Η Ελλάδα έλαβε οκτώ προσφορές από 11 επιχειρήσεις με διεθνή παρουσία, οι δύο μεμονωμένα και οι υπόλοιπες εννέα συγκροτώντας τέσσερις κοινοπραξίες, για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές Πατραϊκός κόλπος (δυτικά) και Κατάκολο και στη χερσαία περιοχή Ιωάννινα, είπε τη Δευτέρα το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σε ανακοίνωσή του.

«Η συμμετοχή των αιτήσεων συμμετοχής στο διεθνή διαγωνισμό κρίνεται εξαιρετικά επιτυχής παρά το δυσμενές επενδυτικό περιβάλλον και την κινδυνολογία που αναπτύχθηκε το τελευταίο διάστημα» τονίζει το ΥΠΕΚΑ.

Η Ελλάδα, που δεν παράγει σχεδόν καθόλου πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, στοχεύει στην εκμετάλλευση των πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που διαθέτει, στο πλαίσιο της προσπάθειας για αναδιάρθρωση της οικονομίας και της μείωσης της εξάρτησής της από τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Η κατάθεση των οκτώ προσφορών για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις τρεις περιοχές στη Δυτική Ελλάδα δείχνει ότι το ενδιαφέρον που υπάρχει για τη χώρα μας είναι μεγάλο»
δήλωσε ο υπουργός ΠΕΚΑ Ευ.Λιβιεράτος και πρόσθεσε:

«Είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα μπαίνει και πάλι στον ενεργειακό χάρτη, σε μια περίοδο που ο τομέας της ενέργειας αποτελεί μια σπουδαία ελπίδα για την εθνική οικονομία. Την ίδια στιγμή το ενδιαφέρον από ολόκληρο τον πλανήτη στη διαδικασία δείχνει ότι η προσπάθεια της Ελλάδας αναγνωρίζεται και η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται σταδιακά».

«Η χώρα μας μπορεί να προσελκύσει νέες επενδύσεις, να δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης, να ενισχύσει την γεωστρατηγική θέση και την ανταγωνιστικότητα της, για να καταφέρουμε να βγούμε από την κρίση»
, τόνισε ακόμη ο υπουργός.

Οι αιτήσεις συμμετοχής

Μεταξύ των οκτώ ενδιαφερομένων είναι η Edison International SPA, η Schlumberger SLB, η Energean Oil and Gas, η Chariot Oil and Gas Limited.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, αιτήσεις συμμετοχής κατέθεσαν:

Για την περιοχή Ιωάννινα

1. Ελληνικά Πετρέλαια A.E, Edison International SPA, Melrose Resources Plc
2. Energean Oil and Gas, Petra Petroleum, Schlumberger (strategic technical partner)
3. Arctic Hunter Energy Inc., K.O. Enterprises Inc.
4. Chariot Oil and Gas Limited

Για την περιοχή Πατραϊκός Κόλπος (Δυτικά)

1. Energean Oil and Gas, Trajan Oil and Gas Limited, Schlumberger (strategic technical partner)
2. Ελληνικά Πετρέλαια A.E, Edison International SPA, Melrose Resources Plc

Για την περιοχή Κατάκολο

1. Energean Oil and Gas, Trajan Oil and Gas Limited, Schlumberger (strategic technical partner)
2. GrekoilEnergyVenturesLTD

Σημειώνεται από το υπουργείο «ότι για τις ίδιες περιοχές, στον επίσημο γύρο παραχωρήσεων το 1996 συμμετείχαν μόλις δύο εταιρίες για την περιοχή των Ιωαννίνων, δύο για τον Πατραϊκό και καμία για την περιοχή του Κατάκολου».

Σύμφωνα με περυσινές δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων, που υπενθυμίζει το Reuters, τα αποθέματα πετρελαίου στα τρία μπλοκ συνδυαστικά, στις θαλάσσιες περιοχές του Πατραϊκού κόλπου (δυτικά) και του Κατάκολου και στη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, ενδέχεται να ανέρχονται στα 280 βαρέλια πετρελαίου.

Τα κοιτάσματα εκτιμάται ότι βρίσκονται κοντά στην Πάτρα, το Κατάκολο και τα Ιωάννινα.

Τον τελευταίο αιώνα έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 200 ανεπιτυχείς δοκιμαστικές γεωτρήσεις σε διάφορα μέρη στην Ελλάδα, με την πιο πρόσφατη πριν από 12 χρόνια. Οι περισσότερες από αυτές τις γεωτρήσεις δεν διενεργήθηκαν σωστά, ή πραγματοποιήθηκαν σε λάθος τοποθεσίες, είπαν Έλληνες αξιωματούχοι, όπως αναφέρει το Reuters.

Η Ελλάδα ξοδεύει ετησίως 10-12 δισ. ευρώ για εισαγωγές πετρελαίου, ποσό που αντιστοιχεί στο 5% του ΑΕΠ της.

Οι εδαφικές διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας εμποδίζουν την χώρα να διεξάγει έρευνες για υδρογονάνθρακες στα ανατολικά.