Θετικά – αν και με επιφυλάξεις – υποδέχθηκε το Βερολίνο την χθεσινή έγκριση του δεύτερου Μνημονίου από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής Καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ καλωσόρισε την ψήφιση των μέτρων λιτότητας, λέγοντας ότι «η ευρεία πλειοψηφία δείχνει την ετοιμότητα των Ελλήνων να κάνουν μείζονες περικοπές και να απελευθερώσουν την αγορά εργασίας για να επιστρέψει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης».

Ομιλητικότεροι ήσαν υπουργοί του συνεργαζόμενου με τους Χριστιανοδημοκράτες, Κόμματος των Ελευθέρων Δημοκρατών, που εμφανίζονται ως οι πλέον δύσπιστοι (είναι άλλωστε νεοφιλελεύθεροι) αναφορικά με τις ελληνικές πολιτικές αντιμετώπισης της κρίσης.

Με σαφώς θετικό πνεύμα καλωσόρισε τη συμφωνία του ελληνικού Κοινοβουλίου στα νέα μέτρα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, λέγοντας ότι έγινε «το πρώτο σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση». Ο γερμανός υπουργός πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «τώρα έρχεται η πραγματική, δύσκολη δουλειά της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που διαπραγματεύθηκε η Ελλάδα».

Ο Βεστερβέλε διευκρίνισε ότι «η εφαρμογή και όχι η ψήφιση των μέτρων αποτελεί την καθοριστική προϋπόθεση που θα επιτρέψει στη Γερμανία και τους άλλους εταίρους της ευρωζώνης να σταθούν δίπλα στην Ελλάδα και να της παράσχουν περαιτέρω βοήθεια».

Λιγότερο «εγκάρδιες» ήταν διατυπώσεις ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και προέδρου του Κόμματος των Ελευθέρων Δημοκρατών Φίλιπ Ρέσλερ (ο Βεστερβέλε παρέδωσε προ ολίγων μηνών την ηγεσία του κόμματος στον Ρέσλερ). «Παραμένουμε επιφυλακτικοί. Τώρα όλα εξαρτώνται από αυτό που θα πει η τρόικα για την πρόοδο στην Ελλάδα», σημείωσε ο Ρέσλερ μιλώντας στη γερμανική δημόσια τηλεόραση.

«Σωτηρία με τον ένα ή τον άλλον τρόπο»
Αίσθηση προκάλεσε η προσπάθεια που έκανε για να φανεί πιο «διπλωματικός» στις τοποθετήσεις του έναντι της Ελλάδας ο Χριστιανοδημοκράτης υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Μέρκελ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σε συνέντευξή του που δημοσίευσε στο κυριακάτικο φύλλο της η εφημερίδα Die Welt επανέλαβε ότι «οι υποσχέσεις των Ελλήνων δεν μας φαίνονται πλέον αρκετές» και δεν δίστασε να πει ότι «η Ελλάδα με τον ένα ή τον άλλον τρόπο θα σωθεί». Ομως και αυτή «πρέπει να κάνει το καθήκον της», ξεκαθάρισε.

Αφήνοντας να διαφανεί η σημασία που εξακολουθεί δίνει το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα στο πολιτικό κόστος που μπορεί να έχει γι’ αυτό η διαδικασία διάσωσης της Ελλάδας, έπειτα από το κρεσέντο ιδεοληπτικών δημοσιευμάτων του γερμανικού τύπου που έχει αναζωπυρώσει ένα κλίμα δυσπιστίας έναντι των Ελλήνων αλλά και των άλλων Νοτιοευρωπαίων, ο Σόιμπλε αναφέρθηκε στις δημοσκοπήσεις που έχουν διενεργηθεί στη Γερμανία, λέγοντας ότι αυτές δείχνουν ότι οι Γερμανοί κατά πλειοψηφία ευνοούν τη χορήγηση διεθνούς βοήθειας στην Ελλάδα.

«Ομως, είναι σημαντικό να πούμε ότι η βοήθεια αυτή δεν μπορεί να χορηγείται σε ένα απύθμενο βαρέλι. Γι’ αυτό οι Ελληνες πρέπει επιτέλους να βουλώσουν αυτό το βαρέλι. Με χαρά προσφέρουμε τη βοήθειά μας, αλλά δεν πρέπει να δίνουμε στους άλλους την εντύπωση ότι εμείς βοηθούμε χωρίς οι βοηθούμενοι να κάνουν αρκετές προσπάθειες. Κάθε κράτος είναι υπεύθυνο για τις πράξεις του», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο γερμανός υπουργός.

Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της γερμανικής κυβέρνησης είπε «οι Ελληνες αποτελούν μια μοναδική περίπτωση» – σε αντίθεση με την κυβέρνηση της Πορτογαλίας, που «κάνει καλή δουλειά».

Ερωτηθείς, τέλος, αν η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ συνιστά επιλογή, απάντησε: «Ολα είναι στα χέρια των Ελλήνων. Αλλά ακόμη και σ’ αυτό το ενδεχόμενο, στο οποίο ουδείς προσβλέπει, η Ελλάδα θα παραμείνει αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης».