Με την παραγωγή βιολογικών αναψυκτικών – των πρώτων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά – επιχειρεί η βολιώτικη βιομηχανία ΕΨΑ να αντισταθεί στην ύφεση που σαρώνει την ελληνική αγορά, αλλά και στην υπέρμετρη αύξηση του ΦΠΑ.

Σε συνέντευξη τύπου η διοίκηση της – παλαιότερης ίσως – βιομηχανίας αναψυκτικών ότι κυκλοφορούν ήδη στην αγορά βιολογικής παραγωγής λεμονάδα και πορτοκαλάδα με την επωνυμία bio και όπως ανέφεραν παράγονται από πιστοποιημένο χυμό και πορτοκαλιού, καθώς κι από πιστοποιημένη βιολογική ζάχαρη. Ο βιολογικός χαρακτήρας των αναψυκτικών είναι πιστοποιημένος από την TUV Hellas, θυγατρική ενός από τους μεγαλύτερους οργανισμούς πιστοποίησης στον κόσμο.

Οπως ανέφερε ο ο κ. Μιχ. Τσαούτος, γενικής διευθυντής της εταιρείας, η ΕΨΑ απασχολεί 90 εργαζομένους ψωρίς να κάνει την παραμικρή περικοπή θέσεων εργασίας και μισθών, κι οι πωλήσεις της στη διάρκεια του 2010 ανήλθαν στα 10 εκατ. ευρώ. Εφέτος οι πωλήσεις της θα διαμορφωθούν στα ίδια περίπου επίπεδα, κι όπως τόνισε χαρακτηριστικά η εταιρεία «είναι ανοιχτή σε οποιαδήποτε πρόταση συνεργασίας, εκτός από την μετοχική». Ανέφερε μάλιστα ότι στόχος την επόμενη περίοδο η ανάπτυξη των εξαγωγών, δεδομένου ότι οι συνθήκες στην εσωτερική αγορά επιδεινώνονται συνεχώς.

Μάλιστα είπε ότι ήδη το 5% των πωλήσεων της πραγματοποιείται σε ξένες αγορές, όπως στην Αυστραλία, την Κύπρο, τη Γερμανία, τη Βουλγαρία και τη Νέα Υόρκη. Και στόχος είναι την επόμενη διετία η συνεισφορά των εξαγωγών στις πωλήσεις να ανέλθει στο 15%.

Το μερίδιο της ΕΨΑ στην αγορά αναψυκτικών κατά την Nielsen ανέρχεται στο 1,5%, ενώ στα αναψυκτικά συνυπολογιζομένων των τύπου κόλα είναι κατά τπον κ. Τσαούτο στο 2,5%. Κι όπως πρόσθεσε στην περιοχή της Θεσσαλίας το μερίδιο της ανέρχεται ίσως και στο 40%. Η περιοχή όπου η εταιρεία δεν είναι καλά «τοποθέτημένη» είναι η Αττική, στην οποία και κάνει διορθωτικές κινήσεις γι΄αυτό τον λόγο.