Με νέα νομοθετική ρύθμιση περί δημοσίων προτάσεων που βάζει «φρένο» στην καταχρηστική έξοδο εισηγμένων, αλλά και άλλες θεσμικές παρεμβάσεις που στόχου έχουν την περαιτέρω θωράκιση της εγχώριας αγορά προωθεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σύμφωνα με τον πρόεδρό της κ. Κ. Μποτόπουλος.
Ειδικότερα με βάση τις προτάσεις που πρόκειται να υποβάλει άμεσα στο Υπουργείο Οικονομικών, προωθείται η κατάργηση της δυνατότητας εξόδου μίας εταιρείας από το Χρηματιστήριο κατόπιν μετασχηματισμού ( συγχώνευση, διάσπαση, μετατροπή) ο οποίος έχει ως αποτέλεσμα οι μέτοχοι εισηγμένων να λαμβάνουν ως αντάλλαγμα μετοχές μη εισηγμένων εταιρειών.
Έτσι, δυσχεραίνεται πλέον η δυνατότητα εξαγορών και διαγραφών εισηγμένων από μη εισηγμένες, οι οποίες θα ζημίωναν του μετόχους μειοψηφίας.
Επίσης, όσον αφορά στο προσφερόμενο στους μετόχους μειοψηφίας αντάλλαγμα θα λαμβάνονται υπόψη οι συναλλαγές του προτείνοντα κατά τους τελευταίους 12 μήνες, αντί 6 μηνών που ισχύει σήμερα ενώ ρυθμίζεται αναλυτικά το θέμα του δίκαιου και εύλογου ανταλλάγματος που πρέπει να προσφερθεί στους μετόχους μειοψηφίας σε περίπτωση που το αντάλλαγμα της δημόσιας πρότασης συνίσταται όχι σε μετρητά αλλά σε κινητές αξίες.
Δημιουργείται επίσης το θεσμικό πλαίσιο για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αμοιβαίων Κεφαλαίων Επιχειρηματικών Συμμετοχών , με βελτίωση του φορολογικού καθεστώτος που τα διέπει κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Υπουργείου Οικονομικών. Αφορμή γι΄αυτό αποτέλεσε το εκδηλωθέν ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές, κυρίως εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε τομείς αιχμής όπως η ενέργεια, ο τουρισμός, οι υποδομές, οι εξαγωγές και η αγροτική παραγωγή.

Μία άλλη νομοθετική παρέμβαση που προωθεί προς το Υπουργείο Οικονομικών αφορά στο σχέδιο νόμου για την παροχή πίστωσης ( margin), προσαρμόζοντας την ελληνική νομοθεσία στη MiFID και ρυθμίζοντας την παροχή πίστωσης με έγγραφη σύμβαση.
Το νέο σημαντικό στοιχείο είναι ότι πλέον ως ασφάλεια μπορούν να παρασχεθούν και κινητές αξίες που διαπραγματεύονται σε οργανωμένες αγορές της ΕΕ και τρίτων χωρών. Διατηρείται το τριήμερο margin και καθορίζονται ειδικότεροι όροι αποτίμησης καθώς και το περιεχόμενο του χαρτοφυλακίου ασφαλείας.
Παράλληλα προωθείται η διατήρηση των αρχείων εντολών στις χρηματιστηριακές εταιρείες για τουλάχιστον 3 χρόνια, από 1 χρόνο σήμερα. Αυτό ορίζει άλλωστε και πρόταση οδηγίας για την τροποποίηση της MiFID.

Επίσης η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προτείνει ε νέο σχέδιο νόμου περί εταιρικής διακυβέρνησης, τα βασικά σημεία του οποίου είναι :
1. Υποχρέωση των μελών του ΔΣ να εκφέρουν επιχειρηματική κρίση ή άποψη
2. Καλύτερος διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων των εκτελεστικών και μη εκτελεστικών μελών του ΔΣ
3. Πολιτική αμοιβών η οποία αποφασίζεται από το ΔΣ και αναρτάται στην ιστοσελίδα της εταιρεία.
4. Αυξημένη απαρτία και πλειοψηφία των 2/3 στη ΓΣ προκειμένου να αποφασιστούν σημαντικές αποκλίσεις στη χρήση κεφαλαίων.
Όσον αφορά στους ΟΣΕΚΑ , με την ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας που θα πραγματοποιηθεί θα μειωθούν τα απαιτούμενα κεφάλαια που απαιτούνται για δημιουργία νέου ΟΣΕΚΑ.

Σε ό,τι αφορά το φόρο υπεραξίας, ο πρόεδρος της ΕΚ ανέφερε ότι το θέμα παραμένει ανοιχτό και οι αποφάσεις θα επιχειρηθεί να ληφθούν σε συνδυασμό με τον πανευρωπαϊκό φόρο επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Στο πλαίσιο των προτάσεων που έχει καταθέσει σε συνεργασία με το ΧΑ στο υπουργείο Οικονομικών, είναι να προβλεφθεί σε ένα μελλοντικό φόρο η αυτοτελής φορολόγηση με συμψηφισμό ζημιών. Σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΧΑ, κ. Σ. Λαζαρίδη ζητήθηκε η αναβολή της επιβολής του τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο.