Την ανάγκη να συνδυαστεί η συνεχής δημοσιονομική εξυγίανση με αποφασιστική δράση για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης διατυπώνουν στα συμπεράσματά τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες, μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες.

«Η ΕΕ λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την επάνοδο της Ευρώπης σε πορεία ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας», υπογραμμίζουν οι «27».

Τονίζουν επίσης ότι η δημοσιονομική εξυγίανση αποτελεί ουσιώδη προϋπόθεση για την επάνοδο σε υψηλότερα επίπεδα απασχόλησης και ανάπτυξης και ότι πρέπει να διαφοροποιείται ανάλογα με τις συνθήκες κάθε κράτους-μέλους.

Σημειώνεται, ωστόσο ότι τα κράτη-μέλη στα οποία εφαρμόζεται πρόγραμμα βοήθειας, θα πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένα στους στόχους και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί στο πρόγραμμα.

Παρομοίως, τα κράτη-μέλη που τελούν υπό τη στενή παρακολούθηση των αγορών θα πρέπει να εξακολουθήσουν να τηρούν τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους και να είναι διατεθειμένα να λάβουν και περαιτέρω μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, αν χρειαστεί.

Σε ό,τι αφορά τους στόχους για υψηλά επίπεδα απασχόλησης ως το 2020, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναφέρει ότι οι προσανατολισμοί που χάραξαν οι 27 ηγέτες στις 30 Ιανουαρίου, παρέχουν συγκεκριμένη καθοδήγηση στα κράτη μέλη, ιδίως όσον αφορά την ανεργία των νέων και την εκπόνηση των εθνικών σχεδίων απασχόλησης, στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων που καταρτίζουν.

«Η αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού απαιτεί την εφαρμογή ενεργών στρατηγικών ένταξης που συμπεριλαμβάνουν μέτρα ενεργοποίησης της αγοράς εργασίας, κατάλληλες κοινωνικές υπηρεσίες και στήριξη του εισοδήματος», υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της Συνόδου.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι τα κράτη- μέλη πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες να καταστήσουν τις προσλήψεις ευκολότερες και πιο ελκυστικές για τους εργοδότες (όπου απαιτείται, με βελτίωση των μηχανισμών διαμόρφωσης μισθών και ημερομισθίων). Επίσης, τονίζεται ότι τα κράτη μέλη, θα πρέπει να άρουν τους φραγμούς για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και να εφαρμόσουν ενεργές πολιτικές για την αγορά εργασίας, ιδίως με σκοπό την ενίσχυση της συμμετοχής των νέων, των γυναικών και των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί να παραχωρηθεί στη Σερβία το καθεστώς της υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις για τον χώρο Σένγκεν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι έχουν πληρωθεί όλες οι νομικές προϋποθέσεις ώστε να ληφθεί η απόφαση για την προσχώρηση της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Ζητεί, επίσης, από το Συμβούλιο να προσδιορίσει και να εφαρμόσει τα μέτρα που θα συμβάλουν στην επιτυχή διεύρυνση του χώρου Σένγκεν με την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επανεξέλεξε τον Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την περίοδο από την 1η Ιουνίου 2012 έως την 30η Νοεμβρίου 2014.

Τέλος, οι 25 χώρες της ΕΕ, πλην της Βρετανίας και της Τσεχίας, υπέγραψαν σήμερα το νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο, που προβλέπει νέους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες και αυτόματες κυρώσεις σε περίπτωση που τα κράτη-μέλη παραβιάζουν τους κανόνες αυτούς.

Αισιόδοξος ο Σαρκοζί

Αισιόδοξος τόσο για την υπέρβαση της κρίσης στην ελληνική οικονομία όσο και της διεθνούς οικονομικής κρίσης εμφανίσθηκε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, σε δηλώσεις του λίγο μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Παρασκευή.

«Γυρίζουμε σελίδα», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Ελλάδα χαιρέτισε τη συμφωνία των δύο μεγάλων κομμάτων για την άσκηση της οικονομικής πολιτικής, επί τη βάσει των όσων συμφωνήθηκαν με την τρόικα.
Αισιόδοξος ο Σαρκοζί

Τόνισε, ακόμη, ότι δεν υπάρχει για την Ελλάδα άλλο σχέδιο απ’ αυτό που έχει συμφωνηθεί και υλοποιείται.

Χαιρέτισε, επίσης, την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ενισχύσει τη ρευστότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών, ενώ παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη αυστηρής τήρησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Τέλος, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας ακόμη Συνόδου Κορυφής εντός του μηνός, σχετικά με τις αποφάσεις που καλούνται να λάβουν οι χώρες της Ευρωζώνης για την ενίσχυση του μόνιμου ευρμηχανισμού σταθερότητας (ESM).