«Η σωτηρία της Ελλάδας αποτελεί προϋπόθεση για τη σωτηρία του ευρώ», τονίζει σε συνέντευξή του στη Le Monde ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ.

Ο παλαίμαχος γάλλος πολιτικός σημειώνει ότι το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σήμερα είναι μείζον και ξεχωριστό, καθώς «η χώρα συμμετέχει σε ελάχιστες οικονομικές δραστηριότητες σε διεθνές επίπεδο».

Ξεκαθαρίζει, όμως, ότι η διάσωσή της από τους εταίρους είναι επιβεβλημένη.

Κληθείς μάλιστα να σχολιάσει τις «συνταγές» που επιβάλλονται στην Ελλάδα για τη «θεραπεία» των προβλημάτων που αντιμετωπίζει, ο Ντελόρ σημειώνει την επιμονή στο πνεύμα της Ουάσιγκτον και τις παλαιές πρακτικές του ΔΝΤ.

«Μαθαίνουν στις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα να πεθαίνουν δημοσιονομικώς υγιείς», απάντησε συγκεκριμένα. Κάτι που σε ελεύθερη μετάφραση θα μπορούσε να αποδοθεί με το γνωστό «η θεραπεία πέτυχε, ο ασθενής απέθανε».

Ο Ζακ Ντελόρ σημειώνει ότι σε τρία χρόνια η Ελλάδα θα έχει χάσει το 10% του ΑΕΠ της. «Ποια λογική προσπάθεια μπορεί να καταβάλει η χώρα για να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από αυτές τις συνθήκες;», αναρωτιέται. Και εξηγεί τι πρέπει να γίνει:

«Θα έπρεπε να θέσουν τις ελληνικές δημόσιες επιχειρήσεις σε μια τάξη, να τις αναπτύξουν με λογικό κόστος, να αποδώσουν στους Ελληνες τον πλούτο που τους αντιστοιχεί, να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση και να τις πουλήσουν την κατάλληλη στιγμή. Αυτό λέει η κοινή λογική…»
.

Ναι στην έξοδο από το ευρώ!
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ο Ζακ Ντελόρ συμμερίζεται τη θέση της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ για αναθεώρηση της ευρωπαϊκής Συνθήκης έτσι ώστε να προβλέπεται η εκδίωξη μιας χώρας από το ευρώ. Θεωρεί, μάλιστα, ότι αυτό θα πρέπει να αποφασίζεται με αυξημένη πλειοψηφία των τριών τετάρτων των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Οχι, όμως, για την αποβολή της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά για την αποβολή κρατών που δεν επιδεικνύουν κοινοτικό πνεύμα, όπως είναι η Φινλανδία και η Σλοβακία!

Ερωτηθείς αν η επιφυλακτικότητα της Φινλανδίας και της Σλοβακίας να βοηθήσουν την Ελλάδα σηματοδοτεί μιαν επιστροφή στον εθνικισμό, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν απάντησε: «Η ατμόσφαιρα δεν είναι καλή και θυμίζει τη δεκαετία του 1930. Ερπων εθνικισμός, επιθετικός λαϊκισμός, φόβος για την παγκοσμιοποίηση, όλα αυτά θέτουν εν αμφιβόλω το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Ωστόσο, απέναντι στις απειλές αυτές για το ευρώ, όπως και για τον κίνδυνο της ύφεσης, οι απαντήσεις είναι αυτονόητες. Ομως, βλέπετε την απροθυμία των κυβερνήσεων να πάρουν πρωτοβουλίες που ζητούν ακόμη και οι ίδιες οι αγορές, όπως είναι η έκδοση ευρωομολόγου».


«Πρέπει να αναθεωρηθεί η ευρωπαϊκή Συνθήκη;»
, ρωτούν τον παλαίμαχο σοσιαλιστή πολιτικό οι συντάκτες του Monde ο Αλέν Φοζάς και η Κλερ Γκατινουά, για να λάβουν την ρηξικέλευθη απάντηση: «Θεωρώ ενθαρρυντική τη θέση της κυρίας Μέρκελ υπέρ μιας νέας Συνθήκης που θα έδινε προτεραιότητα στη συνεργασία των κρατών-μελών της ευρωζώνης και θα ενθάρρυνε και θα ενίσχυε τις κοινές δράσεις τους, συμπεριλαμβανομένων και των κυρώσεων.

Σε μια νέα Συνθήκη, που θα υπήρχε η ρήτρα της εξόδου από την ευρωζώνη με αυξημένη πλειοψηφία 75% σε όσους δεν δείχνουν πνεύμα συνεργασίας, οι Φινλανδοί και οι Σλοβάκοι θα το σκέπτονταν διπλά προτού καθυστερήσουν τις αποφάσεις τους…

Το να συμμετέχεις σε ένα κοινό νόμισμα προϋποθέτει να έχεις αυξημένη αίσθηση του καθήκοντος»!

Τέλος, ο Ζακ Ντελόρ αποδοκιμάζει το «παιχνίδι πόκερ» που παίζουν ο Νικολά Σαρκοζί και η Ανγκελα Μέρκελ, εις βάρος του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου. Αποδοκιμάζει τις παλινωδίες και τις καθυστερήσεις των ηγετών της Γαλλίας και της Γερμανίας σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, που «θέτουν σε κίνδυνο κι αυτές και το ίδιο το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα».