό σενάριο». Οπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο ανακοινωθέν, οι συγκεκριμένες προβλέψεις υπόκεινται σε «μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας», ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος επιδείνωσης του οικονομικού κλίματος.