Κρίσιμες διαβουλεύσεις με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ θα έχουν την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον στενοί συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) κ. Γ. Ζανιάς και ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) κ. Π. Χριστοδούλου έφτασαν στην αμερικανική πρωτεύουσα αργά το απόγευμα της Δευτέρας. Στόχος τους είναι να αναζητήσουν κοινό έδαφος με την πλευρά του ΔΝΤ ώστε να κλείσει το συντομότερο δυνατό η διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των ιδιωτών πιστωτών για την ανταλλαγή των ομολόγων (PSI).

Ο εκπρόσωπος των τραπεζών, επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) κ. Τσάρλς Νταλάρα, δήλωσε στους «Financial Times» ότι μια συμφωνία επί της αρχής πρέπει να ολοκληρωθεί ως το τέλος αυτής της εβδομάδας ώστε να υπάρξει χρόνος για την τελική της υλοποίηση πριν τη λήξη του ελληνικού ομολόγου των 14,5 δισ. ευρώ στις 20 Μαρτίου.

Ο κ. Νταλάρα σημειώνει ότι οι έλληνες αξιωματούχοι διαπραγματεύονται καλή τη πίστει αλλά ασκεί κριτική στους ευρωπαίους διαπραγματευτές υποστηρίζοντας ότι δεν κινούνται μέσα στο περίγραμμα της συμφωνίας της 26ης και 27ης Οκτωβρίου. Αναφερόμενος στη συμφωνία και στους ευρωπαίους ηγέτες (Μέρκελ και Σαρκοζί) σημειώνει ότι «κάποιοι από τους συνεργάτες τους δεν ακολουθούν αυτή τη συμφωνία». Προσθέτει ότι «αυτοί που περιμένουν από τους ιδιώτες επενδυτές να δεχθούν παράλογες απώλειες από το κουπόνι δεν αντιλαμβάνονται τον χαρακτήρα μιας εθελοντικής συμφωνίας».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημειώνει ότι είναι αυτονόητο οι ιδιώτες πιστωτές να επιδιώκουν το υψηλότερο δυνατό επιτόκιο, αλλά προειδοποιεί για τον κίνδυνο να μην επιτευχθεί ο αρχικός στόχος της συμφωνίας εξαιτίας των απαιτήσεων τους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το IIF επιθυμεί κουπόνι (επιτόκιο) άνω του 5% για τα νέα ομόλογα, ενώ η Ευρώπη και το ΔΝΤ δεν δέχονται επιτόκιο άνω του 4%.

Ολες οι πλευρές δηλώνουν την επιθυμία τους να υπάρξει συμφωνία μετά την εμπλοκή που υπήρξε στις διαπραγματεύσεις το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής. Ο κ. Νταλάρα αναμένεται στην Αθήνα την Τετάρτη. Εν τω μεταξύ, την Τρίτη πιάνουν δουλειά τα τεχνικά στελέχη της τρόικας ενώ οι επικεφαλής αναμένονται την Παρασκευή.

Την ίδια στιγμή, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών περιγράφουν το χρονοδιάγραμμα ως το τέλος Μαρτίου ως εξής:

– Στις 18 Ιανουαρίου επανέρχονται τα στελέχη του IIF.
– Ως τις 23 Ιανουαρίου (Eurogroup) πρέπει να έχει συμφωνηθεί το γενικό σχήμα του PSI.
– Στις 29 Ιανουαρίου (Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ) πρέπει να έχει διαμορφωθεί ο πυρήνας της πολιτικής συμφωνίας για τους όρους του νέου προγράμματος, προκειμένου να υπογράφει ένα προσωρινό μνημόνιο, για να χρηματοδοτηθεί το PSI και να γίνει επανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
– Από τις 6 ως τις 10 Φεβρουαρίου πρέπει να ανακοινωθεί δημόσια η διαδικασία του PSI.
– Τέλη Φεβρουαρίου πρέπει να επιτευχθεί ικανοποιητική ανταπόκριση των πιστωτών, ώστε να γίνει η ανταλλαγή των ομολόγων μέσα σε ένα πρωτότυπο και ιδιόρρυθμο νομικό πλαίσιο, το οποίο πρέπει στο μεταξύ να έχει διαμορφωθεί.
– Περίπου στις αρχές Μαρτίου πρέπει να επανέλθουμε στη διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα, προσθέτοντας τους όρους και το χρηματοδοτικό σχήμα και όλα αυτά μαζί να αποτελέσουν τη βάση της νέας δανειακής σύμβασης, η οποία πρέπει να εγκριθεί από την ΕΕ, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και τα κράτη – μέλη που έχουν συνταγματικό πρόβλημα (πχ. Φινλανδία).
– Μέχρι τις 14 Μαρτίου πρέπει να έχουν εκταμιευτεί περίπου 89 δισ. ευρώ.
– Τέλη Μαρτίου η νέα δανειακή σύμβαση πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων.