από metereologos.gr
Τρίτη 19 Ιουνίου 2018
 
 

Η Ελλάδα δεν μπορεί να θρέψει τους Ελληνες

Ελλειμματική η παραγωγή κρέατος, οσπρίων, γαλακτοκομικών, δημητριακών, ζάχαρης σε σχέση με την κατανάλωση
Η Ελλάδα δεν μπορεί να θρέψει τους Ελληνες
Η Ελλάδα παράγει περί τα 5 εκατ. λίτρα κρασί ετησίως και καταναλώνει 3 εκατ. λίτρα
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 


Η Ελλάδα δεν είναι ικανή να θρέψει τους Ελληνες με αποκλειστικά δικά της διατροφικά προϊόντα, καθώς υστερεί στην παραγωγή βασικών τροφίμων, όπως κρέας, δημητριακά, γαλακτοκομικά, ζάχαρη, κ.ά., σε σχέση με την κατανάλωση. Παρ' όλο που το κλίμα της χώρας μας είναι εύφορο για καλλιέργειες, η κακή χρήση επιδότησης από την ΕΕ και άλλοι λόγοι έχουν κάνει την Ελλάδα να μην είναι αυτάρκης στα βασικά είδη διατροφής και να αναγκάζεται να εισάγει μεγάλες ποσότητες από τα περισσότερα προϊόντα τροφίμων.
Μπορεί συνολικά 1 στα 4 κορυφαία 100 εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας μας να προέρχονται από τον κλάδο των τροφίμων-ποτών, με συνολικές εξαγωγές στο 9μηνο του 2011 που αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ (11,95% του συνόλου των εξαγωγών στην ίδια περίοδο), αλλά δεν είναι αυτάρκης σε πολλά βασικά διατροφικά προϊόντα.
Σύμφωνα με στοιχεία μελέτης της ΠΑΣΕΓΕΣ (Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών) για μια σειρά βασικών αγροτικών - διατροφικών προϊόντων φυτικής και ζωικής παραγωγής για το έτος 2010 στην Ελλάδα, η αυτάρκεια στο μαλακό σιτάρι ανέρχεται στο 32%, στα όσπρια φθάνει το 39%, στο κρέας η αυτάρκεια ανέρχεται στο 56% περίπου, με το μικρότερο ποσοστό να καταγράφεται στο βόειο κρέας (30%) και το υψηλότερο στο αιγοπρόβειο κρέας (94%).
Οπως ανέφερε ο κ. Κ. Καραγεωργίου, διευθυντής προμηθειών πρώτων υλών της εταιρείας 3αλφα, με αντικείμενο την επεξεργασία - τυποποίηση οσπρίων & ρυζιών, «η αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα είχε στραφεί σε προϊόντα που είχαν επιδοτήσεις, π.χ. βαμβάκι, καλαμπόκι, με αποτέλεσμα τα όσπρια, παρ' όλο που υπάρχει μεγάλη ποικιλία στη χώρα μας, να μην επαρκούν για τους Ελληνες και να εισάγουμε από Καναδά, ΗΠΑ, Μεξικό, κ.α.».
Πάντως, υπάρχουν και τα παραδοσιακά ελληνικά πρoϊόντα που καλύπτουν την κατανάλωση των Ελλήνων και εξάγονται αλλά είναι αρκετά; Αυτά αφορούν τη φέτα με ποσοστό αυτάρκειας 147%, τα πορτοκάλια με ποσοστό 167%, το ρύζι (171%), στο μέλι και στα αβγά καταγράφεται ποσοστό αυτάρκειας της τάξεως 92% και 91% αντίστοιχα, ενώ στο ελαιόλαδο και στις ελιές η αυτάρκεια εμφανίζει υψηλό ποσοστό, δεδομένου ότι η χώρα παραμένει έντονα εξαγωγική στα δύο αυτά προϊόντα.
Ενα ακόμη ελληνικό προϊόν που εξάγεται είναι η μαύρη σταφίδα, την οποία εμπορεύεται και η εταιρεία τροφίμων Παπαδημητρίου (ελληνικό βαλσαμικό ξίδι Καλαμάτας, μουστάρδες, μαύρη σταφίδα Κορινθίας), η οποία έχει μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα και σκοπεύει να την αυξήσει καθώς στη χώρα μας η κατάσταση είναι προβληματική, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της κ. Χρ. Παπαδημητρίου. Βέβαια, κάποτε η Ελλάδα, συνεχίζει ο ίδιος «παρήγαγε και λευκή σταφίδα σε μεγάλες ποσότητες μαζί με την Τουρκία αλλά τώρα η παραγωγή έχει σταματήσει, λόγω κακής χρήσης των επιδοτήσεων και εισάγει από τη γειτονική χώρα. Πάντως, η μόνη λύση για την επιβίωση των ελληνικών εταιρειών είναι οι εξαγωγές».
Επιπλέον, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, για τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, προκύπτει ότι σήμερα η Ελλάδα είναι πλεονασματική στα ψάρια, στα φρούτα-λαχανικά και στα επεξεργασμένα έλαια, (καθώς και στον καπνό). Αντίθετα, η χώρα μας είναι ελλειμματική σε προϊόντα όπως κρέατα, γαλακτοκομικά, δημητριακά, ζάχαρη & προϊόντα μελιού, καφέ, τσάι και μπαχαρικά, φυτικά λάδια (αλλά και στις ζωοτροφές).
Από πλευράς εισαγωγών, μεταξύ των πρώτων 100 εισαγώγιμων προϊόντων συναντά κανείς 22 διατροφικά προϊόντα, συνολικής αξίας 2,09 δισ. ευρώ (ήτοι 6,48% του συνόλου των ελληνικών εισαγωγών). Και αν σε επίπεδο κορυφαίων διατροφικών προϊόντων παρατηρείται σχετική ισορροπία μεταξύ ελληνικών και ξένων προϊόντων, σε επίπεδο συνόλου το εμπορικό ισοζύγιο παραμένει αρνητικό για τη χώρα μας.
Οπως τονίζει η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη «ο κλάδος των τροφίμων απέδειξε ότι είναι εξαιρετικά ανθεκτικός σε περιόδους κρίσεων και έχει θέσει ισχυρά θεμέλια σε μεγάλες αγορές. Αυτό σημαίνει ότι η διεθνής αγορά εμπιστεύεται τα ελληνικά προϊόντα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να δημιουργήσουμε ένα κίνημα αυτοκατανάλωσης και ανάδειξης των ελληνικών προϊόντων».

Η αγορά του κρέατος
Μια από τις πιο σημαντικές κατηγορίες τροφίμων που καταναλώνουν οι Ελληνες είναι το κρέας, όπου το μεγαλύτερο μέρος του εισάγεται και η εγχώρια παραγωγή δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των Ελλήνων. Σύμφωνα με στοιχεία της ICAP, η εγχώρια ανθρώπινη κατανάλωση κρέατος το 2010 εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε στους 905,3 χιλ. τόνους, μειωμένη κατά 0,9% έναντι του προηγούμενου έτους. Η καθαρή εγχώρια παραγωγή ανήλθε σε 503.300 τόνους το 2010, οι εισαγωγές σε 432.000 τόνους και οι εξαγωγές μόλις που άγγιξαν τους 30.000 τόνους.


Παράγουμε αρκετό κρασί,  αλλά πίνουμε ουίσκι
Ενα είδος που μπορεί να καλυφθεί από την παραγωγή της Ελλάδας και μάλιστα εξάγεται είναι το κρασί. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΠΕ (Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών) η Ελλάδα παράγει 3 με 5 εκατ. λίτρα κρασί ετησίως και καταναλώνει 3 εκατ. λίτρα ετησίως, ενώ εξήγαγε κρασί αξίας 54,5 εκατ. ευρώ το ενδεκάμηνο του 2011. Παρ' όλο που το ελληνικό κρασί αρκεί να καλύψει τις ανάγκες των Ελλήνων, πραγματοποιήθηκαν και εισαγωγές σε αξία 12 εκατ. ευρώ το 2010, καθώς είναι στη φύση του καταναλωτή κρασιού να επιθυμεί να δοκιμάσει και άλλα είδη και ποικιλίες. Οσον αφορά γενικά τα ποτά, αναφέρεται ότι μπορεί το κρασί να καλύπτει τις ανάγκες των ελλήνων καταναλωτών, αλλά αυτοί δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στο ουίσκι (το ουίσκι καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος κατανάλωσης ποτών, καταλαμβάνοντας ποσοστό περίπου 42% το 2010, σύμφωνα με έρευνα της ICAP), το οποίο εισάγεται.ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (36)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
   
  mpoyrdes | 20/02/2012 22:43
  αυτα ειναι μπούρδες και μην τσιμπάτε πατριώτες. Απλά λόγω του ευρώ ειναι πιο εύκολο να οδηγηθεί η ελληνική παραγωγή στο εξωτερικό μια που εκεί πληρώνεται καλύτερα και να αφήσει τους έλληνες πεινασμένους. Το ακριβό ευρώ ειναι η αιτία των προβλημάτων. Καταλάβετέ το πια Σημίτης και παπαδήμιος ως αρχιτέκτονες της ένταξηε στο ευρώ πρέπει να λογοδοτήσουν και να τιμωρηθουν για το εγκλημα
  nik
  απάντηση97
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  pos oi elines then katalavenoume aploi logiki | 20/02/2012 17:37
  ouiski oi alla liker zimioni kai catastrefi me 4 tropous 1)oiconomica(isagis proion,den catanalonis dicosou 2)me micri posotita methas kai odigontas kindinevis na skotothis esy kai aloi 3)me tin catanalosi ouiski einai san na pirovolas to sikoti sou pou exis mono ENA gia na tin vgalis stin zoi 80%alcol kai gia ginekes terastio timima kai zimia. 4)macrochronia apistefta dapaniri gia to cratos kai gia sena na sothi oi zoi sou. extra bonus ton pono stous dikousou. giafto elines pinete an prepei na pinete elinico crasaki to 3 kai to4 apo pano isxioi kai gia to TSIGARAKI me agapi giorgos
  Giorgos N.SM amer
  απάντηση21
   
   
  Ξεχάσατε να γράψετε | 20/02/2012 09:12
  και το συμπέρασμα της ΠΑΣΕΓΕΣ   «Πρέπει να σταματήσει η απαξίωση της ελληνικής αγροτικής παραγωγής και η τρομοκρατία ότι σε περίπτωση χρεοκοπίας δεν θα έχουμε να φάμε», είπε χαρακτηριστικά ο Τζανέτος Καραμίχας και κατέληξε: «Μπορούμε να πάμε σε υπεραυτάρκεια, να παράξουμε νέο πλούτο, να στηρίξουμε τη χώρα». http://www.paseges.gr/el/news/Tzanetos-Karamihas:-H-agrotikh-oikonomia-exasfalizei-se-pososto-94-th-diatrofikh-aytarkeia-ths-hwras
  Όχι άλλη τρομοκρατία
  απάντηση154
   
   
  Πως γίνεται; | 20/02/2012 09:02
  Για ένα κιλό τυρί χρειάζονται 4 κιλά γάλα. Διορθώστε τους αριθμούς σας.
  όχι άλλο τρομοκρατία.
  απάντηση35
   
   
   
  ΤΑ ΕΥΡΟΥΛΑΚΙΑ ΤΟΥ ΜΑΜΜΩΝΑ Ή ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΨΥΧΗ; | 20/02/2012 08:00
  Να ένας σοβαρός λόγος για τον οποίο πρέπει να φύγουμε από αυτό το έκτρωμα που λέγεται Ε Ε. Αν μείνουμε μερικά χρόνια ακόμη, δεν θα χάσουμε μόνο, την ζωική και αγροτική παραγωγή ή και κάθε άλλη παραγωγή, θα χάσουμε το κυριότερο που ακόμα ελπίζω ό,τι κατέχουμε.... την ψυχή μας ως Ελλήνων.... Αξίζει άραγε να ανταλλάξουμε την Ελληνική ψυχή με τα ευρουλάκια του Μαμμωνά;
  Κ. Βασάλος
  απάντηση1119
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  οχι απολυτα σιγουρα αλλα.... | 20/02/2012 08:00
  ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΡΕΨΕΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ...ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΥΦΙΕΣ ,ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΤΗΣ ΤΗΛΕΩΡΑΣΗΣ (ΟΥΙΣΚΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ) ΝΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙ ΛΑΘΗ , ΝΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΧΡΙΣΗΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΑΛΛΙΩΣ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΝΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΑΝΤΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΑΒΓΕΙ ΣΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ,ΤΟΥΣ ΜΑΖΕΥΑΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΕΣ ΤΩΝ ΨΗΦΩΝ..ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΕΝΑ ΠΟΥΛΑΚΙ ...Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΣΕΓΕΣ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ...ΜΙΑ ΜΙΝΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΤΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΘΕΝΕ....ΑΛΗΘΕΙΑ ΨΕΜΑΤΑ ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ.ΔΩΣΤΕ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΕΙΑ ΑΥΤΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΕΜΕΙΣ ΘΕΜΕ ΤΑ ΣΑΛΟΝΙΑ. ΚΑΙ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΑΓΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ??? ΕΓΩ ΘΥΜΑΜΑΙ ΠΟΥ ΜΑΖΕΥΑ ΣΤΑΦΙΔΑ ΑΛΛΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΣΤΑΦΙΔΑ ΟΤΑΝ ΤΟΥ ΑΝΕΒΑΖΕΙΣ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΙΣΑΓΕΙΣ ΣΤΑΦΙΔΑ ΑΠΟ ΜΑΡΟΚΟ ΣΤΟ 1/3 ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ Ο ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ (ΕΝΤΟΠΙΩΣ) ΠΟΙΑ ΘΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ? ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΓΩ ΜΙΛΑΩ ΕΚ ΠΕΙΡΑΣ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΕ ΠΛΕΟΝ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΟΤΑΝ ΕΜΕΝΑ ΜΟΥ ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ ΝΑ ΒΓΑΛΩ ΣΤΑΦΙΔΑ 10 ΕΥΡΟ ΠΧ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΥΛΑΩ 20 ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΚΥΝΗΓΑ Κ Α Ι Η ΕΦΟΡΙΑ Ε ΠΑΡΑΤΑΩ ΚΑΙ ΤΟ ΧΩΡΑΦΙ ΚΑΙ ΠΑΩ ΝΑ ΒΡΩ ΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ...ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΟΙ ΕΤΣΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΠΙΣΤΕΨΕ ΜΕ ΜΕ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΠΛΑΝΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΑΠΑΔΕΣ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ... ΛΙΓΕΣ ΦΟΡΑΣ ΣΥΧΤΗΡΙΣΑΝ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΓΑΛΑ , ΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ ΠΟΥ ΤΑ ΠΕΤΟΥΣΑΝ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΔΙΑΜΑΡΤΗΡΟΥΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΡΤΕΛ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ....ΑΛΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΑΡΤΕΛ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ..
  manos
  απάντηση120
   
   
  Σωπα. | 20/02/2012 05:02
  Αφου η ξενομανια των Νεοελληνων δεν αφησε τιποτα ορθιο στο περασμα της.Δειτε τα πιτσιρικια πως ζουνε και θα καταλαβετε.Τουλαχιστον τα στοιχειωδη ελληνικα προιοντα βλεπετε δε μας αρεσαν,προτιμουσαμε τα ξενοφερτα αμφιβολου ποιοτητας.Οι ξενοι περισσοτερο τα εκτιμουν δυστυχως,εμεις ειμαστε κωλοφαρα,δεν εχουμε μαθει να σεβομαστε και να διακρινουμε την ποιοτητα οταν προερχεται απο τιμιο ιδρωτα.Με αυτα τα μυαλα δε πας μπροστα.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση142
   
   
   
  η αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα είχε στραφεί σε προϊόντα που είχαν επιδοτήσεις, π.χ. βαμβάκι, καλαμπόκι, με αποτέλεσμα τα όσπρια, παρ' όλο που υπάρχει μεγάλη ποικιλία στη χώρα μας, να μην επαρκούν για τους Ελληνες και να εισάγουμε από Καναδά, ΗΠΑ, Μεξικό, κ.α. | 20/02/2012 03:31
  Μην ξεχναμε οτι αυτος που εδινε τις επιδοτησεις εδινε και διαταγες να καταστρεφονται οι καλλιεργειες οσπριων που κατεχει αυτος που αναλαμβανει την παραγωγη βαμβακιου με επιδοτηση. Ετσι, για να θυμομαστε την δημοκρατικοτητα της ΕΕ. Ωστοσο, οι υπαιτιοι ειναι οι δικοι μας παραγωγοι που γλυκαθηκαν με το corporate subsiding με το οποιο η ΕΕ εξαγορασε τους παντες σε ολη την ηπειρο.
  Χιροσιμα
  απάντηση99
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Ξυπνήστε!!! | 20/02/2012 01:05
  Γεμίσαμε με παπαγαλάκια, και με χέστες που πιστεύουν τα παπαγαλάκια τελικά.. Ξυπνήστε! Ότι ακούσετε το δένετε σκοινί-κορδόνι! Δε φτάνει λέει η εγχώρια παραγωγή! Πάτε καλά; Νομίζετε πως όλη η Ελλάδα είναι Αθήνα, με χαρτογιακάδες και "μπουμπούκους"; Κάντε μια βόλτα στην επαρχία, νιώστε πως ζουν εκεί οι άνθρωποι. Γεμίσανε τους αγροτοκτηνοτρόφους με κάθε λογής επιδοτήσεις, έτσι χύμα χωρίς κανένα έλεγχο και όριο για να εκσυχρονιστούν λέει και να γίνουν ανταγωνιστίκοι, πλακώσαν τα καρτέλ και οι πονηροί χοντρέμποροι και παίρναν τα προϊοντα του αγρότη κοψοχρονιάς, για να τα πληρώσει στην τελική ο καταναλωτής χρυσά. 30 λεπτά το κιλό πουλάει ο αγρότης το ρύζι, 3,5 ευρώ το αγοράζουμε εμείς απο τα super market. Που να βγεί ο άμοιρος αγρότης. Και έρχεται ο μάγκας ο Ισπανός, Πορτογάλος, Γερμανός και πουλάει δικά του προϊόντα σε τιμές σαφώς χαμηλότερες. Και να οι εισαγωγές.. Γνωρίζετε πως τα Ελληνικά προϊόντα στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες πωλούνται φθηνότερα απο ότι στην Ελλάδα; Ξυπνάτε! Η Ελλάδα φυσικά και μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της σε τρόφιμα! Τι σκατά σε χώρα με τσιμέντο ζούμε, χωρίς ήλιο ή έχουμε πολικές θερμοκρασίες και δεν ευδοκοιμεί τίποτα εδώ; Έλεος! Μην πιστεύετε ότι σας σερβίρουν! Οι τρομο-κυβερνήσεις ξενδιάντροπα πλέον συνεχίζουν με κάθε μέσο να τρομοκρατούν τον κόσμο, βαφτίζοντας μια χρεοκοπία (που μη γελιόμαστε, θα χρεοκοπήσουμε) σαν τη μεγαλύτερη καταστροφή! Όταν η χώρα μας καταρρεύσει και υποδουλωθεί πλήρως, αυτοί θετικό θα το προβάλλουν, όπως τώρα που σώσαν λέει τα δώρα, αλλά χάσαμε 3,5 μισθούς, μεγάλο επίτευγμα!! Και όλοι εσείς ρε οι ανθέλληνες, που γλύφετε και προσκυνάτε τους δοσίλογους, τι θα πείτε μεθαύριο στα παιδιά σας ρε; Οτι ξεπουληθήκατε και εσείς, και βάλλατε ενάντια της πατρίδας σας; Ο Θεός να μας λυπηθεί..
  De trow koytoxorto
  απάντηση1215
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  salagata | 19/02/2012 23:42
  Ta perisotera ktimata eine hersa as pame na ta kaliergisoume ta provata kai ta gidia den ehoune diskolia oute na ta megalosis oute na ta filakseis me poli liga hrimata mporei kapoios na parei arketa gia ksekinima kathe hrono diplasiazonte me mikri frontida se 3 hronia kaneis kopadi olokliro,Galata, turia, kreata i Nea Zilandia ehei mia apo tis kaliteres oikonomies stin Okeania me ta arnia kai ta provata Prrrrrrr salagata!! giati ohi
  thimios
  απάντηση20
   
   
   
  Φαντάσου να εχουμε την δραχμή... | 19/02/2012 22:46
  Αμα φύγουμε από το Ευρώ και αγοράζουμε εισαγώμενα με δραχμή, ξέχασε τα ουίσκια... η χώρα μας είναι ελλειμματική σε προϊόντα όπως κρέατα, γαλακτοκομικά, δημητριακά, ζάχαρη
  South
  απάντηση167
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Entelos asteia katastasi | 19/02/2012 21:50
  http://iskra.gr/index.php?option=com_content
  Tragikotites
  απάντηση12
   
   
  Γιατι δεν μας λετε πως ηταν η κατασταση πριν 10 χρονια; | 19/02/2012 20:47
  Πριν 10 χρονια, που υπηρχαν δασμοι και υποτιμημενο νομισμα, η εγχωρια παραγωγη προστατευοταν. Με την καταργηση των δασμων και την εισαγωγη σε ενα τοσο ισχυρο νομισμα οπως το ευρω, εκανε μη βιωσιμη την εγχωρια παραγωγη. Αυτα γιατι δεν τα λεμε;
  Αναλυτης
  απάντηση1412
   
   
   
  Αμφιβάλλει κανείς; | 19/02/2012 20:01
  Αμφιβάλει κανείς ότι εδώ κρύβεται το κλειδί της κατανόησης της κακοδαιμονίας που μας μαστίζει κι ότι από δω πρέπει να ξεκινήσει η ανάκαμψη; Όσο οι άχρηστοι πολιτικοί (όπως και ο σημερινός δοτός πρωθυπουργός) δεν λεν κουβέντα γι' αυτά τα ζητήματα και θέτουν ως προτεραιότητα την εξυπηρέτηση των -αλλότριων προς τα συμφέροντα της χώρας- ξένων τοκογλύφων, τόσο λύση δε θα βρίσκουμε.
  Σ.Β.
  απάντηση97
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ | 19/02/2012 19:08
  Πριμοδοτουσαν το ξεριζωμα καλλιεργειων, το σπασιμο καικιων κλπ. Γιατι άραγε το εκαναν? Και καλα οι χωριατες κοιμουνται με τα τσαρουχια, οι επαιοντες τι εκαναν???????? Βλεπετε ο εχθρος ηταν εντος των τειχων.
  AZ
  απάντηση180
   
   
  ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ | 19/02/2012 18:07
  "Σύμφωνα με στοιχεία μελέτης της ΠΑΣΕΓΕΣ (Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών) για μια σειρά βασικών αγροτικών - διατροφικών προϊόντων φυτικής και ζωικής παραγωγής για το έτος 2010 στην Ελλάδα, η αυτάρκεια στο μαλακό σιτάρι ανέρχεται στο 32%, στα όσπρια φθάνει το 39%, στο κρέας η αυτάρκεια ανέρχεται στο 56% περίπου, με το μικρότερο ποσοστό να καταγράφεται στο βόειο κρέας (30%) και το υψηλότερο στο αιγοπρόβειο κρέας (94%). " Συγνώμη αλλά η αυτάρκεια δεν ανέρχεται σε ...ποσοστό ! Απλά οι ανάγκες καλύπτονται σε ποσοστό! Μάλλον για ...ανεπάρκεια μιλάμε την οποία τρέχουμε με δανεικά να καλύψουμε από άλλες ...χώρες, όσο έχουμε να πληρώσουμε. Τώρα που δεν έχουμε δάνεια θυμηθήκαμε τις ανεπάρκειες μας ? Εύχομαι να μην είναι αργά και βρούμε τις ....αγορές κλειστές ! Να γιατί δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε στο....Σύνταγμα!
  KostasFra
  απάντηση110
   
   
  Μία αγελάδα δεν μπορεί να μας θρέψει | 19/02/2012 17:55
  "η κακή χρήση επιδότησης από την ΕΕ και άλλοι λόγοι έχουν κάνει την Ελλάδα να μην είναι αυτάρκης στα βασικά είδη διατροφής και να αναγκάζεται να εισάγει μεγάλες ποσότητες από τα περισσότερα προϊόντα τροφίμων ." Εδώ δοκιμάζονται τα ελληνικά μας ! Οχι κα. Αρθρογράφος η κακή χρήση των επιδοτήσεων από την ΕΕ , αλλά η κακή χρήση των επιδοτήσεων της ΕΕ προς την Ελλάδα , από τους ακατανόμαστους ληστές του δημόσιου χρήματος , κατέστησαν και τις επιχειρήσεις τους και τα ελληνικά προϊόντα μη ανταγωνιστικά με τις γνωστές συνέπειες για την οικονομία της χώρας μας !
  Ανεπιδοτούμενος
  απάντηση170
   
   
   
  ανοιξτε τα ματια ... | 19/02/2012 16:19
  Γραψτα κυρια μου,γιατι πολλα απο τα ατομα που γραφουν εδω,εχουν αποβλακωθει απ αυτα που τους λεει ο Τσιπρας,η Αλεκα,και ο Καζακης.Ta γραφω κι εγω αυτα,αλλα δεν με πιστευουν,νομιζουν οτι ειμαι παπαγαλακι του Βενιζελου,ή του Παπαδημου.
  Theodore
  απάντηση198
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  λάθος τίτλος του άρθρου... | 19/02/2012 16:11
  το σωστό είναι : oi ΕΛΛΗΝΕΣ (με την "βοήθεια" εκ του πονηρού της Ε.Ε.-βλέπε ΚΑΠ...) δε μπορουν να θρέψουν τους Έλληνες. Η χώρα είναι ευλογημένη και αυτάρκης αν αποφασίσει να παράγει (και αν την αφήσουν ήσυχη...) ότι αγροτικό και κτηνοτροφικό προιον χρειάζεται
  alone again or
  απάντηση103
   
-