από metereologos.gr
Δευτέρα 28 Μαΐου 2018
 

Alpha Bank: Λάθος οι προβλέψεις της τρόικα για Ελλάδα

«Ακραία» τα σενάρια συνεχούς καταστροφής αναφέρουν οι αναλυτές της
Alpha Bank: Λάθος οι προβλέψεις της τρόικα για Ελλάδα
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

Αθήνα 

Ακραία σενάρια χαρακτηρίζει η Alpha Bank τις προβλέψεις της τρόικα για την ελληνική οικονομία, σημειώνοντας ότι οι υποθέσεις που χρησιμοποιήθηκαν δε στηρίζονται σε κανένα ιστορικό προηγούμενο, σε καμία χώρα στον κόσμο.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της τράπεζας στην εβδομαδιαία οικονομική της ανάλυση, ενδεχομένως οι εκτιμήσεις των δανειστών μας «αποτελούν ένα ακραίο σενάριο, στο οποίο η έξοδος της ελληνικής οικονομίας από την ύφεση είναι δυσδιάκριτη».

Συγκεκριμένα, τονίζουν ότι οι προσδοκίες της τρόικα ισοδυναμούν με την υπόθεση ότι η πολιτική που θα ακολουθηθεί στην περίοδο 2011-2015 θα είναι μια διαδικασία συνεχούς καταστροφής της εγχώριας ζήτησης (για κατανάλωση και για επενδύσεις).

«Δεν θα επιτραπεί δηλαδή στην εγχώρια ζήτηση να επηρεαστεί θετικά ούτε καν από τα σημαντικά εισοδήματα που θα προκύψουν από τη δυναμική αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών ούτε από τις ιδιωτικοποιήσεις ύψους € 50 δισ (ή έστω € 40 δισ) που εκτιμάται ότι θα υλοποιηθούν στην περίοδο 2011-2015» υπογραμμίζει η Alpha Bank

Τι δε λαμβάνει υπόψη η τρόικα
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τρόικα, οι συνολικές επενδύσεις θα είναι το 2015 κατά -13,8% χαμηλότερες από το 2009 και κατά -33,0% χαμηλότερες από το 2007.

Ωστόσο, η Alpha Bank αναφέρει ότι για να υλοποιηθούν οι υποθέσεις αυτές για την πορεία των επενδύσεων θα πρέπει:

(1) Να μην εφαρμοστεί οτιδήποτε ακούγεται για επιτάχυνση της υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2007-2013 με απορρόφηση των επιχορηγήσεων ύψους € 15 δις από την
Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2013 ή έως το 2015.

(2) Να παραμείνουν σε αδράνεια οι επενδύσεις με ΣΔΙΤ στην ενέργεια, στα λιμάνια, στα περιφερειακά αεροδρόμια στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους, στους μεγάλους χώρους αναψυχής, κ.λπ.

(3) Οι επενδύσεις σε κατοικίες που μειώθηκαν στα € 4,8 δις (σε σταθερές τιμές του 2000) το 2011, από € 17 δις το 2006, να συνεχίσουν να μειώνονται.

(4) Η ελαστικοποίηση της ελληνικής αγοράς εργασίας και η δραστική μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος να μην έχουν αποτέλεσμα όσον αφορά την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα.

(5) Η απασχόληση θα συνεχίσει να μειώνεται χωρίς εμφανή αύξηση της παραγωγικότητας, κ.ά.

Λάθος η υποβάθμιση των προβλέψεων
Η υποβάθμιση τόσο των βραχυχρόνιων όσο και των μεσο-μακροχρόνιων προοπτικών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα, έρχεται κατά την Alpha Bank, σε αντίθεση:

α) με τη σημαντική βελτίωση των προοπτικών ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, από την βαθειά ύφεση του 1ου 6μήνου του 2011, που σημειώθηκε στο 3ο 3μηνο του 2011,

β) με το γεγονός ότι οι μεσο-μακροχρόνιες προοπτικές ανάπτυξης μιας οικονομίας είναι αυτές που είναι και δεν αλλάζουν μέσα σε τρεις μήνες,

γ) με τις μελέτες που υπάρχουν για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στην τρέχουσα και τις μελλοντικές περιόδους,

δ) με την ιστορική εμπειρίας των 13 ετών 1995-2007 υψηλής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας (κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από τον μέσο όρο των χωρών της Ζώνης του Ευρώ και χωρίς υπερχρέωση του ιδιωτικού τομέα της
χώρας), με κύριο προωθητικό παράγοντα τις επενδύσεις και

ε) με το ίδιο το Πρόγραμμα Προσαρμογής της Ελληνικής Οικονομίας 2011-2015
που επιβλήθηκε, και η υλοποίησή του εποπτεύεται, από την ίδια την Τρόικα και επιδιώκει όχι μόνο την δημοσιονομική προσαρμογή αλλά και τις εκτεταμένες
διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε βασικούς τομείς της οικονομίας και τις αποκρατικοποιήσεις με στόχο την αύξηση των επενδύσεων, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την υψηλότερη ανάπτυξη.Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (15)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Σε ενα πραγμα διαφωνω | 27/10/2011 09:11
  Σε ενα πραγμα διαφωνω με την Alpha Bank. Οι ιδιωτικοποιησεις των δημοσίων αγαθών σε τομείς όπου δεν υπάρχει ανταγωνισμός θα στραγγαλίσουν το εισόδημα και θα αυξήσουν το κόστος, άρα θα διώξουν τις επενδύσεις και θα πνίξουν την ανάπτυξη. Παράδειγμα η ιδιωτικοποίηση των διοδίων. Μετά την υπέρογκη αύξηση των διοδίων οι εταιρείες καταγράφουν μείωση 40% στις διελεύσεις. Αύξησαν τις τιμές γιατί δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Οι δρόμοι όμως ειναι δημόσιο αγαθό και δεν εξυπηρετούν μόνο τους εκδρομείς αλλά και τους επιχηρηματίες που θέλουν να μεταφέρουν τα προιόντα και τα υλικά τους από το σημείο Α στο σημείο Β.
  AZ
  απάντηση21
   
   
  Προβλεπω... | 26/10/2011 22:24
  μεγαλες bank holidays και για σας, και ο νοων νοειτω!
  Σισυφος
  απάντηση63
   
   
   
  Κρίμα | 26/10/2011 22:10
  Η Alpah Bank είναι μια μεγάλη και σοβαρή επιχείρηση, που ο Πρόεδρος κ. Κωστόπουλος ανέδειξε με την διορατικότητα και την ικανότητά του σε Τραπεζική δύναμη της Ν.Α Ευρώπης. Γιατί θα πρέπει να βρεθεί έρμαιο του ανίκανου κράτους; Γιατί θα πρέπει να δεχτεί όλες τις ανοησίες που κάνει η Τρόικα στο κεφάλι του Κασίδη; Φυσικά και έχει άποψη η Τράπεζα και καλά κάνει, γιατί έχει αποδείξει ότι είναι αξιόπιστη επιχείρηση με λόγο και ρόλο στην οικονομική ζωή της Ελλάδας. Μη πυροβολείτε λοιπόν, μακάρι να είχαμε κι άλλους τέτοιους επιχειρηματίες με ήθος, αξία, όραμα και ικανότητες.
  Lena - Alpha Bank
  απάντηση119
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  b | 26/10/2011 21:54
  Να γιατί καταστραφήκαμε!!!!! Εξωφρενικός Λαικισμός που δεν υπάρχει πουθενά στο ν ΚΟΣΜΟ. Σύμφωνα με την Black Rock οι Ελληνικές Τράπεζες είχαν θαυμάσια διαχείρηση, ίσως την καλύτερη στην Ευρώπη. Οι Ελληνικές Τράπεζες έχουν καταναλοτικά δάνεια μόλις το 8%, ενώ άλλες χώρες της Ευρώπης φτάνουν και το 50%. Ειδικά η Αλφά Τράπεζα μπορεί να είναι και η καλύτερη τράπεζα ως διαχείρηση στην Ευρώπη. Οι Ελληνικές Τράπεζες σύμφωνα με την Black Rock ήταν συντηρητικές στην Δράση τους, αλλά ειδικά η Αλφα Τράπεζα η πιο συντηρητική.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση55
   
   
  Γελοιότητες.... | 26/10/2011 21:08
  Καφενόβια σχόλια με την απέλπιδα ευχή... να μας σβηστεί κανένα διακοπο-δάνειο...να μας ξανάρθει η Λούκα...να την γλυτάρουμε επιτέλους, ρε φιλάρα...
  assimantos ellinas
  απάντηση112
   
   
  ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ!!! | 26/10/2011 20:46
  ΜΟΛΙΣ ΤΟ ΑΓΓΟΥΡΙ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ ΑΓΓΙΞΕ ΤΙΣ ΔΙΑΛΥΜΕΝΕΣ - ΦΑΛΗΡΙΣΜΕΝΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΟΥΣ - ΑΝΙΚΑΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ, ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΣΚΟΥΖΟΥΝΕ ΤΑ ΟΡΦΑΝΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ!!! ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝΕ ΤΑ ΜΑΓΑΖΑΚΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΟΥΝΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ. ΟΙ ΤΥΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΓΕΛΙΑ. ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙΤΕ ΡΕΕΕ!!! ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΔΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΚΟΜΑ. ΣΥΝΤΟΜΑ ΟΛΑ ΤΑ ΦΑΛΗΡΙΣΜΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΜΑΓΑΖΑΚΙΑ ΘΑ ΞΕΠΟΥΛΗΘΟΥΝΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΨΩΜΙ ΣΕ ΞΕΝΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝΕ. ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΣΕ ΖΟΜΠΙ, ΕΧΟΥΝΕ ΨΟΦΗΣΕΙ, ΚΑΙ ΤΟ ΠΤΩΜΑ ΤΟΥΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗ ΣΗΨΗ. ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΤΗ!!! ΖΩΗ ΣΕ ΜΑΣ!!! ANTE KAI KALA SARANTA!!!
  ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΞ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
  απάντηση717
   
   
  Kαλά ξυπνητούρια Άλφα! | 26/10/2011 20:40
  Καλέ διάτρητοι είστε εσείς όλοι οι αγουροξυπνημένοι!
  rovespiere
  απάντηση21
   
   
   
  τρίτος κόσμος | 26/10/2011 17:52
  Επιτέλους! Με επιστημονικά στοιχεία και με στιβαρά επιχειρήματα ας δείξουμε στους υπαλλήλους της τρόικας ότι δεν είναι Θεοί σε αυτή τη χώρα. Προφανώς βαυκαλίζονται με το ρόλο τους ή έχουν την αίσθηση ότι δρουν σε τριτοκοσμική χώρα. Έχοντας ζήσει σε χώρα του Τρίτου Κόσμου είμαι σε θέση να διακρίνω ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα δεν έχει ουδεμία σχέση με τις χώρες αυτές (που φυσικά έχουν την αμέριστη συμπάθειά μου). Πολιτισμικά, γεωγραφικά, ιστορικά και οικονομικά απέχουμε έτη φωτός από τον Τρίτο Κόσμο. Συνεπώς τα μοντέλα "διάσωσης" που εφαρμόζονται (με υψηλή δόση αυταρχισμού και έπαρσης) εκεί δεν θα φέρουν αποτέλεσμα εδώ. Είναι σαν να έχει υποστεί ο ασθενής κρίση οξείας σκωληκοειδίτιδας και εσύ να του χειρουργείς τις αμυγδαλές.
  MP
  απάντηση251
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Αμάν πια! | 26/10/2011 17:41
  Καταστρέφετε τη ελληνική γλώσσα με την απάλειψη της γενικής σε όσες λέξεις προέρχονται από δάνεια, αφού με αυτό τον τρόπο δεν εξελληνίζονται. Γιατί τόσος πολύς φανατισμός; Της τρόικα, όπως της Γένοβα, της Ιταλία και της Μάλτα; Άλλες ξένες λέξεις όπως της ντομάτα, της κούνια, της ντουλάπα και της βόλτα; Της Μαρία μήπως; Ούτε αυτή είναι ελληνική. Δεν είναι 'προοδευτικό' να μη χρησιμοποιείτε την ελληνική γραμματική, τουλάχιστον σε λέξεις που εύκολα προσαρμόζονται στους ελληνικούς γλωσσικούς τύπους.
  Θωμάς
  απάντηση162
   
   
  Δυνατότητες και επιθυμίες | 26/10/2011 17:34
  Ίσως η Alpha Bank εντόπισε μια διαφορά ανάμεσα στις ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ της Ελλάδας και στις ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ της Τρόικας. Για τις δεύτερες, είναι μάλλον αφελές να πιστεύουμε ότι η Τρόικα δεν μπορούσε να προβλέψει το σπιράλ της ύφεσης και νέου δανεισμού όταν επέβαλε μείωση εισοδημάτων και αύξηση των φόρων. Δεν χρειαζόταν δα και Νόμπελ Οικονομίας για να προβλέψεις τα αποτελέσματα μιας τέτοιας πολιτικής. Τώρα η Alpha Bank πάει να χαλάσει το φύλλο συκής μερικών στη συντονισμένη προσπάθειά τους για μετατροπή της Ελλάδας σε ‘εκσυγχρονισμένη’ πόρνη διαρκείας.
  Νεομπολσεβίκος
  απάντηση143
   
   
  ναι ναι ναι ολα καλα ειναι | 26/10/2011 17:09
  τοσο μα τοσο καλα που δεν χρειαζεται να κουρεψετε τα ομολογα που μας πνιγουν.. το καλο με την κριση ειναι πως ειναι πολυ δυσκολο να θολωσεις τα νερα. κανενα ενδιαφερον για την ελληνικη οικονομια δεν εχει ο κυριος αλφα. το μονο που τον νοιαζει ειναι να πιστεψει ο γερμανος οτι το τιτανικος κραταει για να πληρωθει κανενα-δυο κουπονια ακομη στα σκουπιδοχαρτα που κραταει. οχι, τι θα ελεγε? χαλια ειναι η οικονομια, δεν πληρωνεται το χρεος, κουρεψτε τα ομολογα που αγορασα με δανεικα, χρεωκοπηστε με, δωστε το 99% των μετοχων μου στους γερμανους? και μετα τι θα κανω εγω? ποιος με εχει αναγκη τοτε? δανεια σε φιλους δεν δινω, οι γερμανοι πολιτικοι δεν με χρειαζονται. τι νοημα εχει η υπαρξη μου? α. σιγουρα λοιπον ολα καλα ειναι. μεχρι το επομενο κουπονι τουλαχιστον.....
  NN
  απάντηση373
   
   
   
  Καλώς τους... | 26/10/2011 16:22
  Καλά, τώρα σας έπιασε ο πόνος τους τραπεζίτες για τις επιχειρήσεις και την ανάπτυξη; Τώρα που θα χάσετε μέρος των κερδών σας; Όταν σας ζήταγε μια υγιής μικροεπιχείρηση ένα δανειάκι και δεν δίνατε ευρώ αλλά απ' την άλλη σας ενίσχυαν με κρατικά δις, δεν τα σκεφτόσασταν. Όταν 9 στις 10 χρεώσεις σας είναι παράνομες και δεν δίνετε λογαριασμό ούτε στη δικαιοσύνη που την γράφετε κανονικά και συνεχίζετε να ρουφάτε το αίμα του κοσμάκη; Ας δείτε τώρα και την άλλη πλευρά... Όποιος κατουράει στη θάλασσα, το τρώει στ' αλάτι λεέι μια παροιμία.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση13021
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
-