Περιορισμό των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών την επόμενη τριετία, προβλέπει σε μελέτη της για τον κλάδο η εταιρεία Stochasis. Οπως αναφέρεται στη μελέτη, παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία των τελευταίων ετών, η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια ιδιωτική εκπαίδευση δεν επλήγη όσο άλλοι κλάδοι λόγω της ανελαστικής ζήτησης.
Ειδικότερα, το 2011 ανακόπηκε η ανοδική πορεία του κλάδου, καθώς παρουσίασε μείωση της τάξης του 5,5% σε σχέση με το 2010 και διαμορφώθηκε στα 328 εκατ. ευρώ. Ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής ήταν θετικός (2,7%) τη χρονική περίοδο 2007 – 2011.
Σύμφωνα με τη Stochasis, η πορεία του κλάδου θα παρουσιάσει μείωση το 2012 η οποία θα διαμορφωθεί στο 5% και θα περιοριστεί το 2013 σε 2% – 4%. Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, από το 2014 θα υπάρξουν τάσεις σταθεροποίησης της αγοράς με την προϋπόθεση ότι θα βελτιωθούν οι οικονομικές συνθήκες της χώρας.
Η εξεταζόμενη αγορά πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης περιλαμβάνει τα: νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία, τα γυμνάσια και τα γενικά – επαγγελματικά λύκεια και επαγγελματικές σχολές.
Στην Ελλάδα τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατέχουν το 7% του συνόλου των δημοσίων και ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων. Επίσης, το 80% των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αντιστοιχεί σε νηπιαγωγεία και δημοτικά.
Η ζήτηση για ιδιωτική εκπαίδευση έχει άμεση σχέση με τις οικονομικές συνθήκες. Η ύφεση, η αύξηση της ανεργίας, καθώς και η αύξηση της φορολογίας έχουν οδηγήσει σε μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, γεγονός που επηρεάζει κατ΄επέκταση την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια ιδιωτική εκπαίδευση.
Από την άλλη πλευρά, αφενός οι συνθήκες λειτουργίας και οι ελλείψεις της δημόσιας παιδείας και αφετέρου η προτεραιότητα που δίνουν οι γονείς στην εκπαίδευση των παιδιών τους, σε συνδυασμό με την επιλογή αναγνωρισμένων ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, έχουν διατηρήσει διαχρονικά σε σχετικά σταθερά επίπεδα το συνολικό αριθμό των μαθητών στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Την περίοδο 2010/2011 στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια φοιτούσαν: 12.116 μαθητές στα νηπιαγωγεία από 11.658 την περίοδο 2009/2010, στα γυμνάσια 17.327 μαθητές από 18.147, στα δημοτικά 44.839 μαθητές από 46.023 και στα γενικά λύκεια 16.018 μαθητές από 16.884 μαθητές την περίοδο 2009 – 2010. Συνολικά δηλαδή, προέκυψε μια απώλεια μεταξύ των δύο περιόδων της τάξης των 2.400 μαθητών.
Ο ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων του κλάδου είναι ιδιαίτερα έντονος και εστιάζεται στο ύψος των διδάκτρων και στην παροχή επιπλέον εκπαιδευτικών, αθλητικών και άλλων υπηρεσιών.
Η έντασή του αυξάνεται στις περιοχές που βρίσκονται πολλά ιδιωτικά σχολεία που εξυπηρετούν τις οικονομικά εύρωστες περιοχές.
Σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Ρεγκούζα, πρόεδρο της Stochasis, η επιδείνωση που παρουσιάζει το συναλλακτικό κύκλωμα το 2011, λόγω της επιμήκυνσης της περιόδου είσπραξης απαιτήσεων έχει αντίκτυπο στην ταμειακή ρευστότητα. Ειδικότερα, η περιορισμένη κάλυψη των χρηματοοικονομικών δαπανών από τη λειτουργική κερδοφορία, ιδιαίτερα το 2011, καθιστά τις επιχειρήσεις περισσότερο «ευπρόσβλητες» σε περαιτέρω μεταβολές του σημερινού οικονομικού περιβάλλοντος, ωστόσο συνεχίζει να παρέχει ένδειξη σχετικής ασφάλειας στους μακροχρόνιους πιστωτές.