Νέα πτώση στο 1,7% σημείωσε το Φεβρουάριο ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση και βεβαίως στην ευρωζώνη, όπου ο μέσος όρος του πληθωρισμού διαμορφώνεται στο 2,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.

Αιτία της πτώσης του πληθωρισμού στην Ελλάδα είναι βεβαίως η διολίσθηση της οικονομίας της χώρας όλο και βαθύτερα στην ύφεση. Σημειωτέον ότι οι εκπτώσεις στα εμπορικά καταστήματα είχαν ξεκινήσει από τις 15 Ιανουαρίου, οπότε η υποχώρηση του δείκτη από το 2,1%, που βρισκόταν τον Ιανουάριο, δεν μπορεί να αποδοθεί σ’ αυτές. Σημειωτέον ότι το Δεκέμβριο του 2011 ο δείκτης τιμών καταναλωτή ήταν στην Ελλάδα 2,2%, το Νοέμβριο 2,8%, ενώ το Φεβρουάριο του 2011 ήτα 4,2%.

Το ανώτατο ανεκτό από την ΕΚΤ όριο πληθωρισμού είναι, ως γνωστόν, το 2%. Κάτω από το όριο αυτό, επίσης λόγω οικονομικής ύφεσης, έχει υποχωρήσει η Ισπανία (1,9%), ενώ στο όριο 2% κατεγράφη ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Βουλγαρία. Οι μεγαλύτερες πληθωριστικές πιέσεις στην ΕΕ κατεγράφησαν στην Ουγγαρία (5,8%) και στην ευρωζώνη στην Εσθονία (4,4), η οποία θεωρείται από πολλούς ως πρότυπο για τις χειμαζόμενες οικονομίες της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στη Γερμανία ο πληθωρισμός ενισχύθηκε στο 2,5% το Φεβρουάριο από 2,3% που ήταν τον Ιανουάριο, αλλά στη Γαλλία υποχώρησε στο 2,5% από 2,6% που ήταν τον Ιανουάριο και 2,7% τον περασμένο Δεκέμβριο. Εντυπωσιακό άλμα από το 1,5% στο 2,4% σημείωσε ο πληθωρισμός στη Μάλτα.

Συρρικνώνεται η βιομηχανία
Ανάκαμψη σημείωσε, πάντως, ο βιομηχανικός κλάδος τόσο στην ΕΕ των 27 όσο και στην Ευρωζώνη των 17 τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, και στην ΕΕ και στην ευρωζώνη ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής ανέκαμψε σε μηνιαία βάση στο 0,2% τον Ιανουάριο του 2012 από το -1,1% που ήταν το Δεκέμβριο του 2011 στην ευρωζώνη και στο -0,8% που ήταν στο σύνολο της ΕΕ.

Σε ετήσια βάση ο δείκτης στην ευρωζώνη υποχώρησε κατά 1,2% τον Ιανουάριο (το Δεκέμβριο υποχωρούσε κατά 1,8%) και στο σύνολο της ΕΕ υποχώρησε κατά 1%, ακριβώς όσο είχε υποχωρήσει σε ετήσια βάση και τον περασμένο Δεκέμβριο.

Θεαματική ανάκαμψη του δείκτη κατεγράφη στην Ελλάδα σε μηνιαία βάση (από το -2,1% το Δεκέμβριο στο +2,3% τον Ιανουάριο). Σημειωτέον ότι το Νοέμβριο του 2011 ο δείκτης είχε ενισχυθεί κατά 1,1% συγκριτικά με τον Οκτώβριο του 2011, όταν είχε υποχωρήσει κατά 5,7% σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο, που είχε υποχωρήσει κατά 1,1% σε σύγκριση με τον Αύγουστο, που είχε υποχωρήσει κατά 3,1% σε σύγκριση με τον Ιούλιο.

Σε ετήσια βάση ο ελληνικός κλάδος βιομηχανίας και μεταποίησης συρρικνώθηκε με ρυθμό 5,2% τον Ιανουάριο, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο είχε συρρικνωθεί κατά 13,5%, το Νοέμβριο κατά 9,1%, τον Οκτώβριο κατά 14,1%, τον Σεπτέμβριο κατά 1,9% και τον Αύγουστο του 2011 κατά 12,2%.

Από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης η μεγαλύτερη αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατεγράφη τον Ιανουάριο στη Σλοβακία (7%) σε ετήσια βάση και συνολικά στην ΕΕ το υψηλότερο ποσοστό κατεγράφη στην Πολωνία (9,1%) Η μεγαλύτερη συρρίκνωση κατεγράφη στο Λουξεμβούργο (-10,4%).